Pavļuts: Vakcīnu piegādes līgumu izpilde jānodrošina ar visiem iespējamiem līdzekļiem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Daniels Pavļuts
Veselības ministrs Daniels Pavļuts Foto: Paula Čurkste/LETA

Līgumus par vakcīnu pret Covid-19 piegādēm ir jāpilda un tas jānodrošina ar visiem iespējamiem tiesiskiem, diplomātiskiem un ekonomiskiem līdzekļiem, mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzsver veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš norāda, ka Lielbritānijas farmācijas kompānija "AstraZeneca" vakcīnas lietošanas apstiprinājums no Eiropas Zāļu aģentūras tiek sagaidīts šonedēļ. "Tas būs balstīts jaunākajā pieejamajā pārbaudītajā zinātniskajā informācijā un saskaņā ar to arī rīkosimies," viņš skaidro.

Tikmēr kopā ar premjeru, ārlietu un tieslietu ministriem prasām skaidrību par piegāžu grafikiem, uzsver Pavļuts. "Līgumus par piegādēm ir jāpilda un tas jānodrošina ar visiem iespējamiem tiesiskiem, diplomātiskiem un ekonomiskiem līdzekļiem," pārliecināts ministrs.

Viņš arī piebilst, ka ziņas un neziņa par vakcīnu iedarbīgumu un pieejamību ir daļa no šīs krīzes. "Mēs balstīsim savus lēmumus visdrošākajos zinātnieku lēmumos un būsim gatavi droši un ātri vakcinēt cilvēkus saskaņā ar tiem," raksta politiķis.

Pavļuts arī norāda, ka atbalsta priekšlikumu ieviest uzraudzību vakcīnu eksportam ārpus Eiropas Savienības. Viņaprāt, ir jāizveido eksporta reģistrs un jānodrošina, ka visas Eiropas Savienības valstis saņem taisnīgu daļu no saražotā. "Pat ja ir vakcīnu ražošanas problēmas, tām vienādi jāietekmē visus. Caurspīdība kritiska," viņš raksta, piebilstot, ka par šo jautājumu pie pirmās iespējas runās ar citu valstu ministriem - pirmām kārtām Lietuvas un Igaunijas kolēģiem.

Kā vēstīts, Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena otrdien paziņoja, ka Komisija grasās pieprasīt uzņēmumiem, lai tie informē varasiestādes par eksportu ārpus Eiropas Savienības, kas ir zīme bažām, ka vakcīnu ražotāji, iespējams, vakcīnas pārdod pircējiem ārpus Eiropas Savienības, kas par tām piesola lielāku samaksu.

"Mēs izveidosim vakcīnu eksporta caurspīdīguma mehānismu," lai garantētu, ka uzņēmumi pilda līgumos paredzētās saistības pret Eiropas Savienību," sacīja Leiena.

Kā ziņots, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) otrdienas rītā intervijā Latvijas Radio sacīja, ka tiek daudz strādāts, lai piespiestu lielās kompānijas pildīt savas saistības attiecībā uz vakcīnu pret Covid-19 piegādi.

Viņš uzsvēra, ka Latvija kopā ar pārējo valstu kolēģiem strādā ar Eiropas Komisiju, jau tagad atbalstot Latvijas Veselības ministriju. 

Ministrs atgādināja, ka līgumi ir noslēgti dalībvalstu līmenī. "Bet ir jāsaprot, ka šī problēma pašlaik ir visām dalībvalstīm. Jāsaprot, ka šie līgumi pašlaik ir tādi, ka nelielas interpretācijas ir iespējamas," sacīja ministrs, tomēr neizslēdzot, ka Latvijai būs ar kompānijām jātiesājas, ja saistības netiks pildītas.

"Bet, protams, ka spiediens šobrīd gan Eiropas, gan dalībvalstu līmenī pret kompānijām tiek izdarīts. Un mēs uzskatām, ka nav godīgi, ka šīs saistības netiek pildītas, sevišķi "AstraZeneca", kas vakcīnas izpētei un attīstībai ir saņēmusi arī diezgan ievērojamus Eiropas Savienības līdzekļus," sacīja Rinkēvičs.

Lielbritānijas farmācijas kompānija "AstraZeneca" piektdien brīdināja, ka tās Covid-19 vakcīnas piegādes Eiropas Savienībai būs "mazākas, nekā sākotnēji bija gaidāms", jo šīs vakcīnas ražotnē ir sarucis ražošanas apjoms.

Eiropas Savienība līdz šim ir apstiprinājusi divas Covid-19 vakcīnas, no kurām vienu izstrādāja ASV kompānija "Pfizer" un Vācijas uzņēmums "BioNTech", bet otru - ASV uzņēmums "Moderna".

Pirmās šo vakcīnu piegādes ir bijušas mazākas, nekā cerēja Eiropas Savienības valstis. "Pfizer" ir paziņojusi par vakcīnu piegāžu aizkavēšanos tuvākajās nedēļās, kam par iemeslu ir darbi galvenajā pārstrādes rūpnīcā Beļģijā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu