FIB pārbauda 25 000 Nacionālās gvardes karavīru, kas gādās par drošību Baidena inaugurācijas laikā (2)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) izvērtēs visus 25 000 Nacionālās gvardes karavīru, kas gādās par drošību un kārtību ASV jaunievēlētā prezidenta Džo Baidena inaugurācijas ceremonijā 20.janvārī.

Masveida izvērtēšana atspoguļo plašos drošības pasākumus, kas Vašingtonā tiek īstenoti pēc ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju uzbrukuma ASV Kapitolijam 6.janvārī. Pastāv bažas, ka Baidena inaugurācijas ceremoniju var apdraudēt cilvēki, kas norīkoti gādāt par drošību šī pasākuma laikā.

ASV Aizsardzības ministrijas armijas sekretārs Raiens Makartijs intervijā ziņu aģentūrai AP svētdien sacīja, ka amatpersonas apzinās potenciālos draudus, un brīdināja komandierus uzmanīgi sekot līdzi, vai nerodas kādas problēmas viņu vienībās.

Līdz šim nekādi draudi nav konstatēti, sacīja Makartijs.

Nacionālās gvardes karavīri tiek pārbaudīti paši, kā arī tiek apmācīti, kā identificēt potenciālos draudus iekšienē.

Uz inaugurācijas ceremoniju ieradīsies aptuveni 25 000 Nacionālās gvardes karavīru no visas valsts, kas ir vismaz divarpus reizes vairāk nekā iepriekšējās inaugurācijas ceremonijās.

Amatpersonas atklāja, ka FIB izvērtēšanas procesu sācis uzreiz pēc tam, kad pirmie Nacionālās gvardes karavīri ieradušies Vašingtonā pirms vairāk nekā nedēļas. Procesu plānots pabeigt trešdien.

Šādā situācijā FIB salīdzina cilvēku vārdus ar datubāzēm, kas ir to rīcībā, kā arī izskata, vai šīs personas nav bijušas iesaistītās agrākās terorisma lietu izmeklēšanās, AP skaidroja bijušais FIB drošības inspektors Deivids Gomess.

Iekšēji draudi bijuši tiesībsargājošo iestāžu prioritāte kopš 2001.gada 11.septembra teroraktiem. Bet vairumā gadījumu draudus rada pašmāju teroristi, kurus radikāliem uzskatiem pievērsušas tādas teroristu organizācijas kā "Al Qaeda" un "Islāma valsts".

Taču Baidena inaugurācijas ceremonijai vislielākos draudus rada ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji, galēji labēji noskaņoti grupējumi un citi radikāli grupējumi.

Daudzi Trampa atbalstītāji tic viņa apgalvojumiem, ka prezidenta vēlēšanās notikusi krāpšanās un tajās patiesībā uzvarējis viņš.

Tieslietu ministrija un tiesas Trampa apgalvojumus atzinušas par nepamatotiem.

6.janvārī Vašingtonā notikušās Trampa atbalstītāju vardarbīgās nekārtības, kas kulminēja ar ielaušanos ASV Kapitolijā, sākās pēc Trampa musinošajiem izteikumiem.

Makartijs sacīja, ka karavīri piedalījušies mītiņā, bet nav skaidrs, cik viņu bijis, un vai viņi ielauzušies Kapitolijā.

Līdz šim tikai pāris karavīru ir aizturēti par saistību ar uzbrukumu Kapitolijam.

Uzbrukumā Kapitolijam dzīvību zaudēja pieci cilvēki, tostarp policists.

Par drošību inaugurācijas ceremonijas laikā atbild Slepenais dienests, taču iesaistīti arī daudzi citi militārie un tiesībsargājošie dienesti, tostarp Nacionālā gvarde, FIB un policijas departamenti.

Par lielākajiem drošības riskiem tiek uzskatīti uzbrukumi no bruņotiem grupējumiem vai indivīdiem un paslēptas sprāgstvielas un citas ierīces.

Makartijs sacīja, ka vairums Nacionālās gvardes karavīru būs bruņoti un visi iesaistītie dienesti un vienības gatavojas visiem iespējamajiem scenārijiem.

Galvenais mērķis ir, lai varas nodošana ASV notiku bez starpgadījumiem, norādīja Makartijs.

"Tā ir nacionālā prioritāte. (..) Mēs vēlamies nosūtīt vēsti visiem Savienotajās Valstīs un visiem pasaulē, ka mēs varam to izdarīt droši un mierīgi," sacīja Makartijs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu