Navaļnija atbalstītāju akcijas notiek arī Lietuvā un Igaunijā (8)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijā notiek protesta akcija Alekseja Navaļnija atbalstam
Igaunijā notiek protesta akcija Alekseja Navaļnija atbalstam Foto: @aktroitsky

Akcijas Krievijā apcietinātā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstam sestdien notikušas arī Lietuvā un Igaunijā.

Pie Krievijas vēstniecības Viļņā pēc vairāku Lietuvas politiķu un sabiedrisko darbinieku aicinājuma bija pulcējušies aptuveni simts cilvēku, kas, rīkotāju uzrunāti, centās stingri ievērot Covid-19 karantīnas laikā noteiktās drošības prasības.

"Šādas akcijas notiek Krievijā, mēs ar tām solidarizējamies," žurnālistiem sacījis viens no akcijas iniciatoriem, Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs, "Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu" frakcijas deputāts Laurīns Kasčūns. "Krievijas demokrāti ir dzīvi un pieņemas spēkā, es uzskatu, ka Krievijas sabiedrībā pašlaik notiek lūzums un šiem cilvēkiem ir svarīgi apliecināt atbalstu, lai viņi nebaidītos un droši paustu savu nostāju."

Viņš izteicis cerību, ka starptautiskās sabiedrības spiediens palīdzēs panākt, lai Krievijā "vairs nebūtu oficiālo tiesībsargājošo struktūru terora un represiju".

"Vienlaikus tas ir arī signāls starptautiskajai sabiedrībai, ka Krievija - tas nav tikai Putins, ir arī demokrāti, kuri grib veidot citādu  valsti," uzsvēris politiķis. Viņš arī izteicis cerību, ka Eiropas Savienībai izdosies vienoties par sankcijām pret personām, kas atbildīgas par Navaļnija aizturēšanu.

Tikmēr Seima deputāts Vītauts Baks uzsvēris, ka notikumi Krievijā ir svarīgi arī no Lietuvas un kaimiņvalstu drošības viedokļa. "Ja šodien, kā saka paši krievi, varu valstī sagrābis noziedzīgs grupējums, kas terorizē gan savu sabiedrību, gan citas valstis, tas ietekmē arī  apkārtējo drošības klimatu. Un otrādi - brīva, droša Krievija Lietuvai būtu nozīmīga partnere,” viņš norādījis.

Akcijā piedalījās arī Lietuvā dzīvojoši Krievijas un Ukrainas pilsoņi.

Tās laikā izcēlās arī incidents - pie vēstniecības ēkas bija ieradies kāds cilvēks ar pašpasludinātās tā dēvētās Doņeckas tautas republikas karogu. Policija viņu aizturēja, bet karogu Kaščūns iemeta aizsalušajā dīķī iepretī vēstniecībai.

Igaunijā vairāki simti cilvēku sestdien iestājās par Navaļnija atbrīvošanu atbalsta akcijās Tallinā un Narvā.

"Navaļnijs sēž par mums - mēs te stāvam par Navaļniju," vēstīja viens no piketētāju plakātiem Tallinā.

"Mēs nedrīkstam palikt vienaldzīgi pret kaimiņvalsts varasiestāžu rupjo izturēšanos pret cilvēku dzīvībām," izteicies viens no akcijas rīkotājiem, cilvēktiesību aizstāvis Sergejs Metļovs.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu