Atvēl papildus 2,43 miljonus eiro Covid-19 pacientu ārstēšanai paredzētā remdesivīra piegādēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Covid-19 pacientu ārstēšanai paredzētā medikamenta "Veclury" piegāžu turpināšanai līdz šā gada 30.jūnijam piešķirs papildus 2,43 miljonus eiro, paredz otrdien valdībā iesniegtais Veselības ministrijas (VM) finansējuma pieprasījums.

2020.gadā valdība lēma no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt finansējumu 1 101 240 eiro apmērā, lai nodrošinātu zāļu ražotāja "Gilead" medikamenta "Veclury" pieejamību Covid-19 medikamentozās ārstēšanas procesā laikposmā no 2020.gada oktobra līdz 2020.gada 31.decembrim.

Iepriekš "Veclury" piegādēm 2021.gadā no valsts budžeta tika iezīmēti 348 147 eiro, tomēr VM atzīst, ka situācija valstī nemitīgi mainās, proti, pieaug vidēji smago un smago pacientu skaits, tādējādi 2021.gadam iezīmētais finansējums ir nepietiekams, lai nodrošinātu Latvijas ārstniecības iestādes, ar visiem nepieciešamiem resursiem pacientu efektīvākai ārstēšanai.

VM prognozē, ka turpmākos sešus mēnešos slimnīcās ārstēsies vidēji 188 pacienti mēnesī, kuriem varētu būt nepieciešams šis medikaments. Viena pacienta ārstēšanai ir nepieciešami seši remdesivīra flakoni, tādējādi kopā sešiem mēnešiem papildus ir nepieciešamas 6760 devas, lai ārstētu aptuveni 1127 pacientus.

Tāpēc VM vēršas valdībā, aicinot no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt Nacionālajam veselības dienestam finansējumu 2 431 560 eiro apmērā, lai nodrošinātu medikamenta "Veclury" pieejamību medikamentozās ārstēšanas procesā no 2021.gada janvāra līdz 2021.gada 30.jūnijam.

Konkrēto medikamentu neizmanto visu Covid-19 pacientu ārstēšanai, bet gan specifiskos gadījumos. VM Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka iepriekš skaidroja, ka "Remdesivir" ir jālieto strikti atbilstoši indikācijām, un ir svarīgi medikamentu pielietot īstajā laikā, jo tikai tad var sasniegt nepieciešamo rezultātu.

"Ja pacientam jau ir galēji smaga slimības norise, tad "Remdesivir" lietošana vairs nav attaisnojama, jo gaidāmais rezultāts varētu nebūt tāds, kādu mēs gribētu no šī medikamenta," skaidroja Austrumu slimnīcas infektoloģe Monta Madelāne.

"Remdesivir" aptur koronavīrusa vairošanos, kas izraisa gan Covid-19 slimību, gan citus procesus ķermenī, kurus konkrētais medikaments ietekmēt vairs nevar.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu