PVO neapstiprina saistību starp Covid-19 vakcīnu un smagi slimu senioru nāvi (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
PVO vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss
PVO vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss Foto: AFP / Scanpix

Aizvadītājā nedēļā Pasaules Veselības organizācija (PVO) sadarbībā ar Eiropas Zāļu aģentūru un Upsalas Monitoringa centru ir veikusi izvērtējumu par Norvēģijā saņemtajiem blakusparādību ziņojumiem un secinājusi, ka vakcīnas pret Covid-19 nav izraisījušas vai kā citādi veicinājušas vecu cilvēku ar ļoti vāju veselību nāvi, informēja Zāļu valsts aģentūra (ZVA).

 

Kopš Norvēģijā decembra beigās tika uzsākta vakcinācijas kampaņa ar "Pfizer/BioNTech" vakcīnām, valstī no dzīves aizgājuši vairāki desmiti vecu cilvēku, kas bija saņēmuši pirmo vakcīnas devu, iepriekš apliecināja šīs valsts veselības jomas amatpersonas. Šī iemesla dēļ tika sāktas pārbaudes, kas tagad noslēgušās.

ZVA pauda, ka ziņojumu dati neliecina par negaidīti palielinātu mirstību vecāka gadagājuma personām ar trauslu veselību vai arī līdz šim nezināmiem, Covid-19 vakcīnām neraksturīgiem nevēlamiem notikumiem. Līdz ar to Eiropas Savienībā (ES), tostarp arī Latvijā, netiek mainītas rekomendācijas vecāka gadagājuma cilvēku vakcinācijai.

ZVA skaidroja, ka PVO pieejamā informācija neapstiprina vakcīnas ietekmi ziņotajos gadījumos. Tāpēc šīs vakcīnas guvuma/riska attiecība vecāka gadagājuma cilvēkiem joprojām ir labvēlīga un patlaban nav nepieciešams pārskatīt lietošanas drošuma ieteikumus.

Tāpat PVO secinājusi, ka dati ir saskaņā ar sagaidāmajiem mirstības biežuma rādītājiem vecāka gadagājuma cilvēkiem ar trauslu veselību dažādu iemeslu dēļ. Atbilstoši starptautiskajām vadlīnijām, ikvienai ES dalībvalstij jāturpina vakcinācijas uzraudzības process un jāizvērtē visi saņemtie ziņojumi par veselības traucējumiem pēc vakcinācijas, lai noskaidrotu iespējamo saistību ar vakcīnu.

ZVA apliecināja, ka visi dati par vakcīnas pret Covid-19 lietošanu tiek nepārtraukti uzraudzīti un analizēti.

Līdztekus, saskaņā ar ES izstrādāto nepārtrauktas Covid-19 vakcīnu drošuma uzraudzības plānu, šo vakcīnu uzraudzība visās ES dalībvalstīs, arī Latvijā, tiek veikta ievērojami intensīvāk nekā citām zālēm, skaidroja ZVA. Turklāt reģistrācijas īpašniekam reizi mēnesī jāiesniedz Eiropas Zāļu aģentūrā drošuma ziņojums par saņemtiem blakņu ziņojumiem, kā arī reģistrācijas īpašniekam jāturpina iesāktie un jāuzsāk jauni pētījumi Covid-19 vakcīnu drošuma un efektivitātes uzraudzībai pēc to reģistrācijas.

Turklāt, kā uzsvēra aģentūrā, pēc visu vakcīnu un citu zāļu nonākšanas tirgū, visas ES dalībvalstu zāļu aģentūras, tostarp ZVA, pastāvīgi apkopo un vērtē jaunāko informāciju par zālēm un rūpīgi uzrauga un savlaicīgi izvērtē visus sniegtos ziņojumus par blakusparādībām. Lai sekmētu informācijas apriti, ir izstrādāta operatīva un ātra ziņojumu sniegšanas, uzraudzīšanas un analīzes sistēma.

ZVA norādīja, ka gan ārstiem un farmaceitiem, gan pacientiem ir iespēja ziņot par novērotajām blakusparādībām. Īpaša nozīme ir saņemtajiem ziņojumiem par blakusparādībām, kas nav minētas zāļu aprakstā, un būtiskām (smagi noritošām) blakusparādībām. Ziņot iespējams elektroniski, aizpildot ziņojuma veidlapu ZVA tīmekļvietnē "www.zva.gov.lv".

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu