Ar Covid-19 saslimušajam ģimenes ārstam noteiktas 173 kontaktpersonas (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ģimenes ārsts Juris Jakovins
Ģimenes ārsts Juris Jakovins Foto: Ieva Čīka/LETA

Ar Covid-19 saslimušajam Valmieras un Rencēnu ģimenes ārstam Jurim Jakovinam identificētas 93 augsta riska un 80 zema riska kontaktpersonas, aģentūrai LETA pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Par augsta riska kontaktpersonām nosaka cilvēkus, kas kontaktējušies ar saslimušo tuvāk par diviem metriem, ilgāk par 15 minūtēm, vai pavadījuši vienā telpā ilgāk par 15 minūtēm.

SPKC epidemiologs Jurijs Perevoščikovs žurnālistiem pastāstīja, ka Jakovinam Covid-19 simptomi bija parādījušies krietni pirms viņš tika hospitalizēts. "Parasti ārstniecības personām mēs nosakām kontaktpersonas tiešā sadarbībā ar konkrēto ārstniecības personu. Šajā gadījumā, diemžēl, tas nebija iespējams, un mēs bijām spiesti vērsties pie sabiedrības," sacīja epidemiologs.

Pēc viņa paustā, pusei apzināto Jakovina kontaktpersonu tika piešķirts augsta riska kontaktpersonas statuss, kamēr pārējiem tika noteikts zema riska jeb gadījuma kontakta statuss. Patlaban tas, vai no ģimenes ārsta kāds inficējies, vēl nav zināms, norādīja Perevoščikovs.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) izteica pateicību dienestiem un pašvaldībai par operatīvu rīcību, kā arī ģimenes ārstiem, kuri piekrita palīdzēt Jakovina pacientiem.

"Diemžēl, šādu situāciju izslēgt mēs nevaram. Tas tikai raksturo šī vīrusa izplatības dabu, ka ir šie gadījumi, kad cilvēki savu lēmumu, rīcības un brīžiem elementāru drošības prasību nepildīšanas dēļ izraisa šādus incidentus, kuriem ir liels risks būtiski izplatīt inficēšanos un radīt inficēšanās sprādzienus vietējā mērogā," komentēja veselības ministrs.

SPKC iepriekš bija izplatījis paziņojumu, ka, atbilstoši epidemiologu rīcībā esošajai informācijai, Valmieras un Rencēnu ģimenes ārsts Jakovins ir veicis pacientu aprūpi ar Covid-19 saslimšanas simptomiem.

SPKC paziņoja, ka visi pacienti, kas kontaktējušies ar šo ģimenes ārstu, tai skaitā bijuši vizītē pie ārsta no pagājušā gada 27.decembra līdz šā gada 11.janvārim ir nosakāmi par tuvām kontaktpersonām un viņiem jādodas mājas karantīnā.

Ģimenes ārstu Jakovina un Ineses Gabrānes prakse Valmierā ir slēgta. Atbilstoši Nacionālā veselības dienesta (NVD) datiem, Jakovinam ir 6295 pacienti, no tiem 650 bērni. Savukārt pie Gabrānes reģistrēti 1995 pacienti, tostarp 215 bērni.

Sakarā ar izskanējušo informāciju, NVD Vidzemes nodaļas vadītāja Sigita Alhimoviča piektdien paziņoja, ka Veselības inspekcija vērtēs ģimenes ārsta rīcību.

Arī Valsts policija (VP) sākusi resorisko pārbaudi par Jakovina profesionālo darbību, aģentūrai LETA apstiprināja VP Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Zane Vaskāne.

Resoriskā pārbaude ir sākta par faktu. Tāpat policija no medicīnas iestādēm pieprasīs dokumentus par to, vai ārsta rīcības rezultātā kāds no pacientiem ir inficējies ar Covid-19.

Pēc dokumentu izvērtēšanas un citu darbību veikšanas policija lems par tālāku rīcību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu