FT: Ķīnas ekonomikai pandēmijas laikā ļoti spēcīga izaugsme (9)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Ķīnas iekšzemes kopprodukts pagājušā gada ceturtajā ceturksnī audzis par 6,5%, savukārt gada griezumā šis rādītājs ir 2,3%, vēsta “Financial Times”.

Līdz ar to Ķīnas ekonomika ir ļoti veiksmīgi tikusi galā ar Covid-19 izraisīto krīzi, kā arī tā uzrāda daudz labākus rezultātus nekā pārējās lielās pasaules ekonomikas.

Tiek norādīts, ka pagājušā gada pirmajā pusē vairāk nekā 40 gadu laikā Ķīnas ekonomika bija uz lejupslīdes robežas, jo valstī bija izsludināta pilnīga karantīna. Pēc karantīnas atcelšanas Ķīnai izdevās atgriezties pie ekonomikas izaugsmes. Tomēr, neraugoties uz šādiem rezultātiem pandēmijas laikā, Ķīnas ekonomiskā izaugsme ir vājākā vairāk nekā 40 gadu laikā.

Ķīnas Nacionālā statistikas biroja vadītājs Nins Jiže norāda, ka “ekonomikas atlabšana bijusi ļoti stabila, taču joprojām pastāv pandēmijas un citu ārējo apstākļu radītas neskaidrības un draudi, līdz ar to par pilnvērtīgu ekonomisko atlabšanu vēl runāt nevar”.

“Credit Suisse” speciālisti norāda, ka Ķīnas izaugsme šogad varētu būt pat 7,1% apmērā norādot, ka līdz gada beigām palielināsies arī patērētāju aktivitāte, kas pašlaik Ķīnā ir salīdzinoši zemā līmenī.

Pirms vairākām dienām Ķīna ziņoja par rekordlieliem rādītājiem tirdzniecības jomā.

“Ķīnas ekonomika, izskatās, darbojas kā ļoti labs dzinējs, kurā ir milzīga jauda visos cilindros, kas ļauj citas lielās ekonomikas faktiski atstāt putekļos,” norāda Ķīnas finanšu eksperts no Kornela universitātes Esvars Prasads.

Tāpat Ķīnas veiksmes stāsta pamatā ir fakts, ka būtiski pieaugusi ārvalstu investoru interese par valsti, kas Ķīnas uzņēmumu akcijās un aktīvos ieguldījuši vairāk nekā 154 miljardus dolāru.

“Visticamāk, ka Ķīnas ekonomiskās aktivitātes turpināsies arī 2021. gadā, un tas palīdzēs atlabt arī visai globālajai ekonomikai kopumā. Pirmajā ceturksnī sagaidām to, ka ekonomikai būs mazliet jāsabremzējas, jo vietām atkal spēkā ir dažādi stingri ierobežojumi Covid-19 izplatības ierobežošanai,” norāda “JPMorgan Asset Management” stratēģis Šaopins Žu.

Ķīnai izdevās ierobežot Covid-19 izplatību, taču Ķīnas ziemeļos esošajā Hebei provincē konstatēts jauns uzliesmojums, kas licis atjaunot ļoti stingros ierobežojumus. Tāpat pagājušajā nedēļā Ķīnā tika fiksēts pirmais nāves gadījums no šīs slimības kopš aprīļa.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu