Bankrotējušās investīciju platformas “Envestio” nauda aizgājusi Tenberga, Mierkalna un Slobina firmām (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

No Igaunijā pērn bankrotējušās pūļa finansēšanas platformas “Envestio” aptuveni 14 miljoni eiro nonākuši līdz Latvijas uzņēmumiem. No tiem tagad tos mēģina atgūt naudu zaudējušie investori. Vairums kredītu saņēmēju ir maz zināmi. Starp pazīstamākajiem minamas personas, kas saistītas ar apsardzes biznesā reiz ietekmīgo uzņēmēju Mārtiņu Tenbergu, kokrūpnieku Uldi Mierkalnu un loģistikas jomā strādājošo Eduardu Slobinu, izpētījis LTV raidījums “de facto”.

Pēdējā gada laikā bankrotējušas vairākas Igaunijā reģistrētas platformas, atstājot investorus bez naudas. Vienai no tām - “Envestio” - lielākā daļa piesaistīto ieguldījumu nonāca Latvijas uzņēmumos, bet atpakaļ tie nav atdoti.

Aptuveni divus miljonus eiro no “Envestio” saņēma “MP finance”, kas ir reģistrēta Bolderājas tirgū. “MP finance” vāca naudu dzīvojamās ēkas renovācijai Aristīda Briāna ielā. Uzņēmums ēku atjaunoja, gandrīz visus dzīvokļus pārdeva un tagad tiek likvidēts.

“Envestio” maksātnespējas administratora pārstāvis advokāts Matīss Rostoks, kurš nodarbojas ar kredītu atgūšanu, stāsta, ka “MP finance” bija “piemirsusi” nosūtīt kreditoriem informāciju, ka notiek likvidācija: “Tas ir uzskatāms piemērs, ka dalībnieks un valdes loceklis, kurš pirms diviem mēnešiem saņēma 2 miljonus eiro, pēc diviem mēnešiem viņš par šādu kreditoru ir aizmirsis.”

Interneta arhīvā var redzēt, ka “Envestio” portfelī bija arī vairāki citi nekustamo īpašumu projekti, kuri gan līdz šim nav pabeigti un arī kredīti nav atdoti. “Baltic Real Estate Holding” saņēma naudu jaunas dzīvojamās mājas būvniecībai Rīgā, Krišjāņa Barona un Bruņinieku ielas stūrī. Firma “LVR” ieguva līdzekļus mājokļu projektam Mārupē pļavā blakus Kantora ielai. Uzņēmums “SPADE” caur “Envestio” piesaistīja aizdevumu bijušo RTU kopmītņu atjaunošanai.

Uzreiz divus projektus Jūrmalā, Vikingu ielā, investoriem piedāvāja kompānija “Tukuma māja”. Uz zemesgabala, kas iepriekš piederēja bijušajam Valsts prezidentes apsardzes dienests darbiniekam, uzņēmējam Mārtiņam Tenbergam, “Tukuma māja” iecerējusi uzcelt ekskluzīvu savrupnamu. Vēlāk par zemes īpašnieci kļuva Tenberga sieva Diāna Kubasova-Tenberga. No viņas arī uzņēmums “Tukuma māja” par pusmiljonu eiro zemesgabalu nopirka.

“Tukuma māja” 2019.gada nogalē nopirka vēl vienu zemesgabalu blakus. Bet ne vienā, ne otrā nekādu kustību pašlaik nemana.

“Tukuma mājas” valdes loceklis ir Tenberga brālis Jānis Tenbergs. Viņš rakstiskā atbildē “de facto” skaidro, ka projektu turpinās tiklīdz no uzņēmuma būs noņemta aizdomu ēnu.

“Ievērojot publisko skandālu, kā arī vairākās valstīs sāktās kriminālizmeklēšanas par aizdevēja darbību, projekta tālāka īstenošana ir tieši saistīta ar izmeklēšanas rezultātiem. Konkrēti, attiecībā uz “Tukuma māja” šobrīd tiek pārbaudīts, vai projekts patiešām ir reāls un īstenojams. Tāpēc mūsu darbs šobrīd ir vērsts tieši uz šo apstākļu pierādīšanu,” raksta Tenbergs.

Izmeklēšana par “Envestio” bankrotu ir ierosināta arī Latvijā, un šā gada pirmajās dienās Valsts policija abiem īpašumiem Vikingu ielā uzlikusi arestus. Tenbergam tas bijis jaunums, bet viņš tam neiebilst, jo līdz apstākļu noskaidrošanai īpašumus nebūtu pareizi pārdot.

Taču viņš uzsver, ka “ne pret vienu no mūsu uzņēmuma nav izteiktas aizdomas pat pieņēmuma līmenī, ka mēs varētu būt rīkojušies kaut kādā veidā neatbilstoši noslēgtajiem aizdevuma līgumiem.”

Jāatzīmē, ka citā lietā Jānim Tenbergam tiesa pirmajā instancē piespriedusi cietumsodu par obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izkrāpšanu no valsts 2,5 miljonu eiro apmērā, vadot koģenerācijas staciju “Tukums DH”.

Patiesie labuma guvēji energostacijā, saskaņā ar Uzņēmumu reģistra datiem, ir cits bijušais prezidenta apsargs Mareks Varnelis un partijas “Latvijas attīstībai” liels ziedotājs kokrūpnieks Uldis Mierkalns.

Mierkalna uzņēmums "KUBIT", caur kuru viņam pieder 24,99% daļas "Tukums DH", LTV raidījumam gan uzsvēra, ka "KUBIT" nekad nav piedalījusies koģenerācijas stacijas saimnieciskajā darbībā: "SIA "KUBIT" vienmēr ir bijis pasīvs mazākuma akcionārs un nekad nav piedalījies uzņēmuma vadīšanā, nav bijis pārstāvēts ne valdē, ne padomē, tam nav arī bijusi nekāda veida sadarbība ar SIA "Tukums DH", tas nav saņēmis jebkādus līdzekļus no SIA "Tukums DH".

Tādēļ Mierkalns, pretēji reģistros minētai informācijai, neuzskata sevi par labuma guvēju "Tukums DH". Mierkalna uzņēmums uzskata, ka ir "zaudētājs un cietušais visā, kas noticis ar "Tukums DH"" un pārmet nesaimniecisku rīcību no "Tukums DH" vadības puses.

Arī Tenberga vadītā “Tukums DH” saņēmusi naudu no “Envestio”, un tās īpašnieku kapitāldaļas tagad ieķīlātas par labu "Envestio".

“Tukums DH” teritorijā ar šķeldas žāvēšanu nodarbojas vēl viens Igaunijas platformas aizņēmējs “Rietumu enerģija”.

Lai gan Tenbergs apgalvo, ka viņa vadītajiem uzņēmumiem vēl nav pienācis naudas atmaksas termiņš, “Envestio” maksātnespējas administratora pārstāvis pauž pretējo. Rostoks stāsta, ka kopumā “Envestio” platformai Latvijā ir 24 parādnieki, no kuriem administrators mēģina naudu piedzīt.

Jāpiemin, ka no “Envestio” naudu saņēmuši arī uzņēmumi “K10” un “Ausekļa 9”, kas pārvalda daudzdzīvokļu māju Rīgā. Tajās caur citu kompāniju patiesais labuma guvējs ir advokāts Mārtiņš Kvēps. Viņš ir gan Jāņa Tenberga aizstāvis OIK krimināllietā, gan agrāk sadarbojies ar Mārtiņa Tenberga apsardzes firmu “TM security”.

Taču Kvēps “de facto” noliedza jebkādu abu uzņēmumu saistību ar Tenbergiem, pauda pārsteigumu, ka uzņēmums no “Envestio” vispār saņēmis kredītu. Pēc informācijas precizēšanas, sacīja, ka aizņēmumu mantojis no iepriekšējiem īpašniekiem un solīja naudu “Envestio” atdot.

“Envestio” pārstāvis Rostoks pauž, ka pašlaik tā aizņēmēju daļa, kas nepilda saistības ir liela. “Vēl jo vairāk, daļa parādnieku, ņemot vērā mūsu informāciju, viņiem nav seguma, lai saistības izpildītu,” saka Rostoks.

Caur “Envestio” līdzekļus vāca ne tikai nekustamajiem īpašumiem. 3,5 miljonus eiro saņēma loģistikas nozares uzņēmējam Eduardam Slobinam piederošas kompānijas - “SRR”, “WTS”, “Zelta Jumts”, “Transports nomai”. No šiem uzņēmumiem “de facto” atbildes uz jautājumiem nesaņēma.

Kāda cita firma ar nosaukumu “Dreimanis” gribēja sākt grants un dolomīta karjeru izstrādi. Naudu izlietoja tehnikai, kuru neviens nav redzējis.

“2,5 miljoni eiro ir aizdoti uzņēmumam, kurš pēc tam šķietami līdzekļus ir izlietojis tehnikas iegādei no Bulgārijas uzņēmuma. Veicot izpēti par bulgāru uzņēmumu, skaidrs, ka ne tas nodarbojas ar tehniku, ne tirdzniecību vispār,” secina “Envestio” pārstāvis Rostoks.

Par firmas “Dreimanis” maksātnespējas administratoru iecelts Haralds Velmers, kuram iepriekšējā uzņēmuma vadība nekādu informāciju nesniedz. Velmers atzīmē, ka šajā procesā sadarbojas ar Valsts policiju.

Policija nekādus komentārus par izmeklēšanu “Envestio” sakarā LTV raidījumam nesniedza.

Kopējās Latvijas uzņēmumu saistības pret “Envestio” ir teju 14 miljoni eiro. Naudas atgūšanu apgrūtina tas, ka daudzi kredīti piešķirti, pretī neprasot ķīlas.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu