Piemaksu saņemšanas laiks atkarīgs no slimnīcu rocības

Annija Petrova
, Re:Baltica/Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: RE:CHECK

Lai pārslodzes apstākļos motivētu mediķus strādāt ar Covid-19 pacientiem, viņiem paredzētas papildu piemaksas, kuras no novembra nolēma celt pat līdz 100% no mēnešalgas. Taču 8.janvārī portālā NRA.lv publicētā intervijā Saeimas deputāts Edgars Tavars (Zaļo un zemnieku savienība) teica, ka daudzi mediķi joprojām nav solītās piemaksas saņēmuši. Kā noskaidroja Re:Check, ar Covid-19 piemaksu izmaksāšanu slimnīcām pieredze tiešām atšķiras.

Ir slimnīcas, kur ar Covid-19 pacientiem strādājošie piemaksas saņem uzreiz, bet citās tās jāgaida pat pusotru mēnesi. 

 Tavars 8.janvārī publicētā intervijā cita starpā norādīja:

“Kamēr Vācija pārpērk medmāsas no Ukrainas, maksājot viņām lielas algas, Latvijā daudzi mediķi joprojām nav saņēmuši solītās piemaksas. Lai gan mums naudas esot tik daudz kā nekad, kā savulaik teica Krišjānis Kariņš.”

Šis apgalvojums ir tuvu patiesībai - lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes, secina Re:Check.

Par kurām piemaksām ir runa?

Tavars sarunā ar Re:Check teica, ka saņēmis šādu informāciju saistībā ar cilvēkiem, kas strādā ar Covid-19 pacientiem, un pats gada nogalē zvanījis slimnīcām. Par piemēru Tavars minēja Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu (RAKUS) un Daugavpils reģionālo slimnīcu, kur gan problēma vairāk esot bijusi valdes līmenī. “Bet šajā gadījumā Veselības ministrijai ir jādod skaidrs signāls,” uzsvēra Tavars un piebilda, ka jāmeklē risinājums, un valde par kavēšanos “jāsauc uz paklāja”. Tāpat deputāts stāstīja par cilvēku vilšanos un gadījumiem, kad prēmijas solītas līdz Ziemassvētkiem, bet tās esot pārliktas uz periodu starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu, tomēr daļa naudu neesot saņēmusi arī tajā laikā. Taču ir vietas, kur viss ir kārtībā, teica Tavars.

No oktobra līdz gada beigām saistībā ar paaugstinātu risku un slodzi mediķiem paredzētas piemaksas par darbu ar Covid-19 pacientiem. No 9. novembra piemaksu apjomu cēla.

Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders skaidroja, ka piemaksu izmaksas kārtība par darbu saistībā ar Covid-19 ir līdzīga kā bijusi pavasarī. Proti, ārstniecības iestāde apkopo informāciju par iesaistītajiem mediķiem un finansējumu, kas izmaksāts piemaksāts, iesniedz to Nacionālajā veselības dienestā (NVD). Pēc tam dienests vēršas Finanšu ministrijā ar lūgumu konkrēto finansējumu piešķirt. Līdz ar to slimnīcām piemaksās izmaksāto naudu kompensē.

Daugavpils slimnīcā izmaksa kavējas

Re:Check noskaidroja, ka Daugavpils reģionālajā slimnīcā tiešām līdz janvāra vidum mediķi vēl nebija saņēmuši piemaksas ne par novembri, ne decembri. Par novembri tās plāno izmaksāt līdz 15. janvārim. To mums atzina slimnīcas valdes loceklis Grigorijs Semjonovs. “Pagājušā gada 30. decembrī tika izmaksātas pirmās piemaksas par darbu oktobrī. Šomēnes mēs plānojam samaksāt jau par novembri,” stāstīja Semjonovs.

Samaksāt mediķiem un citiem darbiniekiem par darbu saistībā ar Covid-19 laikus neļaujot finansiālais stāvoklis. Tāpēc slimnīcā vispirms izrēķina piemaksām vajadzīgo finansējumu, tad lūdz apmaksu NVD. Personālam samaksā jau pēc valsts naudas saņemšanas. Pēc Semjonova teiktā, slimnīcai nav brīvas naudas un arī avansu piemaksām izmantot nevarot.

Gatavojoties otrajam Covid-19 vilnim, slimnīca rudenī ieguldījusi ap 430 000 eiro no pašu naudas tehnoloģijās un papildu gultām. Šie līdzekļi aizvien neesot atgriezušies: “Pagaidām diemžēl, lai mēs nepasliktinātu mūsu finansiālo situāciju, un lai mēs varētu arī turpmāk pildīt savas saistības attiecībā uz piegādātajiem preparātiem, piegādātajām iekārtām, nevaram atļauties uzņemties arī no pašu resursiem izmaksāt piemaksas.” Semjonovs norādīja, ka slimnīca lūgusi NVD avansa veidā piešķirt papildu naudu šim mērķim, taču dienests atteicis.

“Ārstniecības iestādēm nevajadzētu būt situācijai, ka viņiem nav fizisku līdzekļu, ko izmaksāt,” norādīja VM pārstāvis Šneiders. Grūtību gadījumā viņš pieļāva individuālus risinājumus un aicināja slimnīcas vērsties dienestā, ko Daugavpils slimnīca jau darījusi.

Līdz janvāra beigām Daugavpils slimnīca plāno atskaitīties par decembri un februārī samaksāt darbiniekiem par decembri. Par oktobri kopējā piemaksās izmaksātā summa bija 46 000 eiro. Novembrī palielinājās pacientu skaits, arī vairāk kolēģu slimojuši, līdz ar to augusi mediķu slodze. Tāpat novembrī pieaudzis kopējais piemaksu apjoms – līdz 202 000 eiro. Slimnīcas valdes loceklis arī norādīja, ka no valsts puses kavēšanās kompensāciju izmaksā nav.

Semjonovs atzina, ka par šo situāciju darbiniekiem ir vilšanās. Taču cilvēki par to esot brīdināti vēl oktobra sākumā.

RAKUS piemaksas nodrošina no savas naudas  

RAKUS tādas problēmas neesot. Personāla direktore Evita Duļbinska Re:Check norādīja, ka piemaksas darbiniekiem saistībā ar Covid-19 nodrošina katru mēnesi. Tās par iepriekšējā mēnesī nostrādātajām stundām darbinieki saņem avansa dienā, proti, līdz nākamā mēneša 25. datumam. Personāls par to esot informēts. Līdz ar to piemaksas par oktobri un novembri darbiniekiem samaksātas, bet par decembri tās pārskaitīšot līdz 25. janvārim. No visiem darbiniekiem RAKUS ar Covid-19 pacientiem strādā ap 40%. Kopējais piemaksu apjoms par novembri bijis ap 940 000 eiro, informēja RAKUS. Par oktobra piemaksām kompensācija no valsts saņemta.

Taujāta, vai nebija situācijas, ka darbinieki gaidītu decembra piemaksas līdz Ziemassvētkiem, Duļbinska atbildēja, ka personālam informācija esot nodota savlaicīgi.

Vidzemes slimnīcā samaksāts jau par decembri

Re:Check jautājumā par Covid-19 piemaksām darbiniekiem uzrunāja arī Vidzemes slimnīcu. Tajā piemaksas par oktobri, novembri un decembri ir izmaksātas. Tiesa, par oktobri un novembri tās samaksātas 22. decembrī, Re:Check skaidroja slimnīcas Attīstības un mārketinga daļas vadītāja Jolanta Vaido. “Piemaksu izmaksa netika veikta reizē ar algu izmaksu par novembri sakarā ar to, ka bija paredzami grozījumi veselības ministra rīkojumā un, lai nebūtu jāpārrēķina piemaksu apmēru, tās tika izmaksātas uzreiz pēc Veselības ministrijas rīkojuma stāšanās spēkā,” norādīja Vaido. Savukārt piemaksas par decembri izmaksātas kopā ar decembra algu 8. janvārī.

Pieprasītā summa par oktobra piemaksām no NVD saņemta decembrī un pēc tam izmaksāta mediķiem. Novembra un decembra piemaksas esot izmaksātas no slimnīcas līdzekļiem, vēlāk sagaidot kompensāciju.

 Slimnīcu biedrība: Daugavpils nav vienīgā

VM pārstāvis Šneiders nevarēja atbildēt, cik slimnīcām nav iespējas izmaksāt kompensācijas uzreiz un tās vispirms gaida valsts naudu. Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs arī norādīja, ka par visām slimnīcām informācijas viņam nav, taču Daugavpils slimnīca neesot vienīgā. Kalējs pieļāva, ka līdzīga situācija kā Daugavpilī varētu būt apmēram pusē slimnīcu. Tāpat Kalējs norādīja uz iepriekšējo pieredzi, kad dažiem darbiniekiem valsts tās atteikusi, jo neesot uzskatījusi par labi pamatotām. “Ir slimnīcas, kas pašreiz nogaida, kad saņems šo kompensāciju no valsts. Bet darbinieki ir informēti, ka viņi to saņems,” norādīja Kalējs.

Re:Check jau vēstīja, ka valsts ar kompensāciju izmaksu slimnīcām par piemaksām pavasarī bija kavējusies. Šobrīd VM pārstāvis Šneiders norādīja, ka par kavēšanos runāt nevar.

Tāpat iepriekš LTV raidījums De facto skaidroja, ka pavasarī starp piemaksām vairāku simtu eiro apmērā bija arī mediķi, kuri saņēmuši vien dažus eiro. Savukārt rudenī ministrija solījusi citus piemaksu principus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu