No EP liberāļu frakcijas par homofobiskiem komentāriem izslēgts Lietuvas politiķis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA-AFI

Eiropas Parlamenta (EP) liberāļu frakcija "Eiropas atjaunotne" no savām rindām par par homofobiskiem komentāriem izslēgusi Lietuvas Darba partijas līderi Viktoru Uspaskihu.

Par viņa izslēgšanu trešdien balsojuši 72 deputāti, pret - seši, bet vēl seši frakcijas locekļi no balsošanas atturējušies.

Balsojums frakcijā sarīkots, reaģējot uz Uspaskiha videoierakstu, kurā viņš lietojis vārdus "izvirtuļi" un "pediņi".

Kā paziņojis frakcijas priekšsēdētājs, rumāņu politiķis Dačans Čološs, šā ieraksta saturs ir pilnīgi nepieņemams, naidpilns un acīmredzami homofobisks.

Uspaskihs pagājušajā nedēļā frakcijas kolēģiem nosūtīja atvainošanās vēstuli, kurā atzina, ka viņa lietotie vārdi bijuši pārlieku rupji, taču  skaidroja, ka nav gribējis aizvainot visu lezbiešu, geju, biseksuāļu un transseksuāļu (LGBT) kopienu, un apsūdzēja politiskos oponentus un medijus tendenciozā informācijas izklāstā.

Nosodījumu Darba partijas līderis saņēmis par šomēnes feisbuka tiešraidē izskanējušajiem komentāriem, kuros viņš paziņoja: "Šobrīd dažās Eiropas valstīs pat bīstami sacīt, ka esi dabiskas orientācijas pārstāvis. Negribu, ka manas sarunas un pārraides komentētu visādi pediņi, jo tas vispār nav domāts viņiem. Es runāju par pediņiem, izvirtuļiem, par tiem, kuriem liktenis tā nolicis, tā nav viņu vaina, ka ir kaut kāda tāda tieksme, ka viņš vīrieti drēbēs sajūt kā sieviete. Lielākā daļa tādu cilvēku nereklamējas, bet tie, kuri savu daiktu slēpj zem svārkiem, iet ielās un klaigā, ir pediņi, izvirtuļi un tādas lietas tik tiešām nedrīkst tolerēt."

Kā pēc balsojuma norādījis Čološs, EP liberāļu frakcija ir apņēmusies "aizstāvēt un paplašināt" LGBT+ cilvēku tiesības.

"Eiropas atjaunotnes" saimē nav vietas homofobijai," viņš paziņojis.

Savā paskaidrojuma vēstulē Uspaskihs rakstīja, ka viņa replikas bijušas veltītas tikai cilvēkiem, kuri viņu aizvainojuši, nevis visai LGBT kopienai, un solīja nākotnē formulēt savas domas korektāk.

Divas lappuses garajā vēstulē, kas rakstīta angliski, politiķis apgalvoja, ka Lietuvā nereti saskaroties ar nepamatotiem politisko oponentu uzbrukumiem un apvainojumiem savas krieviskās izcelsmes dēļ un ciešot no rusofobiska noskaņojuma.

Uspaskihs arī skaidroja, ka viņa runas ieraksts varējis radīt maldinošu iespaidu, jo neļauj skaidri spriest par patieso intonāciju. Viņš arī izteicās, ka, iespējams, kļūdījies vārdu izvēlē, jo lietuviešu valoda viņam nav dzimtā.

Populistiskās Darba partijas dibinātājs un priekšsēdētājs Uspaskihs, kas Lietuvā tiesāts par partijas grāmatvedības datu viltošanu, Eiropas Parlamentā pirmoreiz ievēlēts 2009.gadā un nostrādājis līdz 2012.gadam, pēc tam atkal ievēlēts 2014.gadā un vēlreiz - 2019.gadā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu