Sanfrancisko pārdēvēs Linkolna un Vašingtona vārdā nosauktās skolas (3)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Džordža Vašingtona vidusskola ASV, Sanfrancisko.
Džordža Vašingtona vidusskola ASV, Sanfrancisko. Foto: AP/Scanpix

ASV Sanfrancisko skolu valde nolēmusi pārdēvēt 44 skolas, kas nosauktas bijušo prezidentu Džordža Vašingtona, Abrahama Linkolna, Kalifornijas senatores Daienas Fainstīnas un citu mūsdienu politiskajā klimatā pretrunīgu vērtējumu izsaukušu politiķu un vēsturē nozīmīgu cilvēku vārdā.

Tiek mainīti nosaukumi skolām, kas nodēvētas tādu vēstures personāžu vārdā, kas ir saistīti ar "cilvēku pakļaušanu un paverdzināšanu, kas apspieda sievietes, kas kavēja progresu vai kuru rīcība noveda pie genocīda, vai kas savādāk daudziem mūsu vidū lielā mērā mazināja tiesības uz dzīvību, brīvību un tiekšanos pēc laimes", teikts skolu valdes rezolūcijā.

Kā paskaidroja skolu valde, tā jau 2018.gada maijā izveidojusi kopienas līderu un skolēnu darba grupu, kuras uzdevums bija apzināt skolas ar problemātiskiem nosaukumiem, un ir uzsākusi nosaukumu nomaiņas procesu.

Skolu valde rezolūciju pieņēma ar sešām balsīm pret vienu.

No skolu nosaukumiem pazudīs prezidentu Džordža Vašingtona un Tomasa Džefersona vārdi, jo viņiem bijuši vergi. 

Kaut arī Abrahams Linkolns tiek uzskatīts par verdzības atcelšanas simbolu, viņš tiek apsūdzēts par līdzdalību indiāņu slaktiņā.

Nežēlastībā kritusi arī 87 gadus vecā senatore Daiena Fainstīna, jo viņa, 80.gados būdama Sanfrancisko mērs, nolēmusi pie domes no jauna pacelt vandaļu sapostīto Konfederācijas karogu - vienu no 20, kas tur bija pacelti.

Skolu valdes lēmums izpelnījies asus pārmetumus, arī no pašreizējā mēra Londonas Brīdas puses.

Brīda, kas ir pirmā melnādainā sieviete mēra amatā, kritizēja skolu valdes lēmumu pievērsties skolu pārdēvēšanai laikā, kad izglītības sistēmai nākas grūti cīnīties, lai no jauna atvērtu pandēmijas dēļ slēgtās skolas, kā arī nodrošināt attālinātas mācīšanas procesu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu