Somijas jurists: Boļšunovam draud līdz pat divu gadu ilgs cietumsods (19)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Somijas jurists Oskars Lindbergs, kurš pārstāv uzņēmumu "Pontus Linberg & Co", izteicies, ka Krievijas slēpotājam Aleksandram Boļšunovam par uzbrukumu somam Jonam Maki draud līdz pat divu gadu ilgs cietumsods. 

Boļšunovs kopā ar Krievijas izlasi svētdien startēja 4x7,5 kilometru stafetē, ar kuru sākotnēji izcīnīja trešo vietu, bet vēlāk rezultāts tika anulēts.

Par Krievijas izlases diskvalifikāciju parūpējās pats Boļšunovs, kurš stafetes pēdējos metros sacentās ar Maki. Somijas izlases pārstāvis finiša taisnē bija ieņēmis labāku līniju, lai taisnā ceļā tuvotos finišam, bet viņam aiz muguras lielā tempā tuvojās Boļšunovs, kuru sāncensis nevēlējās palaist garām. Aptuveni 20-30 metrus pirms finiša Boļšunovs nedaudz aizķērās aiz Maki un saprata, ka garām netiks laists, par ko pretiniekam veltīja divus sitienus ar slēpošanas nūju.

Uzvilktajam Boļšunovam ar to nepietika, tāpēc viņš pēc finiša nolēma uztriekties Maki plecam, nevis vienkārši nobremzēt, kā to parasti dara slēpotāji. Maki nokrita sniegā, bet Boļšunovs nemaz necentās atvainoties par savu rīcību.

Pēc sacensībām policijā tika nodots iesniegums.

"Pirmkārt, pēc finiša Boļšunovs Maki notrieca zemē. Somijas krimināllikumos tas parasti tiek traktēts kā vidēja vai maza smaguma uzbrukums. Saskaņā ar pēdējiem Somijas Augstākās tiesas lēmumiem, nevajadzīgs fizisks kontakts tūlīt pēc sacensībām vai spēles tiek uzskatīts par notikumu ārpus sporta pasākuma," Krievijas medijos citēts Lindbergs. 

"Tā kā Boļšunovs pēc finiša notrieca Maki, šo rīcību var uzskatīt par noziedzīgu uzbrukumu, nevis parastu fizisku kontaktu sacensību laikā. Par šādiem nodarījumiem tiek piespriests sods saskaņā ar Somijas kriminālkodeksa 21. daļu, kas attiecas uz noziedzīgiem nodarījumiem dzīvībai vai veselībai. Ja Boļšunovu notiesās par uzbrukumu saskaņā ar 21. daļas 5. pantu, viņam draud naudas sods vai brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem.

Otrkārt, pirms finiša Boļšunovs ar nūju vicinājās tā, it kā, iespējams, mēģinātu iesist Maki. Boļšunovs nevarēja viņam trāpīt, nokļūt līdz Maki, taču saskaņā ar Somijas kriminālkodeksa 21. daļas 5. pantu Somijā pat mēģinājums nodarīt kādam miesas bojājumus ir noziedzīgs nodarījums. Savainojot kādu ar slēpju nūju, arī tas nozīmētu vieglu vai mērenu uzbrukumu.

Abas Boļšunova darbības tiks izskatītas kā viena, jo tās izdarītas viena pēc otras. Ja Boļšunovu notiesās par abiem pāridarījumiem, tad viņam var atņemt brīvību līdz diviem gadiem un astoņiem mēnešiem," stāstīja Lindbergs. 

Somijas Slēpošanas federācija atklāja, ka pats Maki policijā iesniegumu nav rakstījis.

Maki sadursmē guvis rokas savainojumu, bet tas viņam netraucēs piedalīties nākamajās Pasaules kausa izcīņas sacensībās. 

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu