"Zvaigzne ABC" saistībā ar tirdzniecības aizliegumu vēršas Satversmes tiesā (29)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Uzņēmums SIA "Apgāds Zvaigzne ABC" vērsies Satversmes tiesā (ST) saistībā ar Covid-19 dēļ valstī noteikto grāmatu tirdzniecības aizliegumu klātienē, apliecināja "Apgāda Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

 

Viņa pastāstīja, ka pieteikums iesniegts pagājušās nedēļas piektdienā, 29.janvārī, balstoties uz Satversmes 91. un 105.pantu.

"Apgādu Zvaigzne ABC" pārstāvošā zvērinātu advokātu biroja "Klotiņi & Serģis" advokāts Juris Balodis-Bolužs informēja, ka

pieteikumā ST tiek apstrīdēta valdības noteiktā grāmatu mazumtirdzniecības klātienē aizlieguma atbilstība Satversmes 1.pantam, 91.panta pirmajam teikumam un 105.panta pirmajam un trešajam teikumam.

Satversmes pirmais pantā teikts, ka "Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika", 91.panta pirmajā teikumā minēts, ka "visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā", savukārt 105.panta pirmajā teikumā teikts, ka "ikvienam ir tiesības uz īpašumu", bet šī paša panta trešais teikums nosaka, ka "īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu".

Pēc Kilblokas teiktā, birojs aptaujāja savus sadarbības partnerus citur Eiropā, apkopojot praksi par tirdzniecības ierobežojumiem citās valstīs. Lielu daļu no "Apgāds Zvaigzne ABC" iesnieguma aizņēmis šī apkopojuma apraksts.

Balodis-Bolužs paskaidroja, ka šajā gadījumā "Klotiņi & Serģis" starptautiskie sadarbības partneri no "European Law Firm E.L.F." advokātu biroju alianses attiecīgā pieteikuma sagatavošanas stadijā ir snieguši apliecinājums par virkni valstu, kurās uz pieteikuma iesniegšanas brīdi grāmatu mazumtirdzniecība saistībā ar Covid-19 pandēmiju nav ierobežota. Šī informācija kalpo par vienu no sūdzības apsvērumiem.

"Diemžēl, ievērojot advokātu konfidencialitātes pienākumu un šī brīža tiesas procesa stadiju, plašākus komentārus sniegt nevaru," sacīja Balodis-Bolužs.

Uzņēmuma vadītāja arī atklāja, ka šonedēļ darbību apturējušas vēl vairākas "Zvaigzne ABC" grāmatnīcas ārpus Rīgas. Pašreiz veikali ir aizvērti Limbažos, Alūksnē, Bauskā, Talsos, Balvos un Ludzā. Tas, vai šīs grāmatnīcas varēs darbu turpināt, būšot atkarīgs no turpmāk valstī notiekošā.

"Mēs gaidām šīs valdības lēmumus - vai grāmatas būs līdztiesīgas alkoholam, vai tomēr nē. Tad lemsim tālāk,"

sacīja Kilbloka.

TVNET jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā tika paziņots par "Zvaigznes outlet grāmatnīcas" aizvēršanu Vecrīgā.

Ziņots arī ka valdība 21.janvārī vienojās, ka līdzšinējie ierobežojumi būs spēkā līdz 7.februārim. Tas nozīmē, ka saglabāti ierobežojumi arī tirdzniecībā, kuri ir spēkā no pagājušā gada 19.decembra, tostarp liedzot grāmatu tirdzniecību klātienē.

"Apgāds Zvaigzne ABC" reģistrēts 1993.gada oktobrī, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 217 189 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Apgāda lielākā īpašniece ir Kilbloka, kurai pieder 50,83% uzņēmuma kapitāldaļu. 2019.gadā "Apgāds Zvaigzne ABC" strādāja ar 12,774 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 0,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 6,6% un bija 281 916 eiro.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu