Pārmaiņas "Swedbank" vadībā: Latvija kļūs par bankas pārvaldības centru Baltijā (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

"Swedbank Grupa" pieņēmusi lēmumu nostiprināt savu klātbūtni Baltijas valstīs, izveidojot jaunu holdingkompāniju, kura tiks reģistrēta Latvijā un apvienos "Swedbank Grupas" bankas Baltijā. Šādā veidā "Swedbank" formalizēs jau pastāvošo operatīvās darbības modeli, vienlaikus nodrošinot plašākas pilnvaras Latvijas un Baltijas līmeņa vadībai, portāls TVNET uzzināja bankā.

Īstenotajām pārmaiņām nebūs tiešas ietekmes uz "Swedbank" klientiem un darbiniekiem Latvijā, taču tās pastiprinās pilnvaras "Swedbank" vadībai Latvijā. Tādējādi "Swedbank" nodrošinās lēmumu pieņemšanu vēl tuvāk klientiem un spēs elastīgāk pielāgot stratēģiju Latvijas tirgus un uzraudzības prasībām.

“Vairāk nekā gadu esam rūpīgi strādājuši pie uzņēmuma iekšējās pārvaldības modeļa pārmaiņām, ieviešot bankas uzraugu ieteikumus un labākās korporatīvās pārvaldības prakses. Ar šo soli mēs vienkāršosim lēmumu pieņemšanu un palielināsim caurspīdību bankas pārvaldības struktūrā, lai pilnvērtīgi turpinātu ilgtermiņa stratēģijas īstenošanu mūsu mājas tirgos – Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Zviedrijā,” saka "Swedbank Grupas" prezidents Jenss Henriksons.

Jaunveidojamā holdingkompānija veidos pakārtotu uzņēmumu grupu Vienotā uzraudzības mehānisma ietvaros, un šis uzņēmums papildus bankām Latvijā, Lietuvā un Igaunijā būs arī juridiski atbildīgs uzraugošo institūciju priekšā. Holdingkompānija tiks reģistrēta Latvijā, taču tās darbinieki būs no visām "Swedbank" mājas tirgu valstīm. Paredzams, ka nepieciešamās regulatoru atļaujas holdinguzņēmuma darba sākšanai tiks saņemtas līdz 2021.gada vidum, kad tas arī sāks pilnvērtīgu darbību.

“Mums ir nozīmīga loma Baltijas valstu finanšu sistēmās, tāpēc vēlamies nodrošināt ilgtspējīgu mūsu klātbūtni Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Stiprinot Baltijas līmeņa pārvaldību, mēs turpināsim uzlabot valstu savstarpējo sinerģiju, vienlaikus saglabājot esošo darbības modeli, kurā pakalpojumus attīstām kopīgi, bet katrā valstī iesakņojamies saskaņā ar vietējo kultūru, regulējumu un klientu gaidām,” saka Swedbank vadītājs Baltijā Jons Lidefelts.

Pilnveidojumi bankas pārvaldības modelī cita starpā precizē katra vadības līmeņa atbildību, dodot lielāku patstāvību katras Baltijas valsts meitasbankas vadības komandai. Tādējādi tiek stiprināta "Swedbank" spēja pielāgoties katra mājas tirgus apstākļiem un klientu vajadzībām.

“Lēmums holdingkompāniju reģistrēt Latvijā ir kompliments Latvijas institūcijām – Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK), Finanšu izlūkošanas dienestam un, protams, arī esošai valdībai, kura ir veiksmīgi noslēgusi finanšu sektora reformu,

sakārtojot likumdošanas vidi un nozīmīgi uzlabojot Latvijas starptautisko reputāciju. Esmu gandarīts, ka ir rasts tāds pārvaldības risinājums, kurš vienlaikus sniedz regulatoru gaidīto caurskatāmību pārvaldības modelī un nodrošina lēmumu pieņemšanu tuvāk klientam Latvijā,” norāda "Swedbank" vadītājs Latvijā Reinis Rubenis.

Arī FKTK pavēstījusi, ka "Swedbank" lēmums Latvijā veidot holdingkompāniju, kura kļūs par Baltijā strādājošo grupas banku īpašnieci, ir apliecinājums Latvijas finanšu sektora vides pievilcībai.

Komisijā pauda gandarījumu par šo "Swedbank" grupas lēmumu izveidot holdingkompāniju Latvijā, norādot, ka šāds lēmums ir apliecinājums Latvijas finanšu sektora vides sakārtotībai, pievilcībai un izaugsmes potenciālam.

"Šāds stratēģiskais lēmums ir ļoti būtisks Latvijai, jo tas apliecina, ka milzīgais darbs, kas ieguldīts Latvijas finanšu sektora sakārtošanā ir vainagojies ar to, ka atgūta starptautiskā uzticība un atjaunota reputācija. Kopīgā dažādu institūciju darbā, finanšu sektoram aktīvi iesaistoties, esam spējuši izveidot tādu Latvijas finanšu vidi, kurā ir skaidri darbības nosacījumi, augstas kvalitātes prasības un radītas iespējas attīstībai," minēja FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile.

FKTK norādīja, ka šāds "Swedbank" grupas lēmums apliecina Latvijas "Swedbank" korporatīvās pārvaldības un iekšējo procesu augstos standartus, un pārvaldības modeļa maiņa sniegs iespēju daudz ciešāk sadarboties triju Baltijas valstu līmenī, vienādojot izpratni un kvalitātes standartus, vadoties pēc labās prakses visu "Swedbank" Baltijas meitasuzņēmumu vidū.

Ziņa papildināta ar FKTK komentāru.

"Holdingkompānijas izveide stiprinās "Swedbank" Baltijas meitasuzņēmumu pārvaldību, pozitīvi ietekmējot arī Baltijas finanšu sektoru savstarpējo mijiedarbību un vides pilnveidošanu," piebilda komisijā.

"Swedbank Grupas" prezidents būs jaunā holdinguzņēmuma padomes priekšsēdētājs, savukārt "Swedbank" vadītājs Baltijā kļūs par holdinkompānijas valdes priekšsēdētāju. Holdingkompānijas kapitāldaļu turētājs pilnībā būs "Swedbank AB", un jaunā kompānija būs 100% īpašnieks meitasbankām Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Holdingkompānijas valdes priekšsēdētājs būs arī padomes priekšsēdētājs katrā no Baltijas valstu meitasbankām.

"Swedbank" ir lielākā banka Baltijā, kurā strādā 6000 darbinieku un kura sniedz pakalpojumus vairāk nekā 3 miljoniem privātpersonu un 280 tūkstošiem uzņēmumu Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu