Auto tirgus aktualitātes: vairāk pērk Toyota, bet zagtāko auto topā - BMW (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"

2020.gads ir pagājis, redzamas sekas atstājot gandrīz visās dzīves jomās, tai skaitā arī Latvijas auto tirgū un auto lietošanas paradumos. 

Aizvadītajā gadā tika iegādātas 15 642 jaunas automašīnas. Tas ir par 25% mazāk nekā gadu iepriekš un atbilst kritumam Eiropā kopumā, bet ir mazāk, nekā tirgus saruka Lietuvā un Igaunijā. Kā raidījumam Bez Tabu norāda Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs, smags bija pirmais Covid vilnis, kad bija lieli pārrāvumi ražošanā Eiropā un sekas bija jūtamas tuvāk gada beigām. Pēc viņa teiktā, pozitīva tendence savukārt ir kāpjošā elektromobiļu popularitāte, jo šobrīd ik mēnesi Latvijā tiek importēti vairāk nekā 30 lietoti elektroauto. Arī jauno elektromobiļu pārdošanas skaits ir vērā ņemams - 323.

Pirktāko automašīnu topa trešajā vietā ierindojas Škoda (pārdoti 1938 auto), otro vietu ieņem no troņa gāztais Volkswagen (pārdoti 2134 auto), bet pirmajā vietā pēc īsa pārtraukuma atgriezusies Toyota (pārdoti 2380 auto).

"Tā kā Latvijā ir īpaši liels apvidus auto segments, tas ir lielākais Eiropā - 52% no jaunajām automašīnām ir apvidus segmenta produkti, svarīgi ir tieši šī segmenta jauninājumi. RAV4 ir Toyota jaunums, kas pabīdīja zīmolu augstāk," - tā Kulbergs.

Ja runa ir par degvielas veidiem, tad jauno automobiļu vidū visvairāk izvēlēti spēkrati ar benzīna dzinēju (74%), savukārt lietoto auto tirgū paradumi ir diametrāli pretēji un priekšroka ar lielu pārsvaru tiek dota dīzelim (85%).

Ko izvēlas autozagļi

Kur ir auto, tur ir arī cilvēki, kas tos vēlas iegūt pretlikumīgā ceļā. 2020.gadā līderis zādzību ziņā bija BMW zīmols, turklāt tika zagtas gan vecas un ne pārāk dārgas, gan jaunas un diezgan dārgas mašīnas.

"Toyota ir nedaudz pakritusies uz leju, jo acīmredzot Land Cruiser un varbūt arī RAV4 zog mazliet mazāk. Vairāk zog Audi - ar ļoti spēcīgu pieaugumu, un "labs" pieaugums ir BMW. Kritums Mercedes-Benz, bet pieaugums - Volvo," Bez Tabu komentē Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"

Valsts policijas zagtāko auto marku topā piekto vietu ieņem Volvo, ceturto vietu - Toyota, trešo vietu - Volkswagen, otro - Audi, bet pirmajā pozīcijā ir BMW.  

"2020.gadā meklēšanā tika izsludinātas 573 automašīnas, kas ir pieaugums par 9%. Visvairāk automašīnas tika nozagtas Rīgas reģionā," stāsta Māris Priednieks, Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2. iecirkņa priekšnieks. Pēc viņa teiktā, starp aizturētajiem ir profesionāli, mobili grupējumi, kas zog automašīnas gan šeit pat uz vietas, gan arī brauc uz ārvalstīm. Tāpat tiek aizturēti grupējumi, kas no ārvalstīm brauc uz Latviju.

2020. gadā Kurzemē nozagtas vien 26 automašīnas, Zemgalē un Vidzemē pa 37 spēkratiem, Latgalē 62, turpretī Rīgas reģionā 411.  2018. gadā meklēšanā izsludinātas teju 800 automašīnas, 2019. gadā vien 520, turpretī pērn jau 573. Zādzību skaita kāpums, iespējams, saistīts ar kāda grupējuma nonākšanu brīvībā, kur jau atkal ķērušies klāt automašīnām un jau atkal tikuši aizturēti. Tāpat jāpiebilst, ka pērn atkal aktivizējušies lukturu zagļi.

Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"
Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu