Veidi, kā Baidens plāno veikt "kapitālo remontu" ASV ekonomikā (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

ASV ir jauns prezidents – trešdien amatā oficiāli stājās Džo Baidens. Savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā viņš solīja atjaunot ekonomiku un paātrināt atlabšanu no pandēmijas radītajām sekām.

CNN apkopojis veidus, ar kuriem prezidents Baidens plāno atjaunot ekonomiku, palielināt darba vietu skaitu un kopumā – atjaunot ekonomisko aktivitāti.

Cīņa pret Covid-19

Stājoties amatā, viens no pirmajiem uzdevumiem, kam klāt vēlas ķerties Baidens, ir censties panākt kontroli pār Covid-19 krīzi. Lai to paveiktu, tiek plānots dubultot ātrās testēšanas staciju izvietošanu visā valstī, palielināt testēšanas kapacitāti sasirgušo mājās, kā arī algot vairāk nekā 100 000 cilvēku, kuru uzdevums būtu noteikt saslimušo kontaktpersonas.

Tāpat Baidena plāns paredz investēt 25 miljardus dolāru vakcīnu ražošanā un izplatīšanā, lai ikviens amerikānis varētu saņemt vakcīnu bez maksas.

Šis plāns paredz arī nodrošināt finansējumu valsts un vietējām vietvarām izvairīties no budžeta deficīta, aicinot Kongresu atbalstīt skolas ar visiem nepieciešamajiem līdzekļiem un nosegt daļu no Covid-19 radītajām izmaksām mazajiem uzņēmumiem.

Nevienlīdzība

Baidens uzsvēra, ka viņš necels nodokļus cilvēkiem, kas pelna mazāk nekā 400 000 dolāru gadā. Tomēr viņa plāns paredz celt budžeta ienākumus citos veidos, piemēram, palielināt nodokļus turīgākajiem iedzīvotājiem, ceļot nodokļa likmi no 37% līdz 39,6% - līdzīgi, kā tas bija Baraka Obamas prezidentūras laikā. Tāpat paredzēts celt korporatīvo nodokļu likmi no 21% līdz 28%. Tāpat ASV kompānijām paredzēts maksāt 21% nodokli no ārzemēs gūtajiem ienākumiem un noteikt nodokļu sodu pret kompānijām, kas pārceļ savu darbību uz ārzemēm, bet turpina pārdot produktus ASV.

Tāpat paredzētas dažādas citas nodokļu izmaiņas, kas paredzētas budžeta ienākumu līmeņa celšanai. Baidens paziņojis, ka valstij nepieciešams palīdzēt strādājošiem ar bērniem, tādējādi sniedzot nodokļu atvieglojumus 3000 dolāru gadā par katru bērnu vecumā no sešiem līdz 17 gadiem, un 3600 dolāru gadā par bērnu, kurš jaunāks par sešiem gadiem.

Darba vietas

Baidena plāns paredz radīt vismaz piecus miljonus jaunu darba vietu rūpniecības nozarē. Plāns paredz investēt vairāk nekā 400 miljardus dolāru rūpniecībā un piegāžu ķēžu nodrošināšanā, kā arī 300 miljardus dolāru pētniecībā un tehnoloģiju attīstībā, piemēram, attīstot mākslīgo intelektu un 5G tehnoloģijas.

Federālā līmenī minimālais atalgojums ASV ir 7,25 dolāri par vienu stundu, un Baidena plāns paredz šo rādītāju celt līdz 15 dolāriem stundā. Tāpat paredzēts veidot jaunas atbalsta programmas un stipendijas augstskolās un citās izglītības iestādēs studējošajiem.

Ņemot vērā, ka ASV Baidena vadībā plāno aktīvāk pievērsties klimata jautājumiem, viņa administrācija ir gatava maksāt vairākus miljardus dolāru videi draudzīgu transportlīdzekļu un produktu iegādei.

Vēl viena nozīmīga nianse – nodrošināt rasu vienlīdzību, dažādām iniciatīvām gan valsts, gan lokālā līmenī maksājot aptuveni 100 miljardus dolāru.

Studējošo kredīti

Baidens aicina dzēst 10 000 dolāru no katra studējošā studiju kredīta, kas būtu daļa no pandēmijas seku apkarošanas programmas. Viņa plāns paredz, ka lielākam studējošo skaitam ir nepieciešams nodrošināt piekļuvi finansiālam atbalstam, piemēram – nodrošināt bezmaksas izglītību studentiem, kuru ģimeņu ienākumi ir zem 125 000 dolāru gadā.

Citi priekšlikumi

Baidena plāni paredz paplašināt strādājošo aizsardzības pasākumus un ļaut strādājošajiem pievienoties arodbiedrībām bez darba devēja piekrišanas. Tāpat paredzamas dažādas izmaiņas likumdošanā, kas ļautu pieprasīt tehnoloģiju kompānijām, piemēram, “Facebook” atklāt savus ienākumu avotus.

Infrastruktūras jomā Baidens plāno rosināt 1,3 triljonu ASV dolāru vērtu plānu, kura mērķis ir 10 gadu laikā padarīt Amerikas vidējās klases darbiniekus konkurētspējīgākus globālā mērogā, mudināt ASV pieņemt vairāk tīras enerģijas procesu un palielināt ekonomiku.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu