Saslimstība ar Covid-19 bērnu lokā nemazinās, neskatoties uz attālinātām mācībām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Skolas klase. Ilustratīvs attēls.
Skolas klase. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Aizvadītajā nedēļā nav mazinājusies saslimstība ar Covid-19 bērnu vidū, neskatoties uz to, ka viņi jau vairākas nedēļas neapmeklē skolu klātienē, informēja Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Ilze Arāja.

 

Kā norāda SPKC, tas liecina, ka bērni kopā ar vecākiem apmeklē citas vietas, kur notiek inficēšanās, kā arī pusaudži tiekas viens ar otru.

Nacionālā veselības dienesta dati uz 18.janvāri liecina, ka stacionārā ar vidēji smagu un smagu slimības gaitu šobrīd ārstējas septiņi pacienti vecumā līdz 19 gadiem.

Epidemiologi skaidro, ka stacionārā nokļuvušie bērni inficējušies pirms aptuveni trīs līdz četrām nedēļām jeb gada nogales svētku brīvdienās, sākotnēji infekcijai noritot viegli vai pat asimptomātiski, kam sekojis straujš veselības stāvokļa pasliktinājums, ko sauc par multisistēmu iekaisuma sindromu.

Vēl precīzi nenoskaidrotu iemeslu dēļ, kuri vēl aizvien visur pasaulē tiek pētīti,

bērniem attīstījušies imūnās sistēmas regulācijas traucējumi un radusies pārmērīga iekaisuma reakcija, kas skārusi vairākas bērna orgānu sistēmās,

skaidro SPKC.

Koronavīrusa izraisītā infekcija šajos gadījumos ir bijis palaidējmehānisms iekaisuma fenomenam, kas lielā mērā saistāms ar paša bērna organisma īpatnībām, norāda centrā.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītājas vietniece Jana Pavāre skaidro, ka vecākiem obligāti jāmeklē ārsta palīdzība, ja bērnam, kuram divas līdz četras nedēļas iepriekš bijis iespējams kontakts ar Covid-19 pacientu un pēkšņi parādās drudzis vai bērns ir ļoti saguris vai izteikti miegains. Mediķe atzīmē, ka bērnam var arī parādīties dažāda rakstura labi pamanāmi ādas izsitumi, vemšana, vēdera sāpes, caureja vai galvassāpes.

Kā ziņots, Bērnu slimnīcas ārstu veiktajā bērnu veselības pētījumā secināts, ka pēc pārslimotas Covid-19 infekcijas trešdaļai bērnu ilgstoši saglabājas nogurums un pēc pamošanās trūkst enerģijas, savukārt daļai sāp galva un ir psihoemocionāli traucējumi - grūtības mācīties un iegaumēt.

Tāpat vērojamas muskuļu sāpes, ožas un garšas traucējumi. Mazākiem bērniem iespējams ilgstoši novērot gulēšanas problēmas un pat izmainītu uzvedību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu