Vieta, kur satiekas garīgums un motoru dūkoņa

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Lidojošo mūku templis"
"Lidojošo mūku templis" Foto: kadrs no filmas

Cik daudz enerģijas, cik daudz mīlestības jāiegulda nelielas pirtiņas būvniecībā uz aizsaluša ezera Latgalē, un cik daudz milzīga amfiteātra būvēšanai svētajā Sunšaņa (SongShan) kalnā Ķīnas vidienē? Uz šo jautājumu mēģina atbildēt kinofilma "Lidojošo mūku templis".

Vides filmu studijas dokumentālā lente, kas šobrīd skatāma "LMT Viedtelevīzijā", pieskaras tieši šādiem kontrastiem. Filmas centrā ir jauns, ambiciozs latviešu arhitekts Austris Mailītis, arī viņa tēvs bija arhitekts, un viņa neparastais projekts - vēja tuneļa amfiteātris slaveno Šaoliņas mūku levitācijas priekšnesumiem. 

Filmas režisore ir agrākā MTV diktore, dažādu televīzijas šovu vadītāja Žanete Skarule, kura vairākus gadus studējusi kino zinības Losandželosā. Viņas zvans nu jau gandrīz pirms desmit gadiem Vides filmu studijas producentam Uldim Cekulam bija pirmais katalizators idejai par jaunas filmas tapšanu. 

Filmā Skarule saved kopā vairākus sapņotājus - gan Mailīti, kurš jūsmo par Austrumu filozofiju, gan komponistu Voldemāru Johansonu, gan ķīniešu kalnrūpnieku Cjuaņcji Džu, kurš saviem tautiešiem ar levitējošiem cilvēkiem vēlas atklāt Rietumus.

Austris Mailītis
Austris Mailītis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Režisore seko līdzi arhitekta domu gaitai, šaubām, komunikācijai ar Ķīnas pusi, viņu vairāk interesē nevis iespaidīgais projekta galarezultāts, bet pats process, kas ietver grūtības, pārpratumus un arī neveiklības.

"Šādi drosmīgi un savā ziņā utopiski projekti, tāpat kā māksla savā būtībā, ir kaut kas neizmērāms, bet mums visiem ļoti, ļoti nepieciešams, lai vairotu ticību un iedvesmotu mūs pārkāpt robežas arī pašiem savā dzīvē," kādā intervijā teikusi režisore.

Mailītis, kurš Ķīnā pirmo profesionālo pieredzi guva, veidojot konceptu Latvijas paviljonam EXPO 2010 Šanhajā, radījis tik tiešām savdabīgu objektu, kas līdzinās brīvdabas estrādei jeb amfiteātrim ar skatītāju tribīnēm un sagatavošanās telpām zem tā, ar skatuvi un vēja tuneli centrā. Reflektējot par dzenbudismu, Ķīnas vēsturi, visa objekta pamatideju viņš balstījis mūku sapnī - vēlmē lidot jeb levitēt.

"Idejas pamatā ir izaugsme - ne tikai garīga, bet arī fiziska iespēja spert nākamo soli levitācijas noslēpuma atklāšanā,"

tā teicis pats arhitekts.

Tā ir celtne, kur satiekas Ķīnas vēsture un mūsdienu popkultūra - garīgums un motoru dūkoņa. Tā ir gan izklaide, gan kā mākslas performance, gan mūku treniņu vieta.

"Lidojošo mūku templis"
"Lidojošo mūku templis" Foto: VFS Films

Jāpiebilst, ka Austris Mailītis par šo darbu savulaik iekļauts 40 Eiropas spožāko jauno arhitektu un dizaineru "Europe 40 under 40" sarakstā. Pats projekts un tā komanda (projekta autori Valters Murāns, Ints Menģelis, Kārlis Melzobs, Dina Suhanova, Andra Odumāne, Jekaterina Olonkina) 2017. gadā ieguva Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu.

TVNET intervija ar Austri Mailīti:

Filmas "Lidojošo mūku templis" reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu