Publiskots "AstraZeneca" un EK līgums par vakcīnas piegādēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisijas (EK) līgums ar uzņēmumu "AstraZeneca" par Covid-19 vakcīnu piegādi ietver Lielbritāniju starp vietām, kurās uzņēmums apņēmies pielikt visus pūliņus, lai saražotu vakcīnas Eiropas Savienībai (ES).

"AstraZeneca" šodien publiskoja 41 lapaspusi garo līgumu ar EK. Tiesa gan, vairākas dokumenta daļas ir rediģētas.

"AstraZeneca" un EK pašreiz iesaistītas strīdā par vakcīnu piegādi.

Uzņēmums pagājušajā nedēļā paziņoja, ka vakcīnas devu piegādes ES kavēsies, jo radušās problēmas vakcīnas ražotnē Beļģijā.

ES, kuras dalībvalstis vakcinācijas procesā krietni atpaliek no Izraēlas, Lielbritānijas un ASV, publiski nosodījusi "AstraZeneca" un spiež uzņēmumu piegādāt vakcīnas devas solītajā laikā.

"AstraZeneca" ražo Covid-19 vakcīnu lielos daudzumos Lielbritānijā, bet apgalvo, ka uzņēmuma noslēgtais līgums ar Lielbritānijas valdību uzliek tam par pienākumu vispirms izpildīt Lielbritānijas pasūtījumu un tikai pēc tam uzņēmums var sūtīt Lielbritānijā ražotās vakcīnas devas uz citām valstīm, tostarp ES valstīm.

Līgumā ar EK teikts, ka "AstraZeneca" jāliek lietā "labākie saprātīgie pūliņi", lai saražotu vakcīnas devas ES valstīm, bet abas puses nav vienisprātis, ko šie vārdi īsti nozīmē.

"AstraZeneca" uzskata, ka runa ir par subjektīvu vērtējumu, bet EK amatpersona šodien sacīja, ka tā ir objektīva norma.

Amatpersona norādīja uz teikumu, ar kuru "AstraZeneca" līgumā nosaka, ka tam nav nekādu saistību ar citām pusēm, kas traucētu tam pilnībā izpildīt līguma saistības.

EK arī uzskata, ka tai ir tiesības uz vakcīnas devām, kas tiek ražotas Lielbritānijā, un norāda uz sadaļu līguma beigās, kur minētas divas ražotnes Lielbritānijā.

Līguma sadaļā, kas attiecas uz vakcīnas ražošanu, teikts, ka "AstraZeneca" pieliks "labākos saprātīgos pūliņus, lai saražotu vakcīnu ražotnēs, kas atrodas ES", un turpat norādīts, ka šajā gadījumā domāta arī Lielbritānija.

Līguma parakstīšanas brīdī Lielbritānija jau bija izstājusies no ES, bet spēkā vēl bija pārejas periods, kurā uz Lielbritāniju vēl attiecās vairums ES noteikumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu