Opozīcija prasa Kariņam skaidrot iespējamu izmeklēšanu saistībā ar vakcīnu pret Covid-19 iegādi (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Viktors Valainis uzstājas debatēs Saeimas ārkārtas sēdē, kurā notiek jauna Valsts prezidenta vēlēšanas.
Saeimas deputāts Viktors Valainis uzstājas debatēs Saeimas ārkārtas sēdē, kurā notiek jauna Valsts prezidenta vēlēšanas. Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS) kopā ar pārējiem Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), kā arī citiem opozīcijas parlamentāriešiem pieprasījumā Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) prasa skaidrot iespējamu izmeklēšanas veikšanu saistībā ar vakcīnu pret Covid-19 iegādes procesu.

Šo pieprasījumu virza arī deputāti Ļubova Švecova, Uldis Augulis (ZZS), Janīna Jalinska (ZZS), Edgars Tavars (ZZS), Armands Krauze (ZZS), Jānis Vucāns (ZZS), Māris Kučinskis (ZZS), Raimonds Bergmanis (ZZS) un Jūlija Stepaņenko.

Saeima šodien šo dokumentu nodeva izskatīšanai Pieprasījumu komisijai.

Saskaņā ar opozīcijas rīcībā esošo informāciju Kariņš medijiem ir atzinis, ka nav saprotams, kāpēc Latvija pieprasījusi tikai nepilnus 100 000 "BioNTech/Pfizer" vakcīnas devu piegādi.

ZZS deputāti norāda, ka premjers šādai rīcībai sniedzis vērtējumu, ka "kaut kas nav kārtībā", jo vakcīnas pret Covid-19 daudzums netika sadalīts vienmērīgi uz vairākiem ražotājiem. "Saeimas deputātus uztrauc, ja izrādītos, ka vakcīnu izvēles procesā ir notikusi kāda lobēšana," teikts pieprasījumā.

Opozīcija prasa premjeram nekavējoties paskaidrot, kad paredzēts sākt izmeklēšanu, lai noskaidrotu iemeslus tam, ka Latvija pieteikusies iedzīvotāju skaitam neatbilstošu Covid-19 vakcīnu devu daudzumam.

Deputāti vaicā, vai plānots atbilstoši likumam uzdot prokuroram veikt nepieciešamos pasākumus personu un valsts tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai. Parlamentārieši interesējas, kurš veiks izmeklēšanu, cik drīz paredzēti tās rezultāti, kā arī prasa, kad tiks novērstas Ministru prezidenta minētās nepilnības vakcīnu piegādēs.

LETA gan vēstīja, ka pēc veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) rīkojuma sākta dienesta pārbaude par vakcīnu pret Covid-19 portfeļa veidošanas principiem un to atbilstību labas pārvaldības principiem, aģentūru LETA informēja Veselības ministrija (VM).

Ministrs ierosinājis dienesta pārbaudi, lai izvērtētu pieteikuma uz ražotāja "BioNTech-Pfizer" vakcīnām tiesiskos un faktiskos apstākļus, lēmuma pieņemšanā iesaistīto institūciju un amatpersonu rīcības tiesiskumu un pamatojumu, kā arī pieteikuma norises procesa atbilstību tiesību normām. Tāpat pārbaudē būs jāizvērtē Covid-19 vakcīnu portfeļa veidošanas procesa atbilstību lietderības apsvērumiem un labas pārvaldības principiem.

Trešdien Pavļuts atzina, ka janvārī visiem mediķiem nepietiks vakcīnu pret Covid-19. Politiķis skaidroja, ka kopumā janvārī bija plānots vakcinēt 30 000 mediķu, taču pašlaik piegāžu grafiks liecina, ka būs pieejamas tikai 35 200 vakcīnas, kas būs pietiekami aptuveni 17 000 cilvēku vakcinēšanai.

Nākamās vakcīnu kravas gaidāmas februārī, un Latvija, līdzīgi kā citas Eiropas valstis, cer uz liela daudzuma "Astra Zeneca" vakcīnu piegādi.

Ministrs atzina, ka ir grūti atbildēt uz jautājumu, kādēļ vakcinēt plānots 30 000 personu, lai gan vakcīnu pietiks tikai aptuveni 17 000.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu