Igauņi sarūgtināti: iepirkšanās brauciens uz Latviju var ieilgt pat uz desmit dienām (7)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Evija Trifanova/LETA

“Vecajos labajos laikos” ikviens Igaunijas iedzīvotājs, kuram bija vēlme doties uz Latviju un iepirkties kaimņvalsts veikalos, to varēja darīt bez jebkādām problēmām, bet tagad situācija ir mainījusies, jo vispirms nepieciešams pavadīt desmit dienas pašizolācijā. Tiem, kuri pārkāpj noteikumus un nonāk Latvijas policijas rokās, jārēķinās ar dažādām neērtībām, vēsta Igaunijas izdevums “Sakala”.

Ņemot vērā ierobežojumu nosacījumus gan Igaunijā, gan Latvijā, likumpaklausīgajiem pilsoņiem ir skaidrs, ka nav vērts šķērsot robežu.

Piemēram, ja Igaunijas pilsonis Latvijas teritorijā būs spēris kaut dažus soļus, viņš Igaunijā atgriezties nedrīkstēs tik ilgi, kamēr nebūs pavadītas 10 dienas pašizolācijā.

Pierobežas ciema Penujas iedzīvotājs Aivo Joamets sacīja, ka pēdējo reizi Latvijā bija rudenī, kad devās iepirkties.

“Jau rudenī bija ierobežojumi, kā dēļ internetā aizpildījām visus nepieciešamos dokumentus. Izziņu saņēmām e-pastā, tomēr to neviens nelūdza uzrādīt. Tas, kas bija vajadzīgs, – sejas maska, jo bez tās Latvijā nelaida iekšā nevienā veikalā,” stāstīja Joamets. Pēc viņa vārdiem, brauciens uz Latviju ir kļuvis ļoti neērts un kontrole – ļoti stingra. Tāpēc viņš gaida, kad ierobežojumi tiks atcelti, lai atkal varētu doties uz Latviju iepirkties.

“Es gan varu pastāstīt par to, kā pie mums brauc viesi no Latvijas.

Latvijā nereti nosaka atrašanās vietu pēc mobilā telefona signāla, un tāpēc mani paziņas pirms braukšanas uz Igauniju savus telefonus atstāj mājās.

Latvijā to stingri uzrauga – tur kontrole ir ļoti stingra. Arī daži man pazīstamie igauņi ir “uzrāvušies”, un viņiem jāmaksā sods par ierobežojumu pārkāpšanu,” saka Joamets.

Pēc viņa teiktā, robežas šķērsošanas aktivitāte ir kļuvusi zemāka, taču daudzi pierobežas iedzīvotāji no Latvijas joprojām brauc uz Igauniju, piemēram, lai apmeklētu baseinu Abja-Paloujā.

“Man ir sajūta, ka latvieši drosmīgāk brauc uz Igauniju nekā mēs uz Latviju,” norādīja Penujas iedzīvotājs.

Savukārt Valgā un Valkā situācija ir cita. Pierobežas pilsētas iedzīvotāji brīvi var šķērsot valsts robežu, taču jāatceras, ka nedrīkst atstāt pilsētas robežas, pretējā gadījumā stājas spēkā stingrāki ierobežojumi. Realitātē gan ir nedaudz citādāk. Igaunijas iedzīvotāji ir atklājuši nelielu viltību – viņi ar savu auto var iebraukt Valkas pusē, taču “nedrīkst iebraukt dziļāk Latvijā, jo ārpus Valkas esot lielāka kontrole”.

Vēl viena Penujas iedzīvotāja Peta Paju norāda, ka līdz pandēmijai viņa nereti kopā ar ģimeni brauca uz Valmieru vai Rīgu, jo Latvijā ir iespējams iepirkties lētāk. Arī Igaunijā ražotās preces Latvijā ir lētākas, izvēle ir liela.

Pagājušajā pavasarī pirmo reizi tika noteikti ierobežojumi cilvēku kustībai pāri Latvijas – Igaunijas robežai. Vasarā ierobežojumi tika atcelti, bet jau no rudens ierobežojumi kļūst arvien stingrāki.

“Vēl nesen ar ģimeni runājām, ka ļoti žēl, ka mēs vairs nevaram braukt uz Latviju. Tas mums bija ļoti patīkams paradums. Reizēm mēs braucām kopā ar vēl kādu cilvēku, lai mašīna nebūtu tukša,” stāsta Paju.

Paju saka, ka viņa nav pētījusi, ar kādiem nosacījumiem jāsaskaras, ja tiek šķērsota Latvijas robeža. Ņemot vērā, ka viņas dzīvesvieta ir ļoti tuvu Latvijas robežai, viņas mobilais tālrunis mēdz pieslēgties Latvijas sakaru tīkliem, un tad tiek saņemta īsziņa, ka nepieciešama Covid pase. “Es nolēmu, ka uz Latviju nebraukšu tik ilgi, kamēr viss šis nebeigsies,” teica Paju.

Pagājušā gada vasarā pēdējo reizi uz Latviju brauca arī Lillijas ciema iedzīvotāja Merike Sovika. Līdz pandēmijai sieviete bija paradusi braukt uz netālu esošo Rūjienu, nevis Karski-Nuiju, lai gan attālums ir aptuveni līdzīgs. Viņa skaidroja, ka Latvijā daudzas preces ir lētākas.

Sovika sacīja, ka neviens no viņas paziņām neriskē doties uz Latviju. Viņa savā ciematā reti redz kādu mašīnu ar Latvijas numuriem, taču atzīst, ka pagaidām visi gaida ierobežojumu atcelšanu – tad arī varēs atkal braukt uz dienvidu kaimiņvalsti.

Noteikumi attiecībā uz Igaunijas un Latvijas robežas šķērsošanu ir ieviesti, lai mazinātu koronavīrusa izplatību. Igaunijas Ārlietu ministrija skaidro, ka Latvija drīkst mainīt iebraukšanas nosacījumus, arī nebrīdinot citas valstis. Tieši tāpēc ministrija aicina tos, kuri vēlas doties “iepirkšanās tūrē uz Latviju”, rūpīgi iepazīties ar aktuālajiem noteikumiem, kādi ir spēkā Latvijā.

Vienīgais izņēmums ir noteikts attiecībā uz Latvijas – Igaunijas robežpilsētu Valku – Valgu. Cilvēki, kas dzīvo, strādā vai mācās pierobežas pilsētā, drīkst pārvietoties pāri valsts robežai, taču neatstājot pilsētu. Tiem, kas Latviju šķērso tranzītā, kā arī tiem, kuri iebrauc no Igaunijas Latvijā, ir jāievēro 10 dienu pašizolācija.

Turklāt pirms robežas šķērsošanas nepieciešams aizpildīt elektronisku anketu un līdzi jābūt apstiprinājumam, ka pēdējo 72 stundu laikā ir veikts negatīvs Covid-19 tests. Tomēr arī negatīvs testa rezultāts neatbrīvo no pašizolācijas.

Tāpat Latvijā pastāv vairāki citi ierobežojumi, piemēram, nedēļas nogalēs, piektdienas un sestdienas vakaros plkst. 22 stājas spēkā komandantstunda, savukārt sabiedriskajās vietās un transportā nepieciešams valkāt sejas masku.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu