Stokholmā tiks atvērts holokausta muzejs

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dāvida zvaigzne. Ilustratīvs attēls.
Dāvida zvaigzne. Ilustratīvs attēls. Foto: pixabay.com

Stokholmā tiks atvērts jauns muzejs, kas būs veltīs holokaustam, trešdien paziņojusi valdība.

Muzeju plānots atklāt 2022.gada jūlijā, paziņoja Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns un Zviedrijas kultūras un izglītības ministri.

"Slepkavošana, vajāšana un ebreju tautas, čigānu un miljoniem citu nacistu upuru briesmīgās ciešanas ir atstājušas nedzēšamas rētas visā Eiropā," laikrakstā "Dagens Nyheter" norādīja valdība, piebilstot, holokausts ir arī daļa no Zviedrijas vēstures, kaut arī tas nenotika uz Zviedrijas zemes.

Holokausta muzeja izveidošanu Zviedrijā 2018.gadā ierosināja Polijā dzimušais Maks Safirs, kurš izdzīvoja holokaustā. Viņš vairākus gadus uzstājās skolās un parlamentā, stāstot par savu pieredzi Otrā pasaules kara laikā.

Safirs aizgāja mūžībā pagājušā gada jūnijā.

Valdība norādīja, ka Stokholma izvēlēta par muzeja atrašanās vietu, jo tādejādi tas būs vieglāk pieejams skolēniem un citiem cilvēkiem no visām Zviedrijas malām.

Ideju par Stokholmu kā jaunā muzeja mājām atbalstīja arī Holokaustā izdzīvojušo asociācija un čigānu organizācija "E Romani Glinda".

Muzeju piedāvājās uzņemt arī citas Zviedrijas pilsētas, tostarp Malme, kas izraudzīta par norises vietu Holokausta atceres un antisemītisma apkarošanas starptautiskajam forumam.

Uz šo konferenci uzaicināti aptuveni 50 valsts un valdību vadītāji, kā arī pētnieki un organizācijas.

Konference sākotnēji bija plānota 2020.gada oktobrī, bet jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ tā pārcelta uz šā gada oktobri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu