Ierobežojumi ekonomikā turpināsies vismaz līdz vasarai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Svētā Pētera baznīcas tornis un Vecrīga
Rīgas Svētā Pētera baznīcas tornis un Vecrīga Foto: Zane Bitere / LETA

Ierobežojumi ekonomikā turpināsies vismaz līdz vasarai, kārtējā krīzes monitoringa ziņojumā par Covid-19 ietekmi uz valsts ekonomiku un fiskālo situāciju prognozē Fiskālās disciplīnas padome (FDP).

"Ir skaidrs, ka daļēji ierobežojumi ekonomikā turpināsies vismaz līdz pavasarim vai vasarai un ekonomikas atbalsta pasākumus, visticamāk, vajadzēs turpināt vēl vairākus mēnešus. Tādēļ svarīgi ir regulāri izvērtēt to efektivitāti un sniegtā atbalsta samērojamību ar ekonomikas lejupslīdi, nepieciešamības gadījumā koriģējot programmas," norādīts ziņojumā.

FDP atzina, ka valsts atbalsts Covid-19 krīzē nesasniedz plānotos apmērus, tāpēc dialogā ar uzņēmējiem un sabiedrības interešu pārstāvjiem ir jākoriģē atbalsta instrumenti, ievērojot gan īstermiņa ekonomiskos un sociālos aspektus, gan vidēja termiņa valsts fiskālos aspektus.

"Ekonomikas atveseļošanās un atgriešanās pie fiskālās ilgtspējīgas politikas būs iespējama tikai pēc Covid-19 krīzes beigām. Tāpēc nepieciešams steidzīgi un adekvāti investēt vakcinācijā, kam ir jābūt valdības galvenajai prioritātei šobrīd - gan no sabiedrības veselības, gan no ekonomiskā viedokļa," pauda fiskālās disciplīnas uzraugi.

FDP informē, ka tuvākajos gados Latvijā ir gaidāmas apjomīgas Eiropas Savienības (ES) investīcijas, tādēļ Finanšu ministrijai vajadzētu analizēt plānoto investīciju apmēru, investīciju projektu atlases kritērijus, laika grafiku un tā ietekmi uz ekonomiku, ko ir svarīgi ņemt vērā, plānojot fiskālo politiku. 

"Kā valdības svarīga prioritāte ir uzskatāma Eiropas Atveseļošanās un noturības mehānisma ātra un efektīva izmantošana tuvākajos divos gados. Pagaidām darbs pie tā nenotiek pietiekoši ātri," uzsvēra FDP, piebilstot, ka padome ir gatava iesaistīties šajā procesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu