Covid-19: "Pfizer" vakcīna ir efektīva pret Lielbritānijas un Dienvidāfrikas paveidiem (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: SIPA

Covid-19 vakcīnas "Comirnaty" izstrādāji uzņēmumi "Pfizer" un "BioNTech" ceturtdien paziņoja, ka viņu vakcīna ir efektīva pret jaunā koronavīrusa Lielbritānijas un Dienvidāfrikas paveidiem.

Kā teikts abu kompāniju paziņojumā, "nelielās atšķirības", kas pamanītas testos, salīdzinot oriģinālo vīrusu ar jaunajiem paveidiem, "diezin vai novedīs pie ievērojamas vakcīnas efektivitātes samazināšanās".

Lai arī rezultāti rāda, ka nav nepieciešama jauna vakcīna pret jaunajiem paveidiem, "Pfizer" un "BioNTech" paziņoja, ka reaģēs, ja būs liecības, ka jaunie paveidi spēj uzveikt viņu pašreizējo vakcīnu.

Kompānijas turpinās novērot viņu vakcīnas "efektivitāti reālajā pasaulē", tostarp pret jaunajiem paveidiem.

""Pfizer" un "BioNTech" uzskata, ka "BioNTech" mRNS vakcīnas platforma ir labi piemērota jaunu vakcīnas variantu izstrādei, ja nepieciešams," teikts kompāniju paziņojumā.

Jaunais Covid-19 variants, kas sākotnēji tika konstatēts Lielbritānijā, šobrīd atklāts vismaz 70 valstīs, kas ir par 10 vairāk nekā pirms nedēļas, trešdien paziņoja ANO Pasaules veselības organizācija (PVO).

Dienvidāfrikas paveids, kurš tāpat kā Lielbritānijas paveids ir lipīgāks, atklāts 31 valstī, kas ir par astoņām vairāk nekā pirms nedēļas, teikts PVO iknedēļas ziņojumā.

Jaunais Covid-19 variants, kas ir konstatēts Lielbritānijā, pēc slimības smaguma norises neatšķiras no esošā, bet tā atšķirība ir augstāks lipīgums, proti, jaunais Covid-19 paveids nav bīstamāks par esošo.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu