Beidzot tapis rīcības plāns Covid-19 izplatības kontrolei sociālās aprūpes iestādēs (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).
Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV). Foto: Paula Čurkste/LETA

Labklājības ministrija (LM) šodien plkst.12 informēja par plānu Covid-19 kontrolei sociālās aprūpes iestādēs. Par spīti stingriem ierobežojumiem, infekcija ilgstoši un plaši izplatījusies sociālās aprūpes centros, un tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka LM un pašvaldību neizdarība apdraud tajos dzīvojošo cilvēku dzīvības, jo cienījumā vecuma un veselības problēmu dēļ tie atrodas riska grupās, kam vīruss var būt nāvējošs. 

Kā preses konferencē uzsvēra Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV), papildus jau esošajiem ierobežojumiem paredzēts rūpīgāk monitorēt situāciju sociālās aprūpes centros (SAC), stingrāk uzraudzīt epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu, veikt darbinieku ikdienas testēšanu, kā arī uzlabot savstarpējo komunikāciju.

Līdz šim Covid-19 skāris 80 no 184 sociālās aprūpes centriem, daļā no tiem vīruss atklāts savlaicīgi un tā izplatību izdevies ierobežot, bet vairākās iestādēs slimības uzliesmojums noticis nekontrolēti. Petraviča gan apgalvoja, ka 80% inficēto saslimšana noritējusi bez simptomiem.

Lai gan valstī kopumā epidemioloģiskā situācija pasliktinās, Petraviča sacīja, ka tieši sociālās aprūpes centros esot vērojama situācijas stabilizācija. Atsaucoties uz Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem, ministre sacīja, ka “decembra pēdējā nedēļā saslimšana sociālās aprūpes centros bija 13,4%, janvāra pirmajā nedēļā nokritās līdz nedaudz pāri 11%, janvāra otrajā nedēļā – līdz 10,4%.”

Tā kā apmeklētāju vizītes pandēmijas laikā SAC ir aizliegtas,

Covid-19 tajos iekļūst divos veidos – tos vai nu ienes darbinieki, vai arī klienti, kuri atgriezušies no slimnīcas.

Veselības ministrijas valsts sekretāres vietniece veselības politikas jautājumos Līga Šerna uzsvēra, ka būtu jāpanāk vienošanās par algoritmu klientiem, kas atgriežas no slimnīcas, proti, visiem pacientiem, kas pārrodas SAC no slimnīcas, būtu jāorganizē pašizolācijas iespēja.

Līdz šim LM informāciju par saslimšanas gadījumiem SAC saņēmusi reizi nedēļā no SPKC, taču turpmāk šādas ziņas no SAC tiks pieprasītas katru dienu. Tāpat tiks veikta stingrāka darbinieku testēšana, turklāt tā tiks noteikta kā obligāta prasība, nevis brīvprātīgs pasākums. Līdz šim SAC darbinieki testēti divas reizes nedēļā ar siekalu testu palīdzību, bet tagad rasta iespēja visos valsts sociālās aprūpes centros ik dienu visiem SAC darbiniekiem veikt atigēna eksprestestus, kas līdz šim ļāvis identificēt jau trīs inficēšanās ar Covid-19 gadījumus darbinieku vidū. Sadarbībā ar Aizsardzības ministrijas aģentūru uzsākta iepirkuma procedūra, lai ar šādiem testiem nodrošinātu visus sociālās aprūpes centrus.

Pagājušajā nedēļā arī lemts par centralizētu iepirkumu pulsa oksimetriem, lai ar tiem nodrošinātu visus pašvaldību SAC, kā arī panākta vienošanās 50 % apmērā kompensēt SAC izdevumus par individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu iegādi.

Gan Petraviča, gan Šerna uzsvēra, ka liela loma Covid-19 izplatības ierobežošanā ir tieši SAC darbinieku izpratnei par jau esošajiem epidemioloģiskajiem drošības pasākumiem un atbildīgai pieejai to īstenošanā. Jāpanāk, ka tiek ievēroti jau esošie drošības pasākumi, jāveic uzraudzība un nepieciešamības gadījumā jāizvērtē SAC vadītāju kompetences un spējas šos pasākumus īstenot.

ES Atjaunošanas un noturības mehānisma plānā 2021. – 2026.gadam plānots pielāgot 150 SAC epidemioloģiskā apdraudējuma situācijai – izveidot un aprīkot izolācijas telpas, iegādāties automātiskās dezinfekcijas iekārtas un datortehniku, lai klientiem uzlabotu attālinātas saziņas iespējas ar tuviniekiem.

Tāpat rīcības plāns paredz noteikt kārtību vakcinācijas nodrošināšanai SAC.

Klientu un darbinieku vakcinācija varētu sākties jau pēc trim nedēļām –

tā tiks sākta uzreiz pēc tam, kad noslēgsies mediķu vakcinācija. SAC tiek aicināti jau līdz februāra sākumam veidot vakcinējamo cilvēku sarakstus, kuros būtu redzami gan tie, kas vēlas vakcinēties, gan tie, kas šaubās, gan tie, kas no vakcīnas atsakās. SAC klientu vidū gan gatavību vakcinēties esot pauduši 90% cilvēku.

Gadījumos, ja klients ir ar smagām veselības problēmām, SAC vērsīsies pie ģimenes ārsta, lai tas izlemtu, vai klientam vēlama vakciācija. Savukārt par personām, kam atņemta rīcībspēja, SAC sazināsies ar aizgādņiem, lai tie lemtu par vakcināciju.

LM gan norāda, ka rīcības plāns nav noslēgts un var tikt papildināts ar jauniem rīcības virzieniem, pasākumiem, veicamām darbībām un to izpildes monitoringu atbilstoši aktuālajai situācijai SAC un valstī kopumā. Šī plāna vadības un uzraudzības procesu nodrošinās koordinatoru grupa krīzes mazināšanai, kas ļaus proaktīvi un stratēģiski reaģēt nekavējoši un atbilstoši situācijai.

Uz jautājumu, vai uzskata, ka rīcība ir bijusi pietiekami savlaicīga un efektīva, ministre sacīja, ka LM reaģējusi jau pērn februāra sākumā, tiklīdz parādījās pirmie signāli par saslimšanu valstī, slēdzot sociālās aprūpes centrus apmeklētājiem un ieviešot stingrus drošības pasākumus, un arī tagad problēmas tiekot risinātas “proaktīvi”.

Petraviča arī skaidroja, ka slimības laicīgu apkarošanu apgrūtina gan novecojusi infrastruktūra – liels klientu skaits un nepiemērots telpu plānojums - , gan fakts, ka katrs pansionāts ir kā liela mājsaimniecība, kur ir grūti ievērot divu metru distanci un ierobežot kontaktus līdz 15 minūtēm.

Kā ziņots, rīcības plāns par Covid-19 ierobežošanu SAC tapis pēc tam, kad premjerministrs Krišjānis Kariņš otrdien izdeva rezolūciju, ar kuru pieprasīja Labklājības, Veselības un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai līdz nedēļas beigām iesniegt koordinētas rīcības plānu tūlītējiem pasākumiem. 

"Sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestāžu klienti ir viena no sabiedrības visneaizsargātākajām grupām, kuru veselība un dzīvība ir iestāžu darbinieku, kā arī atbildīgo iestāžu rokās. Esmu uzdevis atbildīgajām ministrijām steidzami sagatavot un iesniegt izskatīšanai valdībā rīcības plānu daudz stingrākai Covid-19 izplatības kontrolei minētajās iestādēs," pauda premjers.

Piektdien Kariņš vērsies pie Valsts kontrolieres Elitas Krūmiņas ar aicinājumu revīzijā pārbaudīt, vai Labklājības ministrija (LM) ir izdarījusi visu iespējamo Covid-19 izplatības ierobežošanā sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu