"Twitter" slēdzis Ķīnas vēstniecības ASV tvitera kontu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Sociālais tīkls "Twitter" slēdzis Ķīnas vēstniecības ASV tvitera kontu, jo tajā tiek aizstāvēta Ķīnas represīvā politika pret uiguriem Siņdzjanā.

Ķīnas Ārlietu ministrija paziņoja, ka viņus šāds solis ir apmulsinājis, un norādīja, ka vēstniecības atbildība ir kliedēt dezinformāciju un noskaidrot patiesību.

Ķīnas vēstniecības tvitera kontā @ChineseEmbinUS šomēnes tika publicēts ieraksts, kurā teikts, ka uiguru sievietes tikušas emancipētas un vairs nav mašīnas bērnu ražošanai. Tvitera ierakstā vēstniecība atsaukusies uz pētījumu, par kuru ziņoja Ķīnas valsts atbalstītais laikraksts "China Daily".

"Twitter" dzēsa šo ierakstu un aizstāja ar paziņojumu, ka tas vairs nav pieejams.

Lai gan "Twitter" noslēpj tvītus, kas pārkāpj sociālā tīkla politiku, tas prasa, lai konta īpašnieks tos izdzēš manuāli.

Ķīnas vēstniecības tvitera kontā jauni ieraksti nav publicēti kopš 9.janvāra.

"Twitter" Ķīnas vēstniecības kontu slēdza dienu pēc tam, kad nu jau bijušā prezidenta Donalda Trampa administrācija savās pēdējās stundās apsūdzēja Ķīnu genocīdā pret uiguriem un citām musulmaņu minoritātēm Siņdzjanā.

Arī jaunā ASV prezidenta Džo Baidena administrācija atbalsta šādu viedokli.

"Twitter" skaidro, ka Ķīnas vēstniecības tvīts dzēsts, jo tas pārkāpj "Twitter" politiku, kas aizliedz "dehumanizēt cilvēku grupu, pamatojoties uz viņu reliģiju, sabiedrisko stāvokli, vecumu, invaliditāti, nopietnām slimībām, nacionālo izcelsmi, rasi vai etnisko piederību".

Ķīnas vēstniecība Vašingtonā vēl nav komentējusi "Twitter" lēmumu.

Tviteris Ķīnā ir bloķēts, bet to arvien biežāk izmanto Ķīnas diplomāti un valsts mediji.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāve šodien preses konferencē sacīja, ka "Twitter" lēmums viņos raisa apjukumu.

"Ir daudz ziņu un informācijas saistībā ar Siņdzjanu, kas ir vērsta pret Ķīnu. Mūsu vēstniecības ASV pienākums ir noskaidrot patiesību," norādīja ministrijas preses pārstāve.

"Mēs ceram, ka viņi nepiemēros dubultos standartus šajā jautājumā. Mēs ceram, ka viņi varēs saskatīt, kas ir pareizi un patiesi un kas ir dezinformācija," viņa piebilda.

ANO dati liecina, ka Siņdzjanas Uiguru autonomajā rajonā vairāk nekā miljons uiguru, kazahu un citu musulmaņu ieslodzīti internēšanas nometnēs, kur viņi spiesti apgūt komunisma ideoloģiju, runāt ķīniešu valodā un noliegt savu kultūru, valodu un reliģiju.

Pekina sākumā noliedza šādu nometņu pastāvēšanu, bet pēc tam apgalvoja, ka šīs nometnes ir profesionālās apmācības centri, kuros musulmaņu tautu pārstāvji apgūst profesiju un ķīniešu valodu, kā arī tiek pasargāti no radikalizēšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu