Aptauja: Sabiedrība aizvien kritiskāk vērtē valdības rīcību Covid-19 krīzes risināšanā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sabiedrība aizvien kritiskāk vērtē valdības rīcību Covid-19 krīzes risināšanā un ieviestos ierobežojumus, secināts pētījumu kompānijas SKDS veiktajā iedzīvotāju aptaujā, kas ceturtdien tika prezentēta Ministru kabineta sēdē.

SKDS apkopojusi vairākus pētījumus - 2020.gada aprīlī un maijā uzņēmuma "Berg Research" veiktās reprezentatīvās kvantitatīvās aptaujas, kā arī SKDS veiktās aptaujas novembrī, decembrī un šā gada janvārī.

Aptaujās iedzīvotāji tika aicināti vērtēt valdības rīcību Covid-19 krīzes risināšanā vairākās dimensijās. Ja aprīlī "Berg Research" veiktajā aptaujā no 805 iedzīvotājiem 61% valdības rīcību sabiedrības informēšanā vērtēja kā atbilstošu, tad SKDS decembrī veiktajā aptaujā no 1005 iedzīvotājiem šādu vērtējumu sniedza 32%.

Kā neatbilstošu valdības rīcību sabiedrības informēšanā aprīlī vērtēja 10% aptaujāto, bet decembrī - 32%.

Kritiskāka kļuvusi arī sabiedrības attieksme par valdības rīcību, ieviešot ierobežojumus. Ja pērn aprīlī valdības rīcību ierobežojumu ieviešanā kā atbilstošu vērtēja 51% aptaujāto, tad decembrī - 24%. Kā neatbilstošu valdības rīcību ierobežojumu ieviešanā pērn aprīlī vērtēja 15%, bet decembrī - 40% aptaujāto.

Tāpat aizvien kritiskāk tiek vērtēta valdības rīcība, sniedzot atbalstu Covid-19 krīzē. Ja pērn aprīlī valdības rīcību, sniedzot atbalstu, kā atbilstošu novērtēja 36% aptaujāto, tad decembrī tā uzskatīja 14%. Savukārt kā neatbilstošu valdības rīcību šajā dimensijā aprīlī vērtēja 28%, turpretī decembrī - 43%.

SKDS novembrī un decembrī skaidrojusi iedzīvotāju vērtējumu par valdības rīcību plāna izstrādē Covid-19 krīzes novēršanai. Šajā aspektā pozitīvu vērtējumu decembrī sniedza 10% aptaujāto, bet negatīvu 54%.

Tāpat kopš pagājušā pavasara būtiski pasliktinājies sabiedrības vērtējums par ierobežojumiem, kas ieviesti, lai mazinātu Covid-19 izplatību. Ja pērn aprīlī "Berg Research" veiktajā aptaujā no 805 iedzīvotājiem ierobežojumus kā pārāk stingrus vērtēja 7%, tad decembrī SKDS veiktajā aptaujā no 1005 aptaujātiem šādu vērtējumu sniedza 29%.

Ja aprīlī ieviestos ierobežojumus kā atbilstošus vērtēja 56% aptaujāto, tad decembrī vien 31%. Aprīlī 37% aptaujāto pauda pārliecību, ka ieviestie ierobežojumi nav pietiekami stingri, savukārt decembrī šādu pārliecību pauda 28% aptaujāto.

Vienlaikus gada laikā nedaudz audzis iedzīvotāju vērtējums par personīgās saslimšanas ar Covid-19 iespējamību. Ja aprīlī 12% aptaujāto saslimšanu ar Covid-19 vērtēja kā augstu, bet 31% - kā zemu, tad decembrī iespējamību saslimst ar Covid-19 kā augstu vērtēja 18%, bet 28% pauda pārliecību, ka saslimšanas iespējamība ir zema.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu