Baidens paraksta vairākus izpildrīkojumus, arī par ASV atkalpievienošanos Parīzes klimata nolīgumam (3)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunais ASV prezidents Džo Baidens savā pirmajā darbadienā parakstīja vairākus izpildrīkojumus, tostarp par ASV atkalpievienošanos Parīzes nolīgumam par klimata pārmaiņu ierobežošanu

Vairāku trešdien parakstīto rīkojumu mērķis ir atcelt iepriekšējā prezidenta Donalda Trampa lēmumus, arī par ASV izstāšanos no Pasaules Veselības organizācijas un par aizliegumu iebraukt ASV no vairākām pārsvarā musulmaņu apdzīvotām valstīm.

Daži no 15 rīkojumiem tika parakstīti ar mērķi atbalstīt vides aizsardzības pasākumus un pastiprināt cīņu ar Covid-19.

"Mēs grasāmies cīnīties pret klimata pārmaiņām tā, kā līdz šim neesam to darījuši," sacīja Baidens, kurš atgriešanos Parīzes klimata nolīgumā bija iekļāvis kā vienu no svarīgākajiem punktiem savā priekšvēlēšanu programmā.

Baidens atcēla arī Trampa rīkojumu, ar kuru tika aizliegta ieceļošana ASV vairāk nekā desmit valstu pilsoņiem, tostarp Eritrejas, Jemenas, Nigērijas un Sudānas valstspiederīgajiem.

Amerikas Pilsonisko brīvību savienība (UCLA) jau atzinīgi novērtējusi "pret afrikāņiem vērstā nežēlīgā musulmaņu aizlieguma" atcelšanu.

Savukārt Baidens šo Trampa rīkojumu nosaucis par "diskriminējošu" un esošu pretrunā ar ASV vērtībām.

Jaunais Baltā nama saimnieks parakstījis arī rīkojumu, ar kuru tiek apturēta žoga būvniecība gar ASV robežu ar Meksiku. Tramps to bija iecerējis, lai apturēt nelegālo imigrantu plūsmu no Latīņamerikas.

Baidens parakstīja arī rīkojumu, ka cilvēkiem ir jāvalkā sejas maskas visās federālajās ēkās un federālajai valdībai piederošās teritorijās, lai vērstos pret jaunā koronavīrusa izplatīšanos.

Šī rīkojuma ietvaros visiem cilvēkiem ASV arī jāvalkā sejas maska, atrodoties sabiedrībā, vismaz nākamās 100 dienas.

Iepriekš Baidena pārejas komanda bija paziņojusi, ka jaunā prezidenta pirmo rīkojumu mērķis ir novērst "smagākos postījumus," kurus sagādājusi Trampa administrācija.

Jaunais Baltā nama saimnieks savā pirmajā darbadienā arī nosūtījis Kongresam likumprojektu par ASV imigrācijas sistēmas reformēšanu.

Likumprojekts paredz sniegt nelegālajiem imigrantiem iespēju iegūt ASV pilsonību, izskaust migrācijas galvenos cēloņus un paātrināt ģimeņu apvienošanos, vairs nepieļaujot bērnu nošķiršanu no vecākiem uz robežas ar Meksiku.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu