Darba devēju konfederācija un Vides ministrija vienojas stiprināt sadarbību virzībā uz klimatneitralitāti (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Artūrs Toms Plešs Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) trešdien vienojās par sadarbību Latvijas virzībā uz klimatneitralitāti, aģentūru LETA informēja ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Miks Strazdiņš.

 

Abas puses esot vienisprātis, ka klimata mērķu sasniegšana ir viens no patlaban būtiskākajiem jautājumiem, vienlaikus atzīmējot, ka jārada apstākļi efektīvai un godīgai pārejai, reizē sniedzot paredzamību investoriem un citiem ekonomikas dalībniekiem, lai sekmētu virzību uz klimatneitralitāti 2050.gadā.

Ministrs uzsvēra, ka klimatneitralitāte neparedz tikai ierobežojumus vides aizsardzībai, bet gan paver arī plašas iespējas Latvijas ekonomiskajai izaugsmei. Tai skaitā, pāreja uz klimatneitrālu tautsaimniecību radīs jaunus ekonomiskos stimulus un jaunas darba vietas, īpaši izmantojot digitālo tehnoloģiju sniegtās priekšrocības.

Īpaši svarīgi esot mazināt Latvijas cilvēku, tautsaimniecības, infrastruktūras, apbūves un dabas ievainojamību pret klimata pārmaiņu ietekmi un veicināt klimata pārmaiņu radīto iespēju izmantošanu.

Sarunas laika tika apspriesti jautājumi par reģionālo attīstību digitālās infrastruktūras kontekstā, depozīta sistēmas ieviešanu un resursu ilgtspējīgu un sabalansētu pārvaldību.

Tāpat tika diskutēts par veidiem, kā stiprināt iedzīvotāju digitālo prasmju līmeni; kā sniegt atbalstu gan maziem, gan lieliem uzņēmumiem, lai komersanti būtu spējīgi attīstīties. Tikšanās laikā abas puses vairākkārt uzsvēra, ka panākumu atslēga ir uz sadarbību vērsta atbildīgo nozaru iesaiste un kopīga pieeja skatāmo jautājumu risināšanā.

Gan ministrs, gan LDDK pārstāvji atzina, ka jāsper soļi, lai paaugstinātu Latvijas uzņēmumu eksportspēju, radot augstākas pievienotās vērtības produktus un pakalpojumus; tostarp jāattīsta globālas prasmes. Tikpat būtiski esot veicināt valsts enerģētisko drošību, samazinot atkarību no fosilo energoresursu importa un pārejot uz vietējiem atjaunojamajiem energoresursiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu