Palikuši divi mēģinājumi: vīrietis aizmirst paroli "Bitcoin" maciņam $240 miljonu vērtībā (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Mums visiem ir zināma situācija, kad apsēžaties pie datora un cenšaties atcerēties paroli. Un tā gadās ievadīt nepareizu paroli vairākas reizes pēc kārtas, un pienāk brīdis, kad ekrānā ir uzraksts - “jums palikuši vēl divi mēģinājumi”.

BBC vēsta, ka tieši šāda situācija ir skārusi programmētāju Stefanu Tomasu, kurš ir Sanfrancisko dzīvojošs vācietis. Tiesa gan, viņa gadījumā likmes ir nesalīdzināmi augstākas nekā parasti – ja viņš pareizi ievadīs savu paroli, tad programmētājam izdosies piekļūt savam maciņam ar “Bitcoin”, kas ir vairāk nekā 240 miljonus dolāru vērts.

Tomass par savu problēmu pastāstīja laikrakstam “New York Times”, un tagad viņam sūta padomus cilvēki no visas pasaules. Bijušais “Facebook” drošības nodaļas direktors Alekss Steimoss pat piedāvājis programmētājam savu palīdzību. Tiesa gan, ar norunu, ka Tomass samaksās 10% no viņa maciņā esošās summas (jeb aptuveni 24 miljonus dolāru).

Tiek norādīts, ka “Bitcoin” vērtība mazāk nekā mēneša laikā pieauga no 20 tūkstošiem līdz 42 tūkstošiem dolāru par vienību, taču pēc tam tā samazinājās līdz 32 tūkstošiem. Atsevišķi investori norāda, ka kriptovalūtas vērtības kritums turpināsies līdz 20 tūkstošiem dolāru, pēc tam gaidāms jauns kāpums.

Pirms vairāk nekā desmit gadiem Tomass par video, kurā skaidrots, kā strādā kriptovalūtas, saņēma samaksu bitkoinos. Tajā laikā viena bitkoina cena bija vien daži dolāri. Viņš pārskaitījumu saņēma digitālajā maciņā, kas atrodas uz ārējā cietā diska “IronKey”. Lai piekļūtu diskā esošajiem datiem, nepieciešama parole. Tomasam šī parole bija pierakstīta uz lapiņas, taču viņš to pazaudēja.

Pēc desmit neveiksmīgiem mēģinājumiem ievadīt paroli piekļuve maciņam tiks zaudēta uz visiem laikiem. Situācija, kurā nokļuvis Tomass, ir likusi vīrietim vilties kriptovalūtas idejā kā tādā.

“Pati ideja, ka pats vari būt sev banka, nav īsti veiksmīga... Nu, jūs jau paši nešujat sev apavus. Bankas tieši tādēļ mums ir vajadzīgas, jo ne katrs vēlas un saprot, kā ar tādām lietām darboties,” saka programmētājs.

Tikmēr bijušais “Facebook” drošības nodaļas vadītājs Steimoss rakstīja Tomasam, ka “220 miljonu dēļ nav nepieciešams desmit reizes uzminēt paroli, bet gan aiznest disku pie profesionāļiem, kas agri vai vēlu atradīs piekļuvi tur esošajiem datiem. Es to varu izdarīt par 10% lielu samaksu,” rakstīja Steimoss.

Tomass nav pirmais potenciālais miljonārs, kurš ir pazaudējis piekļuvi savam digitālajam maciņam. Šodien maciņos, kuros nav piekļuves, atrodas vairāk nekā 140 miljardus vērti bitkoini, norāda analītikas kompānija “Chainanalysis”. Servisi, kas piedāvā atgūt līdzekļus no maciņiem, saņem vairākus pieprasījumus dienā palīdzēt ar paroļu uzlaušanu.

“New York Times” arī vēsta par uzņēmēju, kurš pazaudēja piekļuvi savam maciņam ar 800 bitkoiniem. Tas notika pēc tam, kad viņa kolēģis formatēja datoru ar parolēm. Savukārt 2013. gadā mediji ziņoja par Velsas iedzīvotāju, kurš izgāztuvē meklēja cieto disku, kurā bija 7500 bitkoini.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu