Attālinātās mācības: trešdaļai pedagogu un piektdaļai skolēnu aizvien trūkst atbilstošas datortehnikas (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Jau no rītdienas pilnīgi visi skolēni no 1. līdz 12. klasei mācības sāks pilnībā attālināti, taču ne visiem šāda iespēja būs - ar Izglītības un zinātnes ministrijas līdz šim pagādātajiem datoriem ir par maz, lai nodrošinātu katram bērnam iespēju attālināti piedalīties stundās, bet katram skolēnam savu datoru valsts iegādāties neplāno. Datortehnikas aizvien trūkst daudzās skolās un ģimenēs, īpaši laukos, svētdien vēstīja LTV "Panorāma". 

Kopā ministrija skolām iepirka 6200 datorus, vēl 5000 viedierīces pērn pavasarī dāvināja privātie uzņēmumi, mobilo sakaru operatori.

Pašlaik mēdz gadīties, ka bērni stundās piedalīties nevar datortehnikas vai interneta pieslēguma neesamības dēļ. 

Priežmalas pamatskolas direktore Sandra Rakova norāda, ka viņas vadītā skola, kurā mācās 40 skolēnu, nevienu datoru nav saņēmusi, kamēr kaimiņu skola, Aglonas vidusskola, saņēma 17 datorus.

Viņa arī norāda, ka mācības apgrūtina arī interneta pieslēguma kvalitāte. Ja internets pazūd, mācīties ir neiespējami. "Nenotiek stundas pat dažas. Ko es varu tajā vainot? Es taču neesmu viņam nodrošinājusi ne to internetu, ne to datoru! Ko es varu pieprasīt no vecākiem? Lai viņi pērk? Lai tie obligāti būtu?" retoriski vaicāja Rakova.

Gadījumos, kad skolēniem nebūs iespējams pieslēgties mācībām attālināti, tiem kopā ar pusdienām plānots izdalīt darba lapas.

Decembrī Latvijas Pašvaldību savienība izpētīja, ka teju trešdaļai pedagogu un gandrīz piektdaļai skolēnu aizvien trūkst atbilstošas datortehnikas.  

Runa ir par vairākiem desmitiem tūkstošiem vajadzīgu ierīču. 

"Izglītības un zinātnes ministrijas apņemšanās ir, ka uz 2021. gada 1. septembri principā tiek iegādāta datortehnika, kas paredz jau noteiktu nodrošinājumu visām klašu grupām," saka izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Nākamajā iepirkumā būšot vajadzīgs arī pašvaldības finansiāls atbalsts.

Ministrija plāno iegādāties ap 20 000 datoru, bet katram skolēnam un pedagogam savu datoru nodrošināt nesola. 

"Vecākajās klasēs tā ir viena viedierīce uz diviem cilvēkiem, sākot no 10. klases. Savukārt pamatskolas posmā viena uz trim. Savukārt jaunākajā posmā, kur mēs redzam, ka turpmāk šis tehnoloģiju izmantojums būs ar citu proporciju, tur ir viena uz pieciem," norāda Šuplinska.

Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) saka,

pašlaik datori dalīti, ņemot vērā skolēnu skaitu 7.-12. klašu posmā, un tas ir lielāks lielajās pilsētās un reģionu centros, bet tehnikas trūkums visvairāk skar laukus.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu