"Brexit": ES pilsoņiem piedāvā finansiālu atbalstu, ja tie nolēmuši pamest Apvienoto Karalisti (11)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
IIustratīvs foto.
IIustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Apvienotā Karaliste vairākus mēnešus pirms pastāvīgā (settled) statusa pieteikšanas termiņa piedāvā Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem finansiālu palīdzību, lai tie varētu atgriezties savās dzimtajās zemēs. 

Tas ir pretrunā ar britu valdības apgalvojumiem, ka tā darot visu iespējamo, lai mudinātu tur ilglaicīgi dzīvojošos ārvalstniekus pieteikties pastāvīgajam statusam, norāda medijs "The Guardian".

No 1.janvāra ES pilsoņi pievienoti brīvprātīgās atgriešanās shēmai, kas piedāvā valdības palīdzību - lidmašīnas biļešu cenas segšanu vai maksājumu līdz 2000 sterliņu mārciņām (2258 eiro) -, lai iebraucējiem būtu vieglāk atgriezties dzimtenē. 

Apvienotajā Karalistē dzīvojošie ES pilsoņi var pieteikties patstāvīgajam (settled) vai pagaidu (pre-settled) statusam. Pieteikšanās termiņš ir 2021.gada 30.jūnijs. Ar sīkāku informāciju par pieteikšanos statusam var iepazīties šeit.

Organizācijas, kas strādā ar mazaizsargātiem ES pilsoņiem Apvienotajā Karalistē, norāda, ka daudzi šajā grupā ietilpstošie cilvēki statusam vēl nav pieteikušies un viņi ir vāji informēti par šo jautājumu.

"Šķēršļi pieteikumu iesniegšanai un Iekšlietu ministrijas vilcināšanās ar lēmumu pieņemšanu ir būtiski faktori," uzsver Bendžamins Morgans, kurš atbildīgs par bezpeļņas organizācijas "Public Interest Law Center" ES bezpajumtnieku tiesību projektu. "Pretrunīgie signāli - pastāvīgais statuss no vienas puses un brīvprātīga atgriešanās no otras - liek skeptiski raudzīties uz valdības apgalvojumiem, ka mazaizsargāto eiropiešu tiesības pēc "Brexit" tiks aizstāvētas."

Apvienotās Karalistes Iekšlietu ministrijas pārstāvis norādīja, ka daļa tur dzīvojošo Eiropas pilsoņu nevēlēsies iegūt statusu un palikt valstī pēc pieteikšanās termiņa beigām. "Tāpēc iesaistītajām pusēm esam rakstveidā snieguši informāciju, ka Eiropas Ekonomikas zonas valstu pilsoņiem, kuri vēlas pamest Apvienoto Karalisti, ir iespēja pieteikties palīdzībai, ko paredz brīvprātīgās atgriešanās shēma," sacīja pārstāvis.

Organizācija "Joint Council for the Welfare of Immigrants" (JWCI) nesenā ziņojumā brīdinājusi, ka tūkstošiem tādos sektoros kā būvniecība, ražošana, lauksaimniecība un aprūpe strādājošo eiropiešu varētu zaudēt tiesības palikt Apvienotajā Karalistē. Tā 2020.gada sākumā aptaujāja 295 aprūpes nozares darbiniekus, no kuriem katrs trešais nezināja, ka statusa pieteikšanai ir noteikts termiņš.

"Ja pat niecīga daļa no lēstajiem EEA+ pilsoņiem laikus nepieteiksies, vienā dienā statusu zaudēs desmitiem tūkstoši cilvēku," uzsver organizācija, paužot bažas par iespaidu, kādu tas atstās uz aprūpes sektoru. 

Tiem ES pilsoņiem, kas laikus nebūs nokārtojuši statusu, draud aizturēšana un izraidīšana no valsts, kā arī sods par strādāšanu vai dzīvesvietas īrēšanu bez vajadzīgā statusa.

Britu imigrācijas ministrs Kevins Fosters kritizēja JCWI ziņojumu, norādot uz nelielo respondentu skaitu un tās veikšanas laiku. "Kopš tā laika saņemti miljoniem pieteikumu," viņš teica, piebilstot, ka līdz šim saņemti gandrīz 4,9 miljoni ES pilsoņu pieteikumu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu