PVO faktu noskaidrošanas misija sāk darbu Uhaņā

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
PVO faktu noskaidrošanas misija Uhaņā pēc karantīnas perioda pamet viesnīcu. 28.janvāris, 2021
PVO faktu noskaidrošanas misija Uhaņā pēc karantīnas perioda pamet viesnīcu. 28.janvāris, 2021 Foto: Roman Pilipey / EPA

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) misija pēc karantīnas perioda beigām Ķīnas pilsētā Uhaņā sāk faktu noskaidrošanas misiju par jaunā koronavīrusa izcelšanos, vēsta "The Guardian".

6.janvārī PVO ziņoja, ka Ķīna misijas locekļiem plānotajā laikā neesot devusi galīgo atļauju iebraukt valstī. Daži komandas locekļi jau bija sākuši ceļu uz Ķīnu.

14.janvārī PVO ekspertu grupa beidzot ieradās Uhaņā, kur tai 14 dienas bija jāpavada karantīnā. Ceturtdienas pēcpusdienā misijas dalībnieki pameta viesnīcu un iekāpa autobusā.

Ķīnas valdība iebildusi pret neatkarīgo izmeklēšanu, sakot, ka situācija ir ļoti sarežģīta un ka mediķi esot aizņemti ar jauniem slimības uzliesmojumiem Pekinā, Šanhajā un citviet.

Lai arī PVO tikusi kritizēta par pārāk lielu pielaidīgumu attiecībā uz Ķīnas reakciju vīrusa uzliesmojuma sākumposmā, organizācija nesen apsūdzēja Ķīnu un citas valstis, ka tās pārāk novēloti sākušas cīņu ar Covid-19. Ķīnai nācās atzīt, ka tā būtu varējusi labāk risināt situāciju, taču lielākoties tā tomēr aizstāv savu rīcību pandēmijas sākumposmā.

Jaunā ASV prezidenta Džo Baidena preses sekretāre Džena Psaki trešdien norādīja, ka vēloties "pamatīgu un skaidru" starptautisko izmeklēšanu par Covid-19 pandēmijas izcelšanos Ķīnā. Viņa norādīja, ka sīkumos jānoskaidro apstākļi, kādos vīruss parādījās un izplatījās, kā arī pauda "dziļas bažas" par "nepatiesu informāciju", ko izplata "vairāki avoti Ķīnā".

Covid-19 pandēmija līdz šim prasījusi vairāk nekā divus miljonus cilvēku dzīvību. Visā pasaulē inficējušies vairāk nekā 100 miljoni cilvēku.

FOTO: Rosība Uhaņas tirgos gadu pēc pandēmijas sākuma

Uzliesmojums pirmoreiz tika identificēts Uhaņā 2019.gada nogalē. Zinātnieki norādījuši, ka vīruss pārlēca no dzīvnieka uz cilvēku. Pastāv aizdomas, ka uzliesmojums varētu būt sācies Uhaņas tirgū, kur pārdod gaļu un dzīvniekus.

Pekina norādījusi: lai gan pirmie inficēšanās gadījumi tika atklāti Uhaņā, nevar izslēgt, ka vīruss varētu būt izcēlies kādā citā vietā. Ķīna noraidījusi sazvērestības teorijas, ka vīruss radīts laboratorijā.

Psaki norādīja, ka Baidena administrācija novirzīšot līdzekļus savai izmeklēšanai par vīrusa izcelsmi un, kad tiks publicēts PVO ziņojums, izvērtēs to, balstoties uz specdienestu un ārvalstu sabiedroto rīcībā esošo informāciju.

PVO misija Ķīnā

Kaut arī Ķīna formāli nav iebildusi pret neatkarīgu izmeklēšanu, PVO bija nepieciešami vairāki mēneši, lai iegūtu atļauju piekļūt Uhaņai.

Sākotnēji vīruss tika atklāts Uhaņas tirgū, un tiek uzskatīts, ka tieši šeit notikusi vīrusa pārnese uz cilvēku, taču eksperti pieļauj, ka, iespējams, tirgū notikusi tikai vīrusa izplatība.

PVO pētnieki centīsies saprast, kad īsti sākusies vīrusa izplatība, vai starp cilvēku un sikspārni bijis vēl kāds starpnieks un vai Covid-19 tiešām radies Uhaņā. Plānots, ka pētnieki Uhaņā strādās 4-5 nedēļas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu