Polija nolūkā aizstāvēt vārda brīvību gatavo sociālo mediju likumu (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Polijas valdība piektdien paziņojusi, ka tā gatavo jaunu likumu, ar kuru paredzēts ierobežot tādu sociālo mediju platformu kā "Facebook" vai "Twitter" tiesības dzēs publicēto saturu vai bloķēt lietotājus.

Saskaņā ar likumprojektu sociālo mediju vietnēm būs tiesības to darīt vienīgi tad, ja lietotāja ieraksti būs pretrunā ar Polijas likumiem.

Likumprojekts arī paredz izveidot no pieciem locekļiem sastāvošu "runas brīvības padomi", kuras uzdevums būs izskatīt sociālo mediju lietotāju sūdzības par to kontu bloķēšanu vai ierakstu dzēšanu.

"Likums sniegs instrumentus, kas garantēs Polijas pilsoņu pamatbrīvības internetā," žurnālistiem Varšavā norādījis tieslietu ministrs Zbigņevs Zjobro.

Jaunais likums liks "globālajiem spēlētājiem" ievērot Polijas likumus, uzsvēris ,ministrs, piebilstot, ka "šobrīd sociālie mediji paši lemj, kāds saturs cenzējams".

Jaunveidojamās padomes locekļus uz sešiem gadiem apstiprinās parlaments, taču uz šiem amatiem nevarēs pretendēt politiķi.

"Padome aizstāvēs konstitucionālās tiesības izmantot vārda brīvību visos sociālajos medijos, kas darbojas Polijā," norādīja Zjobro.

Padomes lēmumus būs iespējams pārsūdzēt arī tiesā.

Savukārt sociālajiem medijiem, ja tie neievēros padomes vai tiesas lēmumu draudēs līdz 50 miljoniem zlotu (11 miljoniem eiro) liela sodanauda.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā līdz nākošā gada janvārim.

Kā ziņots, Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis otrdien uzsvēra, ka Eiropas Savienības (ES) tiesību normām ir jāpasargā runas brīvība tīmeklī, kuru apdraud tehnoloģiju lieluzņēmumi.

Savā "Facebook" kontā Moraveckis norādījis, ka tīmekļa lieluzņēmumu platformas cenšas uzspiest "politkorektumu tādā formā, kādā tas tām tīkams, un apkarot tos, kas tiem iebilst".

"Mēs arvien biežāk saskaramies ar praksi, kas pieder pagātnei. Brīvās runas cenzēšana, kas raksturīga totalitāriem un autoritāriem režīmiem, šodien atgriežas (..), lai apkarotu tos, kas domā savādāk," atzinis Polijas valdības vadītājs.

"To, kurš viedoklis ir pareizs un kurš nē, nedrīkst izlemt algoritmi vai milzu korporāciju īpašnieki," uzsvēris Miraveckis, piebilstot, ka Polija atbalstīs "atbilstošus" likumus, lai ES aizsargātu runas brīvību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu