2020. gadā strauji sarucis ekspluatācijā nodoto debesskrāpju skaits (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Salīdzinot ar citiem gadiem, pandēmijas ietekme ir vērojama ne tikai uz ekonomikas recesiju, bet arī statistiski manāma arhitektūras jomā.

2020. gadā globālā griezumā tika pabeigti par 20% mazāk debesskrāpju nekā vidēji citos gados, vēsta portāls “CNN”. Pērn visā pasaulē ekspluatācijā tika nodotas tikai 106 augstceltnes, kas ir mazākais jaunatklāto debesskrāpju skaits kopš 2014. gada.

Saprotams, pie zemās būvniecības attīstības ir vainojama vīrusa Covid-19 izraisītā pandēmija, lai gan tikai deviņi augstceltņu projekti tika oficiāli atzīti par apturētiem vīrusa dēļ.  

Lai gan parasti debesskrāpju čempione ir Ķīna, kurā ik gadu tiek uzceltas vidēji 50 augstceltnes, 2020. gadā šajā Āzijas lielvalstī tika pabeigta tikai viena ēka, kuras augstums pārsniedza 200 metrus, jāpiebilst, ka arī 2019. gadā Ķīnā tika uzcelti par 40% mazāk debesskrāpju nekā citos gados.

Ķīnas gadījumā var teikt, ka liela nozīme ir bijusi vīrusa Covid-19 izplatībai, tomēr ASV Augstceltņu un Urbānās attīstības padome skaidro, ka liela ietekme uz Ķīnas arhitektūru ir jaunajai regulai - no 2020. gada jūnija jaunie noteikumi liedz šajā Āzijas valstī būvēt ēkas, kas ir augstākas par 500 metriem. Līdz ar šo regulu tiek ietekmētas arī ēkas, kuru augstums pārsniedz 200 metrus, taču tas netraucēja tapt 399 metrus augstajam tornim Uhaņā – lai gan šī pilsēta ir vīrusa pandēmijas epicentrs, te 2020. gadā tika ekspluatācijā nodota Ķīnas vienīgā šī gada augstceltne.

Savukārt rekordistes augstceltņu ziņā 2020. gadā bija Dubaija un Ņujorka. Pandēmijas mocītajā gadā Dubaijā ekspluatācijā tika nodotas 12 ēkas – tas ir lielākais pabeigto debesskrāpju skaits kopš 2015. gada. Arī ASV metropolē Ņujorkā tika pabeigtas divas augtas ēkas – 472 metrus augstais Central Park Tower un 427 metrus augstais One Vanderbilt, kļūstot par divām augstākajām ēkām pēdējo piecu gadu laikā, kas pabeigtas ārpus Ķīnas. Tāpat būvniecība noslēgusies iespaidīgām ēkām Indijā, Meksikā un pat Londonā, kur tapušas pat četras augstceltnes.

Uzskatāms, ka šogad pabeigto debesskrāpju skaits varētu augt – paredzams, ka 2021. gadā tiks pabeigtas 125 līdz 150 ēkas, kuru augstums pārsniedz 200 metrus. Jāpiebilst, ka debesskrāpju celtniecība aizņem ārkārtīgi ilgu laiku un, iespējams, reālo pandēmijas ietekmi uz augstceltnēm varēs manīt tikai pēc vairākiem gadiem.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu