"Clean R": Piesniguši un necaurbraucami pagalmi apgrūtina atkritumu izvešanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Clean R" jaunā būvniecības atkritumu šķirošanas un pārstrādes centra "Nomales" atklāšanas pasākums.
"Clean R" jaunā būvniecības atkritumu šķirošanas un pārstrādes centra "Nomales" atklāšanas pasākums. Foto: Edijs Pālens/LETA

Mainīgo laika apstākļu, tajā skaitā nokrišņu dēļ, kā arī saistībā ar transportlīdzekļu novietojumu atkritumu izvešana Rīgas mikrorajonos ir apgrūtināta, bet vietām tā ir pat neiespējama, aģentūru LETA informēja vides pakalpojumu uzņēmums "Clean R" pārstāve Zane Auziņa.

"Clean R" cer uz iedzīvotāju izpratni par sarežģītajiem darba apstākļiem, kas kavē atkritumu izvešanas grafika ievērošanu, un pagalmu apsaimniekotājus - sadarboties situācijas uzlabošanā.

Janvārī Rīgā un Pierīgā "Clean R" fiksējis 275 gadījumus, kad atkritumu izvedējiem nav bijis iespējams piekļūt konteineram, jo ceļi ir bija neizbraucami vai arī piekļuvi kavēja pagalmā neatbilstoši novietotas automašīnas. Lielākoties šie gadījumi ir saistīti ar daudzdzīvokļu namu pagalmiem, taču sarežģīti apstākļi veidojas daudzviet Pierīgā, kur nepietiekamā intensitātē tiek tīrīti piebraucamie ceļi pie privātmājām.

"Sarežģīta vai pat neiespējama piekļūšana pie atkritumu konteineriem saasinās tieši ziemas periodā, kad jau tā nereti šauros daudzdzīvokļu namu pagalmus vēl šaurākus vērš gar brauktuvēm sašķūrētais sniegs," norāda Auziņa.

Līdz ar to iedzīvotāju autotransportam paliek mazāk vietas un izplatīti ir gadījumi, kad automašīnas ir novietotas uz brauktuves vai, neievērojot ceļu satiksmes noteikumos paredzēto attālumu no krustojumiem. Tas liedz iespēju specializētajam atkritumu autotransportam iebraukt pagalmā un piekļūt atkritumu konteineriem, nebojājot savu, kā arī iedzīvotāju autotransportu, skaidro "Clean R" pārstāvji.

"Situāciju sarežģītāku padara arī pagalmu ceļu stāvoklis - ir daudzdzīvokļu māju pagalmi, kuros sniegs nav pietiekami bieži tīrīts, tāpēc mainīgas diennakts temperatūras apstākļos izveidojas izbraukātas un apledojušas risas, kas neļauj droši izbraukt pagalmu," uzsver Auziņa.

Lai nodrošinātu iespējami savlaicīgu atkritumu izvešanu, daudzviet pagalmos "Clean R" darbinieki izstumj konteinerus pa neizbraucamās risās sabraukto brauktuvi, tomēr arī tas ne visur ir iespējams. "Ir adreses, kurās atkritumu izvedēji vienas dienas laikā cenšas pie konteineriem piekļūt vairākas reizes, taču ir spiesti doties prom, atkritumus neizvedot. Kur tas ir iespējams, mūsu krāvēji konteinerus izstumj no pagalma, lai nodrošinātu atkritumu izvešanu," teikts uzņēmuma paziņojumā.

 Ne vienmēr arī izdodas konteinerus novietot precīzi atpakaļ tiem paredzētajās vietās. Mēs visi redzam, kādi ir šā gada laika apstākļi un apzināmies, ka intensīvas snigšanas apstākļos nodrošināt absolūti tīru brauktuvi nav iespējams nedz uz ielas vai ceļa, nedz pagalmā. Aicinām iedzīvotājus būt pretimnākošiem, iespēju robežās savu transportu pagalmos novietojot tā, lai tas netraucē specializētās tehnikas piekļūšanu konteineriem. Kā arī aicinām būt saprotošiem, ja konteiners nav izvests saskaņā ar grafiku," tā Zane Auziņa. Viņa gan akcentē, ka pēdējo nedēļu laikā "Clean R" saņēmis arī vairāku iedzīvotāju atzinību par to, ka atkritumu konteineru izvedēji ir spējuši nodrošināt atkritumu izvešanu šķietami bezcerīgos apstākļos.

Vienlaikus "Clean R" daudzdzīvokļu namu apsaimniekotājus aicina iespēju robežās palielināt intensitāti, kādā tiek tīrītas un kaisītas ar sāli pagalmu brauktuves un konteineru izstumšanas vietas. Kā papildu pagaidu risinājumu uzņēmums lūdz izvērtēt iespējas atkritumu konteineru novietnes pagalmos pārvietot vai izvešanas dienā izstumt uz vietu, kur tām ir vieglāk piekļūt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu