Ar likuma grozījumiem mēģinās pārtraukt Petravičas sēdēšanu uz diviem krēsliem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts kanceleja

Saeimas opozīcijas deputāti sagatavojuši grozījumus Saeimas Kārtības rullī, rosinot atteikties no iespējas ministram saglabāt arī Saeimas deputāta amatu, tādējādi faktiski mēģinot panākt labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) deputātes mandāta nolikšanu.

Grozījumus parakstīja Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs (S), kā arī deputāti Sergejs Dolgopolovs (S), Igors Pimenovs (S), Vitālijs Orlovs (S) un Viktors Valainis (ZZS).

Patlaban Saeimas kārtības rullis paredz, ka Saeimas loceklim ir tiesības nolikt deputāta mandātu uz laiku, kamēr tiek pildīti Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra un valsts ministra amata pienākumi. Tādējādi var rasties situācija, kad Saeimas deputāts vienlaikus ieņem gan Saeimas deputāta, gan Ministru prezidenta vai Ministru prezidenta biedra, vai ministra, vai valsts ministra amatu.

Saeimas kārtības rullī noteikts, ka katra deputāta pienākums ir piedalīties Saeimas darbā. Taču, pildot Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra un valsts ministra amata pienākumus, kas ir vieni no nozīmīgākajiem amatiem valstī un to veikšanai nepieciešama maksimāla atdeve, Saeimas deputātam nav iespējas pilnvērtīgi piedalīties Saeimas darbā, uzsvēra deputāti, akcentējot, ka tādēļ ir nepieciešams veikt grozījumus Saeimas kārtības rullī, lai novērstu to, ka netiek pildīti kvalitatīvi ne Saeimas deputāta, ne ministra darba pienākumi.

Deputāti uzsvēra, ka šādu grozījumu nepieciešamību apliecina arī norises 13.Saeimā. Labs piemērs tam esot  labklājības ministre Petraviča, kura pilda arī deputāta pienākumu, vienlaikus ieņemot arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas, Nodokļu politikas apakškomisijas un Nacionālās drošības komisijas locekļa amatu. Likumprojekta anotācijā akcentēts, ka,

vienlaikus atrodoties tik daudzās komisijās, kuru darba kārtības ir ļoti nozīmīgas un kurās tiek prasīta maksimāla noslodze no visiem to locekļiem, nav iespējams pilnvērtīgi pildīt gan Saeimas deputāta, gan ministra pienākumus.

"2021.gada budžeta apstiprināšanas laikā labklājības ministre nepiedalījās Sociālo un darba lietu komisijas sēdēs, lai aizstāvētu Labklājības ministrijas pozīcijas, jo tajā brīdi pildīja Saeimas deputātes pienākumus un atradās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdēs, līdz ar to Saeimas deputātiem nebija iespējas uzdot jautājumus un lūgt pamatot iecerētos sociālās politikas attīstības virzienus turpmākajos gados," skaidroja politiķi.

Deputātu ieskatā īpaši spilgti šo amatu nesavienojamība atklājas krīzes laikā - Covid-19 pandēmija pierāda, ka

labklājības ministre, ieņemot gan Saeimas deputāta amatu, gan ministres amatu, savus ministres pienākumus nav veikusi kvalitatīvi un ar nepieciešamo atdevi.

"Labklājības nozare patlaban atrodas kritiskā stāvoklī, bet labklājības ministre nenoliek mandātu, atsaucoties, ka nav tāda likuma, kas aizliegtu viņai ieņemt abus amatus. Pat Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir vērsies Valsts kontrolē ar aicinājumu revīzijā pārbaudīt, vai Labklājības ministrija ir izdarījusi visu iespējamo Covid-19 izplatības ierobežošanā sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās," atgādināja parlamenta opozicionāri.

Deputāti rosina minētajam likumprojektam noteikt arī steidzamību, lai jautājumu krīzes situācijā izlemtu iespējami ātri, tādējādi novēršot situāciju vienam cilvēkam ieņemt gan Saeimas, gan valdības locekļa amatu.

Saskaņā ar Latvijas Televīzijas vēstīto,

Petraviča partijas "KPV LV" valdes sēdē esot norādījusi, ka negrasās nolikt deputātes mandātu, jo likums viņai neliedz savienot ministra un parlamentārieša amatus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu