Leiena: Vakcīnu ražotājiem ir jāpilda saistības pret ES

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena
Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena Foto: Reuters/ScanPix

Covid-19 vakcīnu ražotājiem ir jāpilda saistības attiecībā uz vakcīnu piegādi Eiropas Savienībai (ES), otrdien sacīja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena, saglabājoties spriedzei starp EK un farmācijas uzņēmumiem vakcīnu piegāžu kavēšanās dēļ.

"Eiropa ir investējusi miljardus, lai palīdzētu izstrādāt pasaules pirmās Covid-19 vakcīnas," video uzrunā Davosas Pasaules Ekonomikas forumā, kas šogad notiek virtuālā formātā, sacīja EK prezidente.

"Un tagad šiem uzņēmumiem jānodrošina rezultāts. Tiem ir jāgodā savas saistības," sacīja Leiena.

EK pieprasījusi atbildes no Lielbritānijas un Zviedrijas uzņēmuma "AstraZeneca" un ASV uzņēmuma "Pfizer" par kavēšanos, kad šie uzņēmumi pavēstīja, ka piegādes ES tiks aizkavētas.

EK grasās pieprasīt uzņēmumiem, lai tie informē varasiestādes par eksportu ārpus ES, kas ir zīme bažām, ka vakcīnu ražotāji, iespējams, vakcīnas pārdod pircējiem ārpus ES, kas par tām piesola lielāku samaksu.

"Mēs izveidosim vakcīnu eksporta caurspīdīguma mehānismu," lai garantētu, ka uzņēmumi pilda līgumos paredzētās saistības pret ES, sacīja Leiena.

Savukārt ES veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu pirmdien paziņoja, ka Eiropas Komisija ierosinājusi ES dalībvalstīm pēc iespējas drīzāk ieviest  vakcīnu eksporta caurskatāmības mehānismu.

Kirjakidu norādīja, ka ES ar 2,7 miljardiem eiro ir atbalstījusi vakcīnu pret Covid-19 ātru izstrādi un ražošanu.

"Mēs gribam pilnīgu skaidrību par darījumiem un pilnīgu caurskatāmību attiecībā uz vakcīnu eksportu no ES," uzsvēra komisāre.

Viņa teica, ka nākotnē uzņēmumiem, kas Eiropas Savienībā ražo vakcīnas pret Covid-19, būs laikus jābrīdina, ja tās vēlēsies eksportēt vakcīnas uz trešajām valstīm.

"Humānās piegādes tas, protams, neietekmē," piebilda Kirjakidu.

"Eiropas Savienība veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai aizsargātu savus pilsoņus un viņu tiesības," uzsvēra komisāre, kuras teikto citē EK preses dienests.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu