Trampa impīčmenta prāva ASV Senātā sāksies februāra otrajā nedēļā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X

Bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa impīčmenta prāva Senātā sāksies februāra otrajā nedēļā, piektdien paziņoja Senāta demokrātu vairākuma līderis Čaks Šūmers.

Par šādu laiku impīčmenta prāvas sākšanai vienojās Senāta līderi, atliekot to par divām nedēļām, lai Kongresa augšpalāta varētu nodarboties ar citām aktuālām lietām, tostarp prezidenta Džo Baidena nominēto valdības locekļu apstiprināšanu.

Tramps 13.janvārī kļuva par pirmo ASV prezidentu, par kura impīčmentu divreiz nobalsojusi Pārstāvju palāta. Tas notika vienu nedēļu pirms viņa prezidentūras beigām.

Šūmers iepriekš paziņoja, ka Pārstāvju palāta impīčmenta apsūdzības slēdzienu pret bijušo prezidentu Donaldu Trampu Senātam nosūtīs pirmdien.

Slēdziens par Trampam izvirzīto apsūdzību "musināšanā uz dumpi" sakarā ar viņa atbalstītāju iebrukumu ASV Kapitolijā 6.janvārī tiks nolasīts Senātā pirmdien plkst.19.00 (otrdien plkst.2.00 pēc Latvijas laika). Senāta 100 locekļi otrdien dos zvērestu kā impīčmenta prāvas zvērinātie. 

Pēc tam Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi ieceltie impīčmenta menedžeri un vēl neizveidotās Trampa aizstāvības komandas locekļiem tiks dots laiks juridisko argumentu izstrādāšanai līdz prāvas sākumam. 

Senāta republikāņu mazākuma līderis Mičs Makonels iepriekš bija aicinājis atlikt impīčmenta lietas izskatīšanu līdz februāra vidum. 

Makonels bija licis priekšā, ka Pārstāvju palāta Trampam izvirzītās apsūdzības Senātam oficiāli nenodotu līdz 28.janvārim. Tad visām pusēm būtu divas nedēļās laika sagatavoties līdz 13.februārim, un Senāts šajā laikā varētu apstiprināt prezidenta Džo Baidena izvirzītos kabineta kandidātus, skaidroja Makonels.

Demokrāti vēlas panākt, lai Trampam uz visiem laikiem tiktu aizliegts ieņemt valsts amatu. 

Lai bijušo prezidentu notiesātu, būs nepieciešams divu trešdaļu vairākums, lai bijušo prezidentu notiesātu. Nav skaidrs, cik daudzi republikāņi varētu pievienoties demokrātiem šādā balsojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu