Ar vakcīnām vien nebūs līdzēts jeb kas vēl nepieciešams pandēmijas izbeigšanai (24)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pagājušā gada pavasarī, kad sākās Covid-19 pandēmija, lielas cerības tika saistītas ar vakcīnu, kurai potenciāli ir jāizbeidz saslimšana ar vīrusu. Tagad vakcīna ir izstrādāta un vakcinācijas process ir sācies, taču – tas nebūt nenozīmē, ka ir iemesls atslābināties. Pirms vakcīnas būs pieejamas plašākam cilvēku lokam, Covid-19 turpinās izplatīties.

Kā norāda Pasaules Ekonomikas forums (WEF), ar vakcīnām vien nebūs līdzēts, lai pārvarētu pandēmiju. Vēl jāņem vērā, ka lielu lomu spēlē zinātnieki, kuru atklājumi var palīdzēt ārstēt šo slimību.

Visa pasaule Covid-19 pandēmijas dēļ ir nonākusi tādā stāvoklī, kādā tā vēl nekad iepriekš nav bijusi. Rekordīsā tempā ir radītas vakcīnas, ko jau saņēmuši tūkstošiem cilvēku vairākās valstīs, taču inficēšanās gadījumu un nāves gadījumu skaits turpina pieaugt visā pasaulē. Tāpat tas būs vēl vairākus mēnešus. Attīstības valstīs tas būs vēl vairāk nekā gadu – pirms vakcīnas būs pieejamas plašākai sabiedrībai.

Tas nozīmē, ka Covid-19 turpinās radīt jaunas problēmas cilvēku dzīvēs, tāpat jārēķinās ar daudziem jauniem nāves gadījumiem gan šogad, gan arī tuvākajos gados. Lai palīdzētu tiem, kas jau ir inficējušies ar vīrusu, zinātniekiem un veselības aprūpes gaišākajiem prātiem ir nepieciešams attīstīt plašu arsenālu ar jaunām iespējām, kā ārstēt pacientus, – gan akūtā slimības fāzē, gan jau pēc nosacītās izārstēšanās, kad cilvēki joprojām jūt dažādas vīrusa sekas.

Šajā jomā ir cerība – ASV Pārtikas un medikamentu administrācija pašlaik pēta vairāk nekā 560 potenciālos medikamentus Covid-19 ārstēšanai.

Izaicinājumi pastāv arī šajā jomā – vispirms laboratorijā ir jārada zāles, kas ir dārgs process. Pēc tam šīs zāles ir jāpadara pieejamas un pietiekami lētas. Viens no daudzsološākajiem līdzekļiem ir monoklonālās antivielas, kuras ir ļoti sarežģīti ražot un izplatīt. Līdz ar to šīs zāles ir ļoti ierobežotā apjomā, tāpat – tās ir ļoti dārgas un nav pieejamas ikvienam.

Paātrināt ceļu no laboratorijas līdz slimnīcai

Normālos tirgus apstākļos medikamentu attīstīšanas un ražošanas process nav paredzēts, lai cīnītos ar kādu slimību vienlaikus visā pasaulē. Šī ir situācija, kas piespiež radīt jaunas alianses, kas ļauj paātrināt dažādu inovāciju veidošanos, kā arī ļauj paātrināt arī medikamentu radīšanu. Tomēr tas, kas ir nepieciešams, – paātrināt medikamentu ceļu no laboratorijas līdz slimniekiem.

Viens būtisks faktors ir tas, ka ir nepieciešama daudzpusīga iesaistīšanās. 21 farmācijas kompānija ir apvienojusies lielā apvienībā, lai cīnītos pret Covid-19. Šajā gadījumā farmācijas kompānijas apvieno spēkus, lai gan normālos apstākļos tās būtu parasti konkurenti, kas cīnītos nevis kopā, bet gan cita pret citu. Kopīga strādāšana ir ļoti pozitīva, jo tas var paātrināt medikamentu nodrošināšanu ne tikai bagātajām, bet arī vidēju un zemu ienākumu valstīs. Tieši tādēļ ir radīta Medikamentu Patentu kopa (MPP).

Tā tika dibināta jau 2010. gadā, un šī organizācija ir viena no ANO veselības organizācijām, kas ļauj radīt, attīstīt un padarīt pieejamus dzīvībai vitāli svarīgus medikamentus zemu un vidēju ienākumu valstīs. Pēdējās desmitgades laikā organizācija ir sadarbojusies ar zāļu attīstītājiem un ražotājiem. Viens no organizācijas panākumiem ir fakts, ka HIV un hepatīta C ārstēšanai ir piegādātas vairāk nekā desmit miljardi medikamentu vienības vairāk nekā 140 pasaules valstīs.

MPP to panāk, izmantojot novatorisku brīvprātīgu vienošanos ar patentu īpašniekiem un sarunu modeli, lai licencētu savus atklājumus zāļu ražotājiem, kas spēj ražot un izplatīt augstas kvalitātes un pieejamus medikamentus.

Uzņēmumi, kas pievienojušies MPP izveidotajai programmai, spēj piegādāt ievērojamu daudzumu parasto zāļu, kā tas bija redzams pēdējā desmitgadē, kad parasto zāļu ražotāji, izmantojot MPP licences, ir piegādājuši vairāk nekā 15 miljardus ārstēšanas devu.

Daudzi no ražotājiem arī būvē infrastruktūru, lai ražotu sarežģītākus “bioloģiskos līdzekļus” – tā ir kategorija, kas ietver Covid-19 monoklonālo antivielu ārstēšanu.

Ir svarīgi, lai arī pasaules lielākās farmācijas kompānijas pievienotos šiem pūliņiem. Cita starpā patentu apvienošana nodrošina procesu, kā panākt vienprātību krīzes novēršanā. Viens veids ir privātā sektora ieguldījumu radīšana ar biomedicīnas inovācijām, vienlaikus nodrošinot vienlīdzīgu piekļuvi jaunajiem produktiem.

Komerciālās intereses un vajadzības sabiedrības veselībai

Daudzas farmācijas kompānijas var uztraukties par sekām, ko rada viņu intelektuālā īpašuma patentēšanas kopēja licencēšana. Pastāv bažas, ka nolīgumi, kas paredzēti palīdzībai nabadzīgākajiem iedzīvotājiem, var netīšām iedragāt tirgus iespējas citur. Var arī gadīties, ka tiks izdarīts spiediens pret kompānijām, lai tās nodrošina īpaši dāsnus licencēšanas nosacījumus potenciāliem Covid-19 medikamentiem, radot precedentu, kas tiktu piemērots nākotnes sarunās par daudziem citiem medicīnas produktiem.

Tomēr, ja visas puses sēdīsies pie sarunu galda un koncentrēsies uz vienu un to pašu mērķi - taisnīgu risinājumu, lai ātri paplašinātu piekļuvi COVID-19 jauninājumiem -, viņi atradīs iespēju izstrādāt individuālas licences, kas līdzsvaro komerciālās nozares prasības, vienlaikus atbalstot sabiedrības veselības vajadzības.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu