Renci atturēsies no balsošanas iespējamā uzticības balsojumā Itālijas valdībai

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Itālijas ekspremjers un partijas "Italia Viva" (Dzīvā Itālija - IV) līderis Mateo Renci
Itālijas ekspremjers un partijas "Italia Viva" (Dzīvā Itālija - IV) līderis Mateo Renci Foto: SIPA/Scanpix

Itālijas ekspremjers un partijas "Italia Viva" (Dzīvā Itālija - IV) līderis Mateo Renci piektdien paziņojis, ka atturēsies no balsošanas iespējamā uzticības balsojumā Itālijas valdībai.

"Es atturēšos," intervijā laikrakstam "La Stampa" sacīja Renci, runājot par potenciālo balsojumu parlamentā.

Renci trešdien atsauca IV no valdošās koalīcijas, izraisot valdības sabrukuma draudus jaunā koronavīrusa pandēmijas laikā.

IV aizejot no valdošās koalīcijas, premjerministrs Džuzepe Konte zaudē vairākumu parlamentā. Valdošajā koalīcijā paliek populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S), kreisi centriskā Demokrātiskā partija (PD) un kreiso partiju apvienība "Liberi e Uguali" (Brīvie un līdztiesīgie).

Konte gatavojas pirmdien un otrdien uzrunāt parlamentu.

Itālijas mediji pieļauj, ka Konte vēlas izvairīties no jaunām vēlēšanām un varētu pieprasīt uzticības balsojumu parlamentā un izveidot jaunu vairākuma koalīciju.

"Varbūt viņiem veiksies ar skaitļiem, bet es izvēlos politisko ceļu, Konte izvēlas risku," paziņoja Renci, lai gan viņš neizslēdza iespēju atgriezties valdošajā koalīcijā.

Renci un Kontes attiecībās vairākas nedēļas pieauga saspīlējums jautājumā par valdības rīcību Covid-19 pandēmijā,

kas Itālijā prasījusi vairāk nekā 80 000 cilvēku dzīvību un iedzinusi ekonomiku dziļā recesijā.

Sevišķi asas domstarpības izvērtās par Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izlietojumu vairāk nekā 200 miljardu eiro apmērā, kas tiek atvēlēti ekonomikas atveseļošanai pēc Covid-19 pandēmijas.

Renci brīdinājis par šo līdzekļu izšķiešanas risku, bet viņa kritiķi apgalvo, ka Renci vienkārši mēģina panākt lielāku varu savai partijai, kuras reitings sabiedriskās domas aptaujās ir tikai 3%, un brīdina, ka tagad nav īstais laiks pamest koalīciju.

Konte trešdienas vakarā valdības sanāksmē "izteica nožēlu par ievērojamo kaitējumu, kuru valdības krīze rada mūsu valstij pandēmijas laikā".

Renci nedēļām ilgi kritizēja Kontes vadošo lomu, apsūdzot viņu konsultāciju trūkumā, sevišķi par ekonomikas atveseļošanas plānu, un dēvējot valdību par "stagnējošu".

Taču intervijā "La Stampa" Renci paziņoja, ka IV varētu atgriezties koalīcijā, ja Itālija nolems piekļūt ES finansējumam caur Eiropas stabilitātes mehānismu (ESM) un, piemēram, palielinās līdzekļus izglītības un veselības aprūpes sektoriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu