Pēdējā nedēļā nedaudz palielinājies Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: AFP / Scanpix

Pēdējā nedēļā nedaudz palielinājies Covid-19 pozitīvo testu īpatsvars, liecina valdībai iesniegtā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija.

Iepriekšējā nedēļā pozitīvo testu īpatsvars palielinājās par 0,3 procentpunktiem jeb no 7,6% līdz 7,9%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš.

Savukārt kopējais veikto testu skaits gada pirmās četras nedēļas samazinājies. Pirmajā nedēļā veikti 75 846 testi, otrajā - 72 045 testi, trešajā - 70 101 tests, bet ceturtajā nedēļā - 66 460 testi.

Ja pirmajās gada nedēļās pozitīvo testu īpatsvars samazinājās, tad pēdējā nedēļā tas ir pieaudzis.

Kā liecina Covid-19 pozitīvo gadījumu dinamika, gada sākumā bija vērojams arī straujāks kopējā pozitīvo gadījumu skaita kritums - par 13,8% gada otrajā nedēļā un 12,3% gada trešajā nedēļā. Taču iepriekšējā nedēļā kritums gandrīz ir apstājies un bijis vairs tikai 2,1%.

Kopumā pagājušajā nedēļā Covid-19 konstatēts 5233 cilvēkiem.

Covid-19 testēšanas apjomi darba dienās pagājušajā nedēļā sarukuši par 6,5%

Testēšanas apjomi Covid-19 noteikšanai darba dienās pagājušajā nedēļā Latvijā sarukuši par 6,5%, liecina valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdei iesniegtie Nacionālā veselības dienesta apkopotie laboratoriju iknedēļas dati.

Iepriekšējā nedēļā darba dienās vidēji veikti 11 440 testi, kas ir par 6,5% mazāk nekā nedēļu pirms tam. Savukārt vidējais testu skaits brīvdienās bijis 4653, kas ir par 1% mazāk.

Liela daļa vidēji darba dienā veikto testu ir siekalu paraugu ņemšana, ko izmanto skrīningam, un šo testu skaits dienā sasniedzis vidēji 4584. Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, šāda veida testēšana kritusies par 13%.

Ar ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumu pagājušajā nedēļā darba dienā veikts vidēji 2591 tests, vēl 1651 gadījumā personas bijušas bez nosūtījuma.

Lielākais kritums - par 25% - ir to cilvēku testēšanā, kas izmeklējumu veic ar darba devēja nosūtījumu. Aizvadītajā nedēļā ar iestādes vai organizācijas nosūtījumu vidēji dienā testēti 663 cilvēki.

No slimnīcām saņemto paraugu skaits darba dienā sarucis par 4%, un vidēji darba dienā bijis 1951 šāds tests.

Eiropas Slimību un profilakses centra apkopotie dati par 2021.gada trešo nedēļu liecina, ka Latvijā tika veikts 3651 tests uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir septītais labākais rādītais Eiropas Savienībā. Pirmajā vietā attiecīgajā nedēļā bija Austrija ar 12 918 testiem uz 100 000 iedzīvotāju. Igaunija ar 2432 testiem ir 16.vietā, bet Lietuva, kur veikti 2392 testi uz 100 000 iedzīvotāju, ir nākamā aiz Igaunijas.

Jau ziņots, ka šodien notiek kārtējā valdības un Krīzes vadības padomes kopsēde, kurā plānots lemt par ārkārtējās situācijas pagarināšanu pēc 7.februāra, kā arī varētu pārskatīt atsevišķus ierobežojumus.

Sēdes laikā plānots uzklausīt Veselības ministrijas sagatavoto informāciju par aktuālo epidemioloģiskās drošības situāciju un veselības aprūpes sistēmas kapacitāti un noslodzi, testēšanu, kā arī situāciju ģimenes ārstu praksēs.

Tāpat sēdē tiks uzklausīta aktuālā informācija par vakcināciju pret Covid-19.

Sēdē arī izskatīs Krīzes vadības padomes sekretariāta informāciju par iedzīvotāju uzvedības analīzi un Covid-19 ārkārtējās situācijas ierobežojumu efektivitāti.

Plānots, ka kopsēdē varētu izskatīt Ekonomikas ministrijas piedāvājumu ārkārtējās situācijas laikā paplašināt klātienē iegādājamo preču klāstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu