Demogrāfs mudina aktīvāk risināt pašvaldības bērnudārzu nepieejamības problēmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Zane Bitere/LETA

Viena no būtiskākajām problēmām, kas Latvijā būtu jārisina demogrāfijas jomā, ir pašvaldības bērnudārzu nepieejamība, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja demogrāfs Ilmārs Mežs.

Viņš atzina, ka dzimstības veicināšanai valsts ir spērusi vairākus ļoti atzīstamus soļus, piemēram, ir ieviests pienācīgi apmaksāts bērna kopšanas atvaļinājums pusotru gadu kopš bērna piedzimšanas, darbojas "3+ ģimenes" programma, kā arī bērnu vecākiem tiek sniegts atbalsts hipotekārā kredīta saņemšanai, tomēr ir arī "ļoti lieli robi", kuru dēļ demogrāfijas politiku valstī kopumā var uzskatīt par "vāju un nepietiekošu". Viens no šādiem robiem esot pašvaldības bērnudārzu laicīga nepieejamība.

Mežs atzina, ka situācijā, kad vecāki redz, ka viņu bērns pēc pusotra gada vecuma sasniegšanas netiek apmaksātā bērnudārzā, viņi nolemj vairāk bērnus neradīt, un arī ģimenes draugi, redzot reālo situāciju, iespējams, izvairās no bērnu plānošanas, kamēr situācija ar bērnudārzu pieejamību nav sakārtota.

Vaicāts, kā šo problēmu pareizāk risināt, Mežs atbildēja, ka pašvaldībām vajadzētu nevis būvēt desmitiem jaunu bērnudārzu un plānot "miljoniem lielus ieguldījumus betonā", bet gan to pašu finansējumu pārvirzīt šodienas jauno vecāko aktuālo vajadzību apmierināšanai. "Var to pašu finansējumu pārmērķēt tieši tām ģimenēm, kurām šodien vajag bērnudārzu, tātad tiem, kam nepietiek vietas pašvaldības bērnudārzos, apmaksāt privātā bērnudārza vietu pilnā, nevis ierobežotā apmērā," risinājumu piedāvāja Mežs.

Viņš piebilda, ka, gaidot, kamēr pašvaldības īstenos savas apjomīgās bērnudārzu būvniecības ieceres, vajadzības mainīsies - "kamēr mēs tos bērnudārzus uzbūvēsim, mums to bērnu būs tik maz, ka jaunie bērnudārzi stāvēs tukši".

Viņš piebilda, ka vairākas Pierīgas pašvaldības jau veiksmīgi risina šīs problēmas.

Vienlaikus demogrāfs atzīmēja, ka, iespējams, būtu jāpārskata bērnudārzu telpu standarti, lai šim nolūkam var piemērot jau esošās ēkas, nebūvējot jaunas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu