Izvēlētas amatieru koru iecienītākās Dziesmu svētku dziesmas

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Svētku dalībnieki pēc XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Manā dziesmā tu..." Mežaparka Lielajā estrādē.
Svētku dalībnieki pēc XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Manā dziesmā tu..." Mežaparka Lielajā estrādē. Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) un Dziesmu svētku biedrība aptaujas veidā apkopojuši amatieru koru iecienītākās dziesmas, kas skanēs Dziesmu svētku tradīcijas 150. gadskārtā 2023. gadā.

Kā informē LNKC pārstāve Lana Kazlauskiene, aptaujā piedalījās vairāk nekā 2000 amatieru koru dalībnieki, nosaucot kopumā 886 kora dziesmas, ko vēlētos izpildīt XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku Noslēguma koncertā.

Pēc LNKC pārstāves paustā, vispārliecinošāko amatieru koru atsaucību aptaujā guvušas trīs Dziesmu svētku lielās dziesmas - Raimonda Paula un Jāņa Petera "Manai dzimtenei", Jāzepa Vītola, Ausekļa "Gaismas pils" un Mārtiņa Brauna dziesma ar Raiņa vārdiem "Saule, Pērkons, Daugava".

Iecienītāko kora dziesmu top desmit turpina Raimonda Tigula un Rasas Bugavičutes-Pēces "Lec, saulīte", Emīla Dārziņa un Raiņa "Lauztās priedes", Ērika Ešenvalda un Anitas Kārkliņas "Dvēseles dziesma", Lūcijas Garūtas "Mūsu Tēvs debesīs" no kantātes "Dievs, Tava zeme deg", latviešu tautasdziesma Jurjānu Andreja apdarē "Pūt, vējiņi", Emiļa Melngaiļa "Jāņuvakars", Valtera Kaminska un Imanta Ziedoņa "Mūžu mūžos būs dziesma".

Kazlauskiene norādīja, ka lielu amatieru koru atbalstu "otrajā desmitniekā" ierindojušās tādas dziesmas kā Ešenvalda un Uģa Brikmaņa "Krustiem zvaigznes debesīs", Jāņa Lūsēna un Raiņa "Karoga dziesma", Imanta Kalniņa mūzika Riharda Dubras aranžējumā un Māras Zālītes "Virs galvas mūžīgs piena ceļš" no kinofilmas "Sprīdītis", Tigula un Noras Ikstenas "Dod, Dieviņi", Pētera Barisona un Arvīda Skalbes "Dziesmai šodien liela diena", latviešu tautasdziesma Melngaiļa apdarē "Tumša nakte", latviešu tautasdziesma Paula apdarē "Sasala jūrīna", Zigmara Liepiņa un Kaspara Dimitera "Svētī Debesīs šo zemi", Kalniņa un Knuta Skujenieka "Lūgšana".

LNKC Koru un vokālo ansambļu eksperts Lauris Goss norādīja, ka aptaujā tika aicināts ieteikt desmit dziesmas, taču "aiz līnijas" palikušās amatieru koru izvēles arī ir nozīmīga un emocionāli spēcīga Dziesmu svētku tradīcijas daļa. Tādēļ ir pieņemts lēmums tālākam darba procesam virzīt 20 amatieru koru iecienītākās dziesmas. Sākotnēji Koru nozares konsultatīvā padome, vēlāk Noslēguma koncerta veidotāji spriedīs par šo skaņdarbu potenciālo atrašanās vietu un lomu Noslēguma koncertā.

Kazlauskiene uzsvēra, ka rudenī plānots prezentēt Noslēguma koncerta programmu amatieru koru saimei Latvijā, diasporā un sākt koprepertuāra apguvi.

Dziesmu svētku biedrības valdes priekšsēdētājs Ints Teterovskis akcentēja, ka šī bija lieliska iespēja koru dziedātājiem pateikt, kuras dziesmas tieši viņi izvēlētos dziedāt svētkos. Viņam ir gandarījums, ka 20 populārāko dziesmu vidū ir sešas "a capella" oriģināldziesmas - Dziesmu svētku stūrakmeņi. Viņa ieskatā, aptauja parādīja, ka liela ietekme ir arī īstermiņa atmiņai - koristi izvēlējušies dziesmas, kas viņus saviļņojušas iepriekšējos svētkos.

Foto: Dziesmu un deju svētki: Atklāšanas koncerts svētku dalībniekiem.

"Protams, varētu vēlēties lielāku respondentu aktivitāti, taču skaits ir pietiekams, lai reprezentētu visas amatieru koru kopienas viedokli. Ceru, ka šāda veida aptaujas tiks organizētas regulāri - ja dziedātāji redzēs, ka viņu ieteiktās dziesmas skan svētkos, pieaugs arī aktivitāte," tādu nostāju pauda Teterovskis.

Aptaujā, kas no šī gada 6. janvāra līdz 21. janvārim bija pieejama elektroniski Dziesmu svētku biedrības tīmekļvietnē, kopumā piedalījās 2145 amatieru koru dalībnieki - 247 diriģenti, kormeistari, vokālie pedagogi un 1898 dziedātāji, iesakot 886 kora dziesmas. Visu aptaujā ieteikto dziesmu sarakstu un balsojuma informāciju iespējams skatīt LNKC tīmekļvietnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu