Katalonijas vēlēšanas pārceltas no februāra uz maiju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Katalonijas neatkarības atbalstītāji protestē pret lēmumu atlikt reģionālās vēlēšanas
Katalonijas neatkarības atbalstītāji protestē pret lēmumu atlikt reģionālās vēlēšanas Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ Spānijā atliktas februārī plānotās reģionālās vēlēšanas Katalonijā, piektdien paziņojušas Katalonijas valdošās partijas.

Vēlēšanas, kas bija paredzētas 14.februārī, pārceltas uz 30.maiju.

"Piesardzīgākā rīcība ir atlikt šīs vēlēšanas," paziņoja partijas "Kopā par Kataloniju" preses pārstāve.

Vēlēšanas, kas būs jau piektās pēdējo desmit gadu laikā, izsludinātas gadu agrāk, nekā paredzēts, jo līdzšinējam Katalonijas premjerministram Kimam Torram, kas pārstāv katalāņu separātistus, Spānijas tiesa liegusi ieņemt publiskus amatus.

Tiesa aizliedza Torram 18 mēnešus ieņemt publiskus amatus, jo priekšvēlēšanu kampaņas laikā 2019.gada aprīlī viņš nav aizvācis no sabiedriskajām ēkām katalāņu separātistu simbolus.

Spānijā valdošos sociālistus vēlēšanās pārstāvēs Spānijas veselības ministrs Salvadors Ilja, kas izpelnījies ievērību cīņā ar Covid-19 pandēmiju.

Ilja startēs kā Spānijas premjerministra Pedro Sančesa vadītās partijas reģionālās filiāles - Katalonijas Sociālistu partijas (PSC) - līderis, pretendējot uz Katalonijas reģionālās valdības vadītāja krēslu.

Pēc paziņojuma par Iljas kandidēšanu PSC popularitāte ir pieaugusi, un vairākās sabiedriskās domas aptaujās sociālisti apsteidz "Kopā par Kataloniju" un Katalonijas Kreisos republikāņus (ERC).

Sociālisti cer, ka Ilja palīdzēs tiem nostiprināt savas pozīcijas Katalonijā, jo iepriekšējās vēlēšanās, kas notika pirms trim gadiem, viņiem izdevās izcīnīt tikai 17 no 135 deputātu vietām reģionālajā parlamentā.

Viņi cer gūt labumu arī no abu lielāko separātistu partiju asajām savstarpējām domstarpībām par turpmāko stratēģiju pēc neveiksmīgā neatkarības referenduma 2017.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu