Vācijā rada īpašas miega kapsulas, kur nakšņot bezpajumtniekiem (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ulmer Nester

Vācijas pilsētas Ulmas varasiestādes ir radušas jaunu veidu, kā pasargāt bezpajumtniekus no nosalšanas riska. Pilsētā tika uzstādītas miega kapsulas, kurās var nakšņot ikviens cilvēks, kam gadījies aukstajā laikā palikt uz ielas.

Savdabīgais sociālais projekts “Ulmer Nest” tika radīts pirms diviem gadiem un nu ir kļuvis par ikgadēju pasākumu Vācijas pilsētā Ulmā. Ik gadu šajā pilsētā pašvaldība izstāda zārkiem līdzīgas kapsulas, kur var nakšņot bezpajumtnieki. Neraugoties uz pandēmijas uzliesmojumu, arī šogad pilsētā tika uzstādītas kapsulas nakšņošanai.

Foto: Ulmer Nest

Aukstais laiks ir ārkārtīgi bīstams cilvēkiem, kas ir nonākuši grūtībās un dzīvo uz ielas, proti, bezpajumtniekiem. Lai cilvēki ziemas salā nenosaltu, mākslinieku grupējums “Wilhelmsbüro” radīja īpašu kapsulu dizainu, kas pēcāk tika saskaņots ar ugunsdzēsības dienesta, policijas, sociālo centru, medicīnas iestāžu un uzkopšanas uzņēmumu pārstāvjiem.

Foto: Ulmer Nest

Lai gan vizuāli varētu šķist, ka nelielā izmēra mikropatversmes ir ārkārtīgi elementāra struktūra, tomēr tās izveidē ir izmantotas neskaitāmas tehnoloģijas, kas rūpējas par gulētāja drošību. Kapsulas ir aprīkotas ar GPS sensoriem, temperatūras un mitruma, dūmu un CO2 sensoriem, kustības sensoriem, apgaismojumu, ventilācijas un svaiga gaisa padeves sistēmu, ugunsdrošības sistēmu un siltuma aprīkojumu. 2021. gadā uzstādītās kapsulas vēl ir papildinātas ar saules paneļiem un uzlabotu siltumizolāciju. Kapsulu interjers ir veidots ārkārtīgi vienkāršotā manierē, lai nodrošinātu vieglu uzkopšanu un dezinfekciju. Pēc katra lietotāja kapsulas tiek attīrītas un sagatavotas nākamajai lietošanas reizei. 

Foto: Ulmer Nest

Kopumā pilsētā ir izvietotas divas kapsulas, taču autori oficiālajā projekta mājaslapā pauž vēlmi kapsulu skaitu pakāpeniski palielināt. Kopš izmēģinājuma gada kapsulas nav piedzīvojušas vandalismu un ir ārkārtīgi pieprasītas.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu