Kā ceļosim šovasar? Galvenās iezīmes, kas varētu raksturot tūrisma nozari 2021. gadā (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Koronavīrusa pandēmijas ietekmē Eiropas valstīs tiek noteikti arvien jauni ierobežojumi un pagarināti vecie. Ļoti daudzi cilvēki jūtas noguruši no ierobežojumiem, tāpēc lielas cerības tiek liktas uz vasaru. Citi gan “ceļošanas apritē” plāno atgriezties vien pēc pandēmijas, lai ceļotu videi draudzīgāk, vēsta “Deutsche Welle”.

Tūrisma aģentūrām šis ir ļoti sarežģīts laiks. Parasti janvārī un februārī cilvēki rezervē ceļojumus saviem atvaļinājumiem, bet pašlaik ceļojumu aģenti ir vienkārši konsultanti – cilvēki interesējas par potenciālajām ceļošanas iespējam, taču – lielās neskaidrības dēļ neko nerezervē.

“Ir saprotams, kādēļ klienti šobrīd atliek ceļojumu rezervēšanu uz vēlāku laiku,” saka tūrisma aģente Jana Būla, kura, tāpat kā visa tūrisma industrija, lielas cerības liek uz Covid-19 vakcīnām.

Tūrisma industrijas galvenais izaicinājums – atgūt patērētāju uzticību

Tiek norādīts, ka situācijas uzlabošanos varētu gaidīt vien pavasarī – ap maiju. Vasarā rezervāciju apjoms varētu pieaugt, taču 2019. gada apjomus tas noteikti nesasniegs.

Patērētāju pārliecība ir ļoti eksistenciāli svarīga ceļojumu industrijai. Pagājušā gada pavasarī un vasarā internetu pārpludināja fotogrāfijas ar tūristiem, kas iestrēguši lidostās tādēļ, ka ierobežojumu dēļ pēkšņi atcelti reisi. Tas licis daudziem potenciālajiem ceļotājiem pārdomāt, vai ir vērts kaut kur doties. Tagad arī tūrisma kompānijas ir mainījušas savu taktiku – ceļotāji drīkst atcelt savas rezervācijas bez maksas gadījumā, ja galamērķis tiek slēgts. Tas ceļotājiem dod lielāku drošības sajūtu. Lai arī pašlaik ir iespējams rezervēt ceļojumus uz dažādiem galamērķiem šajā vasarā, neskaidrība joprojām ir liela, jo nav zināms, cik lielā mērā būs iespējami starptautiskie ceļojumi un kādi būs nosacījumi tajos.

Garie ceļojumi kā izņēmums

Pašlaik kaut ko prognozēt būtu kā pareģot nākotni, skatoties kristāla bumbā. Jaunas vīrusa mutācijas, grūtības vīrusa izplatīšanā, debates par to – ieviest vai neieviest Eiropas vakcinācijas pasi, kā arī mainīgie ierobežojumi jebkādas prognozes padara neiespējamas. Pašlaik, piemēram, Vācija plāno noteikt stingrākus ierobežojumus ceļošanai.

Tomēr viens gan ir skaidrs – lielākajai daļai cilvēku šogad nebūs tādas iespējas ceļot, kā tas bija pirms pandēmijas. Garāki ceļojumi ar dažiem izņēmumiem gan būs iespējami. Daudzi cer, ka arī šovasar būs iespējams atpūsties Spānijā un Grieķijā, lai gan šajās valstīs situācija pašlaik nav iepriecienoša.

Līdz ar to 2021. gadā tūrisma nozarē viens no nosacījumiem, lai galamērķis būtu pievilcīgs, būs karantīnas prasības, kā arī tas, cik daudz inficēšanās gadījumu ir konkrētajā valstī.

“Drošības aspekts, kam iepriekš tika pievērsta neliela uzmanība, tagad būs viens no galvenajiem faktoriem,” saka Minhenes universitātes profesors Jirgens Šmūde. Viņš prognozē, ka arī šogad,

līdzīgi kā pērn, cilvēki vairāk ceļos un iepazīs savas valstis. Decembrī veiktā pētījumā secināts, ka 40% cilvēku 2021. gada vasarā plāno apceļot savu valsti.

Ilgtspējīga ceļošana kļūst par pievilcīgu

Neatkarīgi no galamērķa, ilgtspējīga ceļošana – neatkarīgi no tā, vai tie ir pārgājieni, riteņbraukšana vai atpūta kempingā, kļūst par ļoti nozīmīgu tendenci. Pagājušajā gadā ievērojami pieauga velosipēdu, kā arī kemperu tirdzniecības rezultāti. Tas ir redzams arī naktsmītņu rezervāciju datos – lielāka piekrišana tiek dota kempingiem un viesu mājām, nevis lielām viesnīcām.

“Brīvdienu mājas un kemperi pagājušā gada tūrisma sezonā bija ļoti nozīmīga tendence. Sagaidāms, ka šī parādība šogad nekur nepazudīs,” saka Būla.

Šmūde norāda, ka cilvēki arvien lielāku interesi izrāda par ilgtspējīgu ceļošanu.

“Ekotūrisms pieredz lielu pieprasījuma pieaugumu – tas bija vērojams arī pirms pandēmijas, bet tās ietekmē pieprasījums ir vēl straujāk pieaudzis,” saka Šmūde. Viņš piebilst, ka pandēmijas dēļ ir ļoti krities pieprasījums pēc aviobiļetēm un kruīziem, un nav gaidāms, ka tuvākajos gados izdosies sasniegt 2019. gada rādītājus.

Lidostām jāmaina stratēģija, lai izdzīvotu

Daudziem ir cerības uz vasaru, taču ir jādomā arī par vēlāku laiku. Pētījumos secināts, ka cilvēki vēlas mainīt savus ceļojumu paradumus. Līdz ar to pastāv cerības, ka vismaz kādu laiku pasaules populārākajos tūrisma objektos nebūs nebeidzamu tūristu pūļu. Kas attiecas uz lidostām – tās rēķinās, ka lidošana vismaz tuvāko gadu laikā sabiedrībai nebūs prioritāte. Tomēr, lai pārciestu sarežģītos laikus, ir jāmaina stratēģija un jādara viss iespējamais, lai arī šīs iestādes kļūtu par ilgtspējīga tūrisma veicinātājām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu