Asociācijas aicina atjaunot mēbeļu tirdzniecību darbdienās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Kokrūpniecības federācija un asociācija "Latvijas mēbeles" vēstulē Ekonomikas ministrijai aicina atcelt mēbeļu tirdzniecības veikalu darbības ierobežojumus darbdienās, pavēstīja organizāciju pārstāvji.

Noteiktie ierobežojumi draud ar smagiem zaudējumiem vai pat bankrotu vairāk nekā 100 vietējiem mēbeļu ražotājiem un veikaliem. Tāpēc mežu nozares pārstāvji un tirgotāji uzskata, ka lēmums ir nesamērīgi diskriminējošs pret vienu nozari un ir jāatceļ," pauda organizāciju pārstāvji.

Tāpat organizāciju pārstāvji atzīmēja, ka vietējos mēbeļu veikalos, atšķirībā no pārtikas veikaliem, nav novērota cilvēku drūzmēšanās, un tajos ir viegli kontrolēt cilvēku plūsmu, ievērojot visas distancēšanās prasības, tostarp nodrošinot 25 un vairāk kvadrātmetru platību uz vienu pircēju.

Vienlaikus organizācijās aicināja ņemt vērā arī mēbeļu tirdzniecības specifiku - lielgabarīta preču attālinātā tirdzniecība ir sarežģīta gan pircējiem, gan arī tirgotājiem un ražotājiem, kā arī attālinātās tirdzniecības dēļ palielinās preču atgriešanas biežums un riski, jo saistībā ar Covid-19 ir nepieciešama to dezinfekcija un pēcapstrāde.

"Tirdzniecības ierobežošana mēbeļu veikalos ir arī liels sitiens pa vietējiem mēbeļu ražotājiem, jo tieši vietējās mēbeles visbiežāk tiek ražotas specifiski pēc klientu pasūtījuma," piebilda organizācijās, skaidrojot, ka veikt individuālus pasūtījumus internetā bez klātienes konsultācijām un rekomendācijām ir daudz sarežģītāk, palielinot kļūdu iespējamību.

Organizācijās minēja, ka šobrīd pārsvarā tiek veikta agrāko pasūtījumu izpilde, bet jaunu pasūtījumu ir salīdzinoši maz.

"Ļoti gaidām sapratīgu valdības lēmumu, ka visos veikalos, kuros iespējams nodrošināt šo 25 vai 50 kvadrātmetru prasību, atļaus strādāt. Esošie ierobežojumi ir neloģiski un dīvaini," pauda SIA "Daiļrade koks" valdes priekšsēdētājs Andris Jansons.

Viņš skaidroja, ka mēbeļu veikalā, kura platība ir 2000 kvadrātmetru, ir iespējams vienam pircējam nodrošināt vairāk nekā 50 kvadrātmetru, kā arī mēbeļu veikalos nav vērojama drūzmēšanās. "Pie mums nav drūzmēšanās - jau 20 cilvēku vienlaikus mums skaitās daudz. Ir absurdi noteikt aizliegto preču kategorijas veikalos, kuri spēj izpildīt noteiktās prasības," minēja Jansons.

SIA "Marks M" un "Nakts mēbeles" īpašnieks Juris Griķis atzīmēja - lai mēbeļu veikalos būtu cilvēku drūzmēšanās, jārīko festivāls. "Mēbeļu veikalu telpas ir piemērotas ļoti plašiem distancēšanās nosacījumiem," viņš minēja.

Griķis uzsvēra, ka ierobežojumu dēļ tirdzniecības apmēri ir būtiski samazinājušies, savukārt izdevumi par telpu uzturēšanu turpinās. Līdztekus uzņēmuma mājaslapas apmeklējuma statistika liecina, ka interese joprojām šim laikam ir netipiski augsta - apmeklējums tīmekļvietnē ir palielinājies trīs reizes.

"Tomēr mēbeļu pirkšana internetā ir ļoti apgrūtinoša un joprojām paraugus salīdzināšanai cenšamies klientiem sarūpēt ļoti dažādos veidos. Labu mēbeļu iegāde iedzīvotājiem tomēr ir liels ilgtermiņa pirkums, tāpēc daudzas lietas nepieciešams pārbaudīt klātienē," piebilda Griķis.

SIA "Wenden Furniture" līdzīpašnieks Ansis Skrabulis skaidroja, ka vieglāk organizēt tirdzniecību internetā ir vienkāršām, standartizētām un lētām mēbelēm, savukārt vietējie Latvijas mēbeļu ražotāji vairāk orientējas uz individuāliem pasūtījumiem, secīgi pircējam ir svarīgi atnākt uz veikalu un redzēt, ko viņš pasūta. "Pašreiz varam domāt tikai par darbu izdzīvošanas režīmā. Šādi apkalpot klientus ilgtermiņā nebūs iespējams," viņš pauda.

AS "Elīza-K" īpašnieks Aleksejs Koročkins norādīja, ka tirdzniecības ierobežojumu dēļ nācies slēgt vienu no trim uzņēmumam piederošajiem veikaliem. "Manuprāt, atbalsts būtu automātiski jāpiešķir visiem, kuri tirdzniecības ierobežojumu dēļ ir aiztaisīti ciet," viņš uzsvēra.

Latvijas Kokrūpniecības federācija ir dibināta 2000.gada augustā, apvienojot meža nozares atsevišķas asociācijas, lai kopīgi strādātu pie mežsaimniecības, kokrūpniecības un mēbeļrūpniecības attīstības un konkurētspējas celšanas Latvijā. Savukārt asociācija "Latvijas mēbeles" ir dibināta 2001.gadā, un apvieno 16 biedrus, no kuriem 12 biedri ir vieni no lielākajiem rūpnieciska rakstura ražotājiem un saražo lielu daļu Latvijas mēbeļu kopapjoma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu