Kurš nogalināja topmodeli? (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Toms Bērks detektīva Kormorana Straika lomā
Toms Bērks detektīva Kormorana Straika lomā Foto: kadrs no filmas

Britu rakstniece Dž.K.Roulinga (J. K. Rowling), kuru visa pasaule pazīst kopš Harija Potera (Harry Potter) grāmatām un filmām, pirms vairākiem gadiem slepus ar pseidonīmu Roberts Galbraits (Robert Galbraith) sāka rakstīt detektīvus. Diemžēl viņas noslēpums drīz nāca gaismā. Likumsakarīgi, arī viņas jaunie detektīvi ar steigu ekranizēti. 

Kopš 2013. gada, kad klajā nāca pirmais Roulingas jeb, precīzāk, Roberta Galbraita kriminālromāns, izdoti jau veseli pieci, pēdējais no tiem ("Troubled Blood") pagājušogad. 2017. gadā televīzijas kanāls "BBC One" startēja ar jaunu seriālu, kurš balstīts uz Galbraita darbiem - stāstiem par privātdetektīvu Kormoranu Straiku un viņa asistenti Robinu Ellakotu. Seriālam dots nosaukums "Strike" ("Izmeklētājs Straiks") jeb starptautiskā apritē, tajā skaitā kanālā HBO, "C.B. Strike", un tas skatāms "LMT Viedtelevīzijā".

Seriālā galvenajās lomās iejutušies britu aktieri Toms Bērks (Tom Burke) un Holideja Grendžere (Holliday Grainger), abi jau iepriekš redzēti dažādos citos seriālos. 

Toms Bērks, kas seriālā atveido Afganistānas kara veterānu ar kājas protēzi, kurš cīnās ar alkoholismu un finansiālām grūtībām, iepriekš filmējies seriālā "The Musketeers" ("Musketieri"), kur atveidoja karaļa Ludviķa XIII musketieri Atosu, piedalījies arī seriālā "War and Peace" ("Karš un miers"), kur spēlēja Dolohovu. 

Savukārt Holideja Grendžere, kura atveido Kormorana Straika sekretāri Robinu Ellakotu - jaunu meiteni, kas kopā ar līgavaini uz Londonu pārcēlusies no Jorkšīras un kuru ļoti fascinē detektīva darbs, iepriekš filmējusies seriālā "Bordžu dzimta" ("The Borgias").

Toms Bērks un Holideja Grendžere (asistentes Robinas Ellakotas lomā)
Toms Bērks un Holideja Grendžere (asistentes Robinas Ellakotas lomā) Foto: kadrs no filmas

Ekranizēti ir jau pirmie četri Galbraita romāni. Seriāls sākas ar pirmo - romāna "Dzeguzes sauciens" ("The Cuckoo's Calling") stāstu, kas ietilpis trīs sērijās. 

Pirmajā sērija iepazīstam smaidīgo un optimistisko Robinu un "sarežģīto zvirbulēnu" - privātdetektīvu Kormoranu Straiku, kurš tikko piedzīvojis sava mūža līdz šim nelāgāko rītu - viņu pametusi draudzene. Arī viņa finansiālais stāvoklis ir visnotaļ neapskaužams. Viņa birojā valda nekārtība - izmētāti dokumenti un alus bundžas.

Seriāls iesākas ar mīklainu nāvi - pa savu logu izlēkusi, izkritusi vai izgrūsta slavena modele Lula, kuru atveido aktrise Elarika Džonsone (Elarica Johnson). Viņa filmējusies gan Harija Potera filmās, gan seriālā "EastEnders".

Modele Lula, kuru atveido aktrise Elarika Džonsone
Modele Lula, kuru atveido aktrise Elarika Džonsone Foto: kadrs no filmas

Tāpēc, kad Straika birojā ierodas bagāts pusmūža kungs, sens ģimenes draugs, un lūdz detalizēti izmeklēt minētās modeles, savas adoptētās māsas Lulas bojāejas apstākļus, piesolot solīdu honorāru, detektīvs nolemj iesaistīties. Viņš lieku reizi neuzstāj, ka minēto lietu pirms pāris mēnešiem jau izmeklējuši labākie Londonas policisti un viņu atzinums ir, ka slavenā topmodele izdarījusi pašnāvību.

Pieņemot šo lēmumu, Straiks vēl nenojauš, ka tikko spēris pirmo soli pretī notikumiem, pret kuriem šīrīta nepatikšanas liksies kā nevainīgi ziediņi...

Skaistās topmodeles Lulas Landrijas Londona ir pilnīgi cita pasaule nekā tā, kurā līdz šim mājojis Straiks. Tajā valda savādi likumi un apgrozās dīvainas personas, turklāt ātri vien Straiks apjauš, ka ikviena no šīm personām kaut ko slēpj.

Par lielu atspaidu detektīvam kļūst jaunā asistente Robina - abi lieliski darbojas komandā, taču privātā dzīve katram ir sava, lai gan brīžiem izskatās, ka starp abiem valda simpātijas.

Video: Seriāla pirmās sezonas reklāmas rullītis.

Roulingas kriminālromāni un attiecīgi arī ekranizējumi ir daudzslāņaini, tajos darbojošies personāži – iespaidīgi, rafinēti, un pat trešā un ceturtā plāna varoņiem šajos stāstos ir spilgtas raksturlomas. Var just, ka scenāriju rakstījis nopietns profesionālis - rakstnieks ar pieredzi. 

"C.B. Strike" var droši dēvēt par vienu no pēdējo gadu augstvērtīgākajiem detetektīvseriāliem. 

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu