Pasaule kabatā ⟩ Navaļnija aizturēšana – lāča pakalpojums Kremlim (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Toms Rātfelders Pasaule kabatā
Toms Rātfelders Pasaule kabatā Foto: TVNET

17. janvārī Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs pēc vairāku mēnešu prombūtnes pieņēma lēmumu atgriezties savā dzimtajā Krievijā. Diemžēl neilgi pēc ierašanās lidostā Navaļnijs tika aizturēts un tiesāts. Viņa tālākais liktenis pagaidām ir neskaidrs. Par šo situāciju raidījumā «Pasaule kabatā» diskutējām ar Latvijas Ārpolitikas institūta pētniekiem Mārtiņu Varguli un Artūru Bikovu, kā arī Austrumeiropas Politikas pētījumu centra pētnieku Mārci Balodi.

Navaļnija aizturēšanas iespējamās sekas

Balodis norāda, ka no politisko pozīciju viedokļa Navaļnija aizturēšana Kremlim nozīmē arī zināma lāča pakalpojuma izdarīšanu. It kā Putins nevar neatbildēt uz tik klaju kritiku un izaicinājumu savai varai, bet, no otras puses, atbildes reakcija arī piešķir Navaļnijam lielāku leģitimitāti un atpazīstamību. Tāpēc arī norisinās centieni viņu īpaši nesaukt vārdā un parādīt kā maznozīmīgu blogeri.

Pagaidām ir izveidojusies interesanta situācija, kuras ietvaros Kremlim Navaļnijs ir gan jāsoda, gan arī jāaizsargā.

Jāaizsargā viņš ir tāpēc, ka problēmas Navaļnijam automātiski izraisīs jautājumus par Putina režīma iespējamu iesaisti.

Tas savukārt var izraisīt viļņošanos Krievijas sabiedrībā.

Kremlis
Kremlis Foto: EPA/Scanpix

Kāpēc Navaļnijs atgriezās Krievijā?

Vargulis uzskata, ka šeit lielu lomu spēlēja dažādi ideoloģiski un personiski iemesli. Navaļnija līdzšinējās darbības liecina par to, ka viņš tomēr sevi pieskaita pie Krievijas un vēlas iegūt šajā valstī varu – kļūt par prezidentu. Viņa lēmumu atgriezties Krievijā var sasaistīt ar pētnieciskās filmas par Putina pili parādīšanos, kura valstī jau ir paspējusi izraisīt ārkārtīgi lielu ažiotāžu. Tāpēc viņa solis, visticamāk, ir bijis apzināts.

Vai Navaļnija atgriešanās varētu būt bijusi saistīta ar vēlmi popularizēt viņa jauno filmu par Putina pili?

Balodis šādas versijas parādīšanos mediju telpā saista ar Kremļa mēģinājumu devalvēt Navaļnija statusu – uzsvērt, ka viņš ir maznozīmīgs vai arī blogeris, kurš vienkārši meklē uzmanību. Pētnieks neuzskata, ka Navaļnijs varētu būt gatavs riskēt ar savu dzīvību vai veselību, lai iegūtu papildu uzmanību savai filmai.

Vai Navaļnija aizturēšana ir apzināts signāls citiem Kremļa opozicionāriem?

Pēc Varguļa domām, lidostās norīkotais policistu un OMON darbinieku daudzums, kā arī plašie drošības pasākumi liecina par iespējamu oponentu iebiedēšanas taktiku no Kremļa puses. Tajā pašā laikā šāda taktika ir pretrunā ar Kremļa centieniem noliegt Navaļnija nozīmi Krievijas politikā, piemēram, nesaucot viņu vārdā, apzīmējot ar vārdiem «video blogeris», «pacients Berlīnē» u.c. 

Kāpēc Navaļnijs ir tik populārs?

Vargulis uzskata, ka Navaļnijs simbolizē alternatīvu pastāvošajai kārtībai Krievijā jau gandrīz divas desmitgades. Viņš ir vienmēr bijis ļoti aktīvs un organizējis vairākus protestus. Noteiktai (ne mazai) sabiedrības daļai viņš ir iedvesmas avots cīņai pret valdošo varu.

Balodis arī piemetina, ka Navaļnijs savas politiskās karjeras laikā ir ticis sists gan juridiski, gan fiziski.

Tomēr, par spīti visam, opozicionārs nekad vēl nav ticis nospiests uz ceļiem un turpina savu pretestību. Viņa nepiekāpība simpatizē daudziem cilvēkiem.

Vai Navaļniju varētu mēģināt indēt vēlreiz?

Bikovs uzskata, ka Kremlis tik radikāli nerīkosies. Visticamāk, ka atlikušo viņam piespriesto apcietinājuma laiku - 2 gadus un 7 mēnešus viņš pavadīs aiz restēm. Savukārt Vargulis pauž, ka Navaļnija nākotni zināmā mērā noteiks Krievijas sabiedrība. Atskaites punkts būs 23. janvāris, kad vairākās Krievijas pilsētās ir paredzēti Navaļnija Korupcijas fonda rīkoti protesti. Tie tad noteiks tālākos valdības soļus.

Foto: ALEXEI NAVALNY INSTAGRAM ACCOUNT/SCANPIX

Vai Navaļnija atbalsta protesti var būt plaši?

Tas būs atkarīgs no tā, vai protesta rīkotājiem izdosies Navaļnija jautājumu sasaistīt ar citām aktuālajām Krievijas problēmām. Ja šādu sasaisti izveidot izdotos, protesta vilnis var būt spēcīgs, pauž Balodis. Skeptiskāk uz to raugās Bikovs. Viņš uzskata, ka Kremlis ir darījis visu iespējamo, lai maksimāli ierobežotu protestēšanas iespējas. Pat ja Navaļnija atbalsta pasākumos vienkopus sapulcēsies liels skaits cilvēku, maz ticams, ka izdosies šo protestu kustību uzturēt dzīvu ilgtermiņā. Tas arī nozīmēs, ka protestiem būs ļoti mazas iespējas mainīt valdības uzvedību.

Viņa mobilizācijas iespējas arī samazina fakts, ka Navaļnijs nav opozicionārs, kurš spēj ap sevi apvienot visas pret Putinu noskaņotās Krievijas sabiedrības grupas, pauž Bikovs.

Kāda varētu būt ES atbildes reakcija?

Vargulis uzskata, ka Eiropas Savienība pret Krieviju varētu piemērot jaunas sankcijas. Tāpat Navaļnija lieta ir atkal aktivizējusi jautājumu par «Nordstream 2» gāzesvadu. Tagad varētu atkal pieaugt to balsu spēks, kuras mudina šo projektu tā arī nepabeigt.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu